Emisarul SUA: Mesaj ferm, în mănuşă de catifea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat american John Kerry, le-a transmis politicienilor români un mesaj echilibrat, dar clar: lăsaţi Justiţia în pace.

Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat american, a vizitat România cu un scop precis: întărirea statului de drept. Victoria Nuland nu a fost atât de radicală în discurs ca predecesorul său, Philip Gordon, care ne-a vizitat inopinat în vara tumultuoasă a anului 2012, dar şi de această dată, mesajul SUA pentru România a fost limpede de înţeles: independenţa justiţiei.

Primul care a dat mâna cu Victoria Nuland a fost preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni. „Bine aţi revenit în Bucureşti. E o onoare pentru noi. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa“, i-a spus Băsescu, în glumă, lui Nuland. Însă adjunctul lui John Kerry a dat o replică tăioasă: „Nu, nu. Sunt plătită să nu fiu obosită, ca şi dumneavoastră“. O oră şi 15 minute au discutat Traian Băsescu şi Victoria Nuland despre relaţia României cu SUA, despre scutul antirachetă, „despre lucrurile prin care am trecut şi despre cum mergem înainte“, aşa cum avea să sintetizeze Nuland.

„Statul de drept trebuie întărit“
Următorul pe lista lui Nuland a fost ministrul de Externe Titus Corlăţean. Oficialul american i-a oferit lui Corlăţean un buchet de flori cu ocazia zilei sale de naştere, apoi a trecut direct la subiect. „Avem o alianţă puternică, iar SUA vor fi totdeauna interesate de reforma şi traiectoria României. Statul de drept trebuie întărit pentru că garantează o Românie prosperă“, a spus Nuland. „Este în primul rând interesul nostru să consolidăm statul de drept. Angajamentul României şi al Guvernului pe acest palier este foarte, foarte clar“, a replicat Corlăţean.

De lupa delegatului american nu au scăpat nici parlamentarii care au încercat să adopte pe ascuns legea amnistiei. „Nu mă voi amesteca în legătură cu procesele interne din această ţară. Am fost informată în ultimele 24 de ore în legătură cu variantele posibile şi nu-mi este deloc clar care este traiectoria (legii amnistiei – n.r.). Dar cred că este foarte important să existe o dezbatere deschisă aici“, a spus Nuland, care nu a uitat nici de problemele la Codul Penal. „Am purtat o discuţie pe larg în legătură cu toate aceste aspecte. Am primit asigurări importante din partea Guvernului în legătură cu modul în care Guvernul percepe reacţiile internaţionale după acele evenimente din decembrie“, a conchis Victoria Nuland.

Justiţia, cartoful fierbinte
Întrebată despre noua condamnare a fostului premier Adrian Năstase, Nuland a refuzat să comenteze decizia instanţei şi i-a îndemnat pe politicieni, indiferent de culoarea politică, să nu mai atace deciziile justiţiei.

„Nu mă aflu în poziţia să evaluez cazuri individuale. Dar, aşa cum o presă liberă este un element esenţial pentru o democraţie puternică şi vibrantă, aşa este şi un sistem juridic independent, cu echilibrul puterilor în stat. Este o îngrijorare şi o preocupare când există atacuri la adresa independenţei juridice, e o îngrijorare când politicienii decid să provoace sistemul juridic, iar cetăţenii din România au luptat din greu pentru a avea un sistem independent. Aţi organizat proteste şi v-aţi străduit mult. Îi îndemn pe toţi românii, indiferent de apartenenţa politică, să lupte în continuare pentru a proteja independenţa sistemului de justiţie şi pentru a nu permite amestecul politic“, a îndemnat Nuland.

„Presa orientată către Vest“
Pe lângă liderii politici, Victoria Nuland şi-a programat o întâlnire de 60 de minute şi cu reprezentanţii societăţii civile. La Ambasada SUA din Bucureşti au fost invitaţi  reprezentanţi ai mai multor ONG-uri care urmăresc activitatea Justiţiei şi viaţa politică, dar şi jurnalişti critici ai actualului Guvern.

„Preocuparea era legată de respectarea statului de drept, de modul în care se adoptă legi în România, legi legate de anticorupţie, dar şi de mediul de business, în condiţiile în care, oricum, cele două domenii se întretaie. Noi am explicat că aceste lucruri se întâmplă cu o frecvenţă mare şi îngrijorătoare. Mesajul a fost acela că, după ce te calcă cu autobuzul şi Ambasada iese şi îi atenţionează, ei nu fac alteva decât să cobooare şi să se uite care din noi mai e viu sub roţi. Există deja o metodă“, a spus pentru gandul.info Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice, unul dintre ONG-urile invitate la discuţii.

Ambasada SUA nu a invitat organizaţii sau jurnalişti apropiaţi  trustului de presă condus de Dan Voiculescu. „Ea şi-a dorit acest lucru. Mesajul este acela că a vrut să dea un semnal clar: eu sprijin un anumit gen de presă şi o orientare clară spre Vest a unor ONG-uri. De aceea n-a venit Gâdea la pus întrebări. Iar organizaţiile chemate sunt cele care au avut poziţii corecte din punct de vedere al lucrurilor care s-au întâmplat pe zona lor de activitate“, a mai spus Adrian Moraru.

Victor Ponta, marele absent
Victoria Nuland a evitat să comenteze absenţa premierului Victor Ponta pe parcursul vizitei sale la Bucureşti, precizând că nu doreşte să se implice în dezbaterea politică internă din România. Întrebată despre absenţa premierului Ponta în cursul vizitei sale în România, Victoria Nuland a reamintit că premierul Victor Ponta a avut o întâlnire cu vicepreşedintele SUA Joseph Biden în octombrie, ocazie cu care au existat „mesaje clare şi sincere“. Asistentul Secretarului de Stat consideră „o coincidenţă“ faptul că premierul Ponta a avut „alte obligaţii“ de onorat în timpul vizitei sale la Bucureşti şi a precizat că mesajul pentru Guvern i-a fost transmis lui Titus Corlăţean.

Republica Moldova, pe agenda discuţiilor

Un alt subiect important pe agenda Victoriei Nuland a fost Parteneriatul Estic din cadrul Politicii de Vecinătate a UE, mai concret relaţia României cu Republica Moldova. „SUA susţin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi libertatea de a-şi alege calea pe care să o urmeze în viitor. România are de ce să fie mândră pentru susţinerea şi consilierea acordate Republicii Moldova“, a declarat Nuland, care a lăudat în special ajutorul acordat de România pentru independenţa energetică a Basarabiei şi implicarea în domeniul educaţiei. „Am vorbit despre Moldova în toate întâlnirile mele de aici“, a spus oficialul american la ultima conferinţă de presă.


Ce a înţeles Cătălin Ivan?
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a susţinut că mesajele lui Nuland referitoare la Republica Moldova sunt „un avertisment dat lui Traian Băsescu, care promovează un discurs lipsit de prudenţă în ceea ce priveşte unirea Republicii Moldova cu România si, deopotrivă, o confirmare privind corectitudinea discursului moderat şi constructiv, promovat de premierul Victor Ponta pe această temă“.

Citeşte şi:

Gyorgy Frunda, despre vizita secretarului de stat SUA: Unchiul Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie

Statul de drept, din nou sub lupa SUA. Cine este Victoria Nuland, emisarul american în România

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite