EXCLUSIV Cum se rezolvă problema parlamentarilor în plus: sala de plen va fi schimbată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actuala sală de plen va fi folosită doar pentru întâlnirile de la Camera Deputaţilor FOTO Adevărul
Actuala sală de plen va fi folosită doar pentru întâlnirile de la Camera Deputaţilor FOTO Adevărul

Rezultatele alegerilor din 9 decembrie au pus Parlamentul într-o situaţie inedită: vor fi mai mulţi parlamentari decât locurile disponibile în sala unde se reunesc deputaţii şi senatorii pentru şedinţele de plen. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat pentru adevarul.ro că există mai multe soluţii care vor fi discutate în cadrul Biroului Permanent.

Actuala sală în care se reuneşte plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului are 501 locuri. În viitoarea Legislatură, din estimările partidelor, ar putea intra 580 de parlamentari.

”Am luat în considerare această problemă de mult timp. Noi estimam că vor fi doar 60 de mandate în plus, dar uite că am luat mai multe. Avem soluţii, dar deocamdată trebuie să le discutăm în Biroul Permanent şi abia apoi putem comunica ceva oficial”, a declarat Zgonea pentru adevarul.ro.

Una dintre soluţiile propuse de Valeriu Zgonea este schimbarea sălii. Este vorba tot de o sală din interiorul Parlamentului. ”Ar urma ca această sală să găzduiască şedinţele de plen reunit. Pentru plenul Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului se vor folosi aceleaşi săli ca până acum. Sala nouă va fi folosită doar pentru plen reunit”, a mai spus Zgonea.

Ce costuri suplimentare vom avea

Pentru noua sală se va plăti chirie, atunci când va fi utilizată. Valeriu Zgonea a explicat însă că există mai multe variante de cost, care vor fi discutate în Biroul Permanent. ”Vă asigur că vom discuta şi vom alege varianta care ne costă cel mai puţin. Am vorbit şi cu premierul pentru a stabili un plan prin care se pot reduce cheltuielile Parlamentului. Vom încerca să reducem la energie electrică. Este vorba de un program din fonduri europene prin care vom implementa un sistem ce reduce consumul de energie. La perisabile vom mai umbla. Se va printa doar ceea este nevoie. În rest vom citi pe internet şi în arhive electronice”, a mai explicat Zgonea.

Un alt cost suplimentar va fi constituit de montarea instalaţiilor de vot electronic. Acestea există, dar trebuie instalate în noua sală.

Valeriu Zgonea nu a dorit să precizeze care va fi noua sală, dar acest detaliu va fi anunţat după şedinţa Biroului Permanent de astăzi. Una dintre sălile care ar putea fi folosită este sala Alexandru Ioan Cuza, care are peste 600 de locuri.

Premierul Victor Ponta a explicat că estimările USL arată că vom avea 581 de parlamentari, cu 100 în plus faţă de Legislatura 2008-2012.


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite