Frunda: “A susţine că România este un stat naţional pur şi simplu nu este adevărat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul consilier al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a declarat că România nu este naţional deoarece nu se comportă ca atare şi e puternică “doar când are de-a face cu o comunitate mică, dar în relaţiile cu UE demult nu mai e un stat naţional”.

“A susţine că România este un stat naţional, pur şi simplu nu este adevărat. România s-a comportat ca un stat naţional în perioada interbelică, când s-au desfiinţat toate şcolile ungureşti. România nu este stat naţional nu doar pentru că are vreo 20 de minorităţi naţionale, ci pentru că nu se comportă instituţional ca un stat naţional”, a spus Frunda, într-o intervenţie telefonică, la Antena 3.

“Ce suveranitate puternică, singură, neîmpărţită, are România, când deficitul bugetar al României se hotărăşte la Bruxelles, nu la Bucureşti? Ce suveranitate are România când deciziile instanţelor româneşti sunt contestate şi anulate la Strasbourg? România se comporta ca un stat naţional puternic atunci când are de-a face cu o comunitate mică, dar în relaţiile cu UE demult nu mai e un stat naţional. Şi asta nu e o ruşine, nu mai este stat naţional Franţa, care a inventat noţiunea de stat national. Definirea de stat naţional ( dată României, n.red.) nu e adevărată, nu e sinceră", a adăugat Frunda.

Negocierile USL-UDMR privind intrarea maghiarilor la guvernare au picat după ce USL nu a acceptat modificarea articolului 1 din Constituţie, care face referire la caracterul naţional al României.statului român.

Premierul Victor Ponta a anunţat că îl va numi pe fostul senator UDMR Gyorgy Frunda în funcţia de consilier personal pe probleme juridice internaţionale şi minorităţi.

„Gyorgy Frunda a acceptat şi va fi consilierul meu pe probleme juridice internaţionale şi minorităţi”, a declarat premierul.

Frunda a reprezentat UDMR în Parlament din 1990 până în 2012, având în total şase mandate (cinci de senator şi unul de deputat) dar a ratat la alegerile din 9 decembrie intrarea în Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite