FOTO Parlamentarii pe Facebook. Poze penibile şi mesaje cu erori gramaticale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii acordă o atenţie tot mai mare reţelelor de socializare, iar cei cu funcţii importante au echipe de consilieri care le administrează conturile de Facebook. În cazul parlamentarilor de rând, care îşi întreţin singuri paginile, Facebook-ul este mai mult o  colecţie de gafe decât un mijloc de comunicare cu alegătorii.

Pagina de Facebook a deputatei Liliana Ciobanu (PPDD) este departe de sobrietatea care s-ar impune unui înalt demnitar al statului, amestecând lucrurile personale cu treburile politice, fotografiile de la petreceri cu icoanele şi mesajele către alegători cu dialogurile aproape intime cu cunoscuţii. Nu lipsesc nici pozele prelucrate în Photoshop, în care chipul deputatei este aşezat lângă cel al Mântuitorului sau într-un tablou la care priveşte cu interes însuşi preşedintele SUA, Barack Obama.

Un cetăţean, Ciuraru Vasile Sebastian, scrie un comentariu sub poza cu Obama şi întreabă: “Cine este doamna Liliana Ciobanu? Ce a făcut pentru Giurgiu? Ce afaceri are? Cine a propulsat-o aşa sus? Merită respectată această doamnă sau bârfită?”. Iar deputata răspunde cu un mesaj scurt, dar plin de erori gramaticale: “Niciodată nu a fost cineva care SĂ mă propulseze. Cât despre respect ori bârfă, fiecare are dreptul la opinie. Afaceri fac de vreo 20 de ani, tot fără proptele. Cât ce am făcut pentru Giurgiuveni, vă spun doar că sunt unul dintre cei care a dat câteva locuri de Muncă puţine adevărat acum, ţinând cont că în anul 2008 aveam peste 200 de salariaţi”. 

O uşă spre “marea China”

O altă prezenţă aparte pe reţelele de socializare este deputata PC Maria Grapini (foto dreapta), care ocupă totodată şi funcţia de ministru pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Grapini este foarte activă pe Facebook, unde postează de câteva ori pe zi. Spre exemplu, dimineaţa pune o poză cu un copilaş cu mânuţele împreunate şi următorul mesaj: „Astăzi m-am trezit. Sunt sănătoasă, sunt în viaţă, îţi mulţumesc”. Peste zi face anunţuri cu privire la activitatea politică sau la viaţa personală, iar seara le urează alegătorilor un somn liniştit, facând şi un scurt rezumat al zilei: „Noapte bună dragii mei. A fost o zi lungă dar cu rezultate. Azi s-a deschis o uşă spre marea China”.

În schimb, doamna ministru nu are nicio reacţie când pe peretele contului său de Facebook cineva postează o ştire în care se arată că şi-a angajat o rudă pe post de consilier personal. Câţiva oameni au comentat solicitându-i demisia. Maria Grapini n-a răspuns în niciun fel, dar a postat, în aceeaşi zi, următorul mesaj: „Prima zăpadă, să ne bucurăm de copacii albiţi peste noapte. O zi bună.”

image

Când se simte copleşită de invidia celor din jur, Maria Grapini tot pe Facebook îşi descarcă sufletul: „Am văzut tot felul de oameni în cariera mea, dar niciodată n-am putut să accept duplicitatea. Din păcate o întâlnesc din ce în ce mai mult. Cum se numeşte atitudinea unui om care după ce îi întinzi o mână, este primul care îţi face rău? ...sunt prea obosită de lipsa de caracter a unor oameni şi de lipsa de onestitate. Aşa că azi închei activitatea. Ne auzim mâine”.

Astfel de mesaje sunt imediat urmate de comentariile unor susţinători: „Dna Grapini, nu mai puneţi totul la suflet, nu se merită”. Maria Grapini likes this.

Tăcerea lui Ştirbu Gigel Sorinel

Senatorul Ioan Iovescu (PPDD) are la bază meseria de şofer, dar stăpâneşte şi tehnologia de ultimă generaţie. Îşi întreţine aproape zilnic contul de Facebook, unde postează vorbe de duh, îşi anunţă apariţiile în mass-media, comentează meciurile echipei naţionale de fotbal şi distribuie filmuleţe amuzante cu şmecheri în trafic. Uneori mai scapă şi câte-o greşeală gramaticală: „Greci au greşit poarta la primul lor gol. Dacă nu greşeau poarta acum eram calificaţi”.

Alţi parlamentari comunică mai puţin, dar îşi ţin alegătorii la curent cu activităţile lor postând cât mai multe fotografii. Este cazul senatoarei Vasilica Miron (PPDD), care a pus pe Facebook, numai în ultimul an, câteva sute de poze: în Parlament, legiferând, la bâlciuri, învârtind micii pe grătar, pe stadioane, admirând fotbaliştii şi în multe alte ipostaze care de care mai interesante.

Bineînţeles că există şi numeroşi parlamentari care fie nu au conturi de Facebook, fie le au, dar nu le actualizează. Iată, de pildă, cazul deputatului Ştirbu Gigel Sorinel (PNL), care a intrat în lumea reţelelor de socializare pe vremea campaniei electorale şi, odată ajuns în Parlament, n-a mai avut grija lumii virtuale. Oamenii intră pe contul său de Facebook şi scriu diverse mesaje. Îi urează la mulţi ani şi sărbători fericite, îl laudă sau îl critică. Cineva se întreabă: „Cine este acest domn, Gigel Sorinel Ştirbu? Am avut un profesor de reţele Ştirbu”. La toate acestea, din partea deputatului Ştirbu Gigel Sorinel n-a venit decât o dureroasă tăcere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite