Pe cine a numit Klaus Iohannis consilier de stat pe Sănătate, după scandalul decorării medicului şpăgar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o luni pe Diana Loreta Păun în funcţia de consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică. Diana Loredana Păun a fost manager al Institutului Naţional de Endocrinologie C. I. Parhon.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a numit-o pe doamna Diana Loreta Păun în funcţia de consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică. Doamna Diana Loreta Păun, născută în Bucureşti, la data de 1.02.1968, este medic primar endocrinolog, conferenţiar universitar la disciplina Endocrinologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, manager al Institutului Naţional de Endocrinologie C. I. Parhon în perioada 2006 – 2015, doctor în medicină“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Numirea medicului Diana Păun în funcţia de consilier de stat pe probleme de Sănătate Publică vine la numai o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat cu ordinul „Meritul sanitar” în grad de Cavaler, pe medicul Florin Rusu, şeful Secţiei Clinice Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Ceea ce nu aflase nimeni din stafful preşedintelui era faptul că Florin Rusu este cercetat de procurori pentru luare de mită, încă din 2013, după ce a fost prins în flagrant delict. Dosarul său urmează să ajungă în instanţă peste doar câteva zile.

Florin Rusu, prins cu şpaga în plicuri

Anestezistul Florin Rusu a fost reţinut în mai 2013 pentru luare de mită, alături de chirurgul ortoped Ştefan Oszvath, medic în aceeaşi unitate sanitară. Cei doi au fost prinşi în flagrant delict de procurori când primeau bani de la familiile unor copii care aveau nevoie de operaţie. În momentul în care a fost reţinut, asupra medicului Florin Rusu s-a găsit suma de 3.050 de lei, bani pe care nu i-a putut explica. „Florin Rusu avea banii în mai multe plicuri pe care erau menţionate numele persoanelor de la care îi primise. Unele dintre bancnote erau rulate şi prinse cu un elastic”, au arătat la vremea respectivă anchetatorii.

Conform procurorilor, ancheta a pornit după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în care arătau că li s-a pretins suma de 600 de lei pentru ca fiul lor să fie operat. Banii au fost ceruţi de chirurgul Ştefan Oszvath, care le-a explicat la vremea respectivă că alţi 200 de lei trebuie să meargă către medicul anestezist Florin Rusu. Anchetatorii au arătat că banii trebuiau puşi în plicuri separate, pentru a le putea da mai uşor fiecărui cadru medical în parte.

Odată cu numirea medicului Diana Păun în funcţia de consilier pe Sănătate, Iohannis aproape că şi-a completat echipa de sfetnici. Singurul post rămas neocupat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale este cel de consilier pe Educaţie şi Cercetare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite