VIDEO FOTO Elena Udrea, deputat PDL: „Domnului Blaga îi lipseşte tocmai capacitatea de a se lupta credibil cu adversarii politici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Elena Udrea şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PDL. FOTO Marian Iliescu
Deputatul Elena Udrea şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PDL. FOTO Marian Iliescu

Elena Udrea spune că mulţi în PDL reproşează momentul căderii guvernului MRU echipei lui Vasile Blaga, dar crede că a fost şi vina lui Ungureanu care nu a comunicat cu partidul şi a amânat momentul discutării moţiunii pentru că era plecat din ţară

Elena Udrea şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PDL deoarece crede că o schimbare este vitală pentru partid. În opinia ei, dacă PDL nu va face acum această schimbare de arhitectură internă, de acţiune politică, de comunicare cu baza partidului şi cu alegătorii, riscă să devină un partid mic de tip balama. Ea pariază în PDL pe generaţia Băsescu care a trecut prin multe bătălii şi crede despre sine că este mai capabilă decât Vasile Blaga să se lupte cu cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Elena Udrea povesteşte din culisele căderii guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi cum a fost luată decizia că ea să candideze din partea grupului care doreşte schimbarea leadershipului PDL. Îşi asumă măsurile guvernării Boc şi politica PDL la putere, dar crede că au fost făcute şi erori. Ea îşi exprimă regretul că  au fost puse costurile crizei economice pe umerii bugetarilor şi pensionarilor.

Elena Udrea: „Eu pot să mă bat mai bine cu Ponta, Antonescu, Voiculescu şi cu toţi la un loc decât Vasile Blaga. Domnului Blaga îi lipseşte capacitatea de a se lupta cu adversarii politici“

„Adevărul“: De ce candidaţi acum şi nu mai aşteptaţi pentru 2014, 2015?

Elena Udrea: Partidul trece acum printr-un moment de cotitură, închide o etapă care a însemnat maximum de succes pe care un partid poate să-l obţină. A avut guvernarea, şeful Camerei Deputaţilor, şeful Senatului, preşedintele ţării. Această etapă, cu toate succesele ei, este o amintire, şi PDL trebuie să se pregătească să trăiască în epoca post-Băsescu. Trebuie să se instituţionalizeze, să fie capabil să construiască o opoziţie reală, puternică. Să fie capabil să dea o speranţă electoratului care ne-a votat odată şi nu ne-a mai votat în 2012, dar nici nu a votat cu USL, ci încă mai aşteaptă o trezire a PDL-ului. Să fie capabil să-şi energizeze, să-şi mobilizeze propriii membri şi să câştige alegerile. Nu mai avem posibilitatea să generăm un lider care să facă de unul singur ca PDL să câştige alegerile în 2016. De aceea este nevoie de o viziune nouă, de o schimbare şi de o echipă foarte puternică.

Aveţi senzaţia că PDL nu face o opoziţie reală?

PDL se străduieşte să facă totuşi opoziţie, colegii au avut luări de poziţii, au mai şi criticat, ies la televizor, însă nu este un mesaj de forţă. M-am întrebat de ce conferinţele noastre de presă nu mai sunt preluate. Răspunsul unor colegi de-ai dvs. m-a pus pe gânduri: pentru că în acest moment PDL nu mai este atractiv pentru cititori, pentru public. Dacă nu reuşim să generăm interes pentru public, presa, la rândul ei, nu mai este interesată să ne preia. Politica se face şi cu multă imagine. Avem un premier care mizează numai pe asta, asta va fi capcana în care va cădea pentru că dânsul este doar comunicare şi puţine fapte. Pe de altă parte dacă nu reuşeşti să atragi atenţia oamenilor, dacă nu reuşeşti să le spui lucruri cu care să câştigi încrederea, este puţin probabil să ai vreo şansă să câştigi alegerile.

Elena Udrea: „Există percepţia că Partidul Poporului Dan Diaconescu face opoziţie mai multă decât noi“

„Putem să închidem profeţia lui Silviu Brucan“

PDL a fost acuzat de aroganţă, că a încălcat regulile jocului, că a forţat numirea unor şefi de instituţii. Vă reproşati ceva în legătură cu acea perioada?

Din păcate, şi PDL a făcut o serie de greşeli pe care dacă am fi avut puterea să nu le faca ar fi fost costuri de imagine mai mici. Dar ar fi fost greu să le evite atât timp cât toată clasa politică procedează la fel. Dau exemplul oamenilor aduşi în funcţii, faptul că şi noi am adus oameni apropiaţi de partid pe care i-am numit în anumite funcţii, schimbându-i pe cei numiţi de PNL - PSD înainte şi care acum sunt schimbaţi la rândul lor de PNL şi PSD. Nu poţi să mergi de la nivel de portar la nivel de director în minister. Dacă nu încercăm să schimbăm lucrul acesta, atunci riscăm să ramânem un partid mic. Am mai auzit în partid un argument căruia era să-i cad şi eu în capcană la un moment dat. Electoratul a votat USL care are oameni condamnaţi penal, cu probleme de integritate, care în şapte luni n-a făcut nimic. L-a votat chiar dacă PSD a încălcat principiile  pe care noi le-am susţinut: moralitatea, integritatea, respectarea legii, fără privilegii pentru parlamentari. A fost o frustrare în rândurile PDL.

Eu le-aş spune aşa: cîţi s-au prezentat la vot? 42 %, atât. Noi nu pe acest electorat trebuie să ne batem, ci pe electoratul care nu a venit la vot pentru că a văzut ca USL vine cu oameni care fie sunt arestaţi, fie sunt cercetaţi penal. Dar n-au venit la vot şi pentru că s-au uitat la PDL şi şi-au spus că sunt nişte lucruri pe care nu le-au făcut bine, că nu mai au încredere nici în PDL. Pentru acest electorat trebuie să ne batem noi nu pentru cel care iese la vot pentru interese mărunte. Nu trebuie sa intrăm într-o competiţie in care conteaza cine da punga mai consistentă, pentru ca atunci PDL n-are nici o şansa să crească şi să redevină un partid puternic, un partid mare, un partid care să poată să conducă din nou România. Cred că se închide o etapă nu numai pentru PDL, ci pentru toată clasa politică şi pentru societatea românească. Sunt acei 20 ani pe care ni i-a dat Silviu Brucan. Putem să închidem acum acea profeţie şi să construim o altfel de clasă politică care să sprijine construirea unei altfel de societăţi.

Elena Udrea: „Când s-a ales ca Guvernul Boc să demisioneze părerea mea este că a fost foarte târziu“

Aţi avut senzaţia că dl Blaga nu s-a bătut cu suficientă convingere în campania electorală?

A fost o strategie greşit aleasă la care s-a adăugat şi faptul că toată lumea a plecat să se ocupe de propriul colegiu din teritoriu pentru că se ştia că scorul partidului nu ne poate ajuta candidatul. Cred că partidul nu a avut o campanie naţională, i-au lipsit mesajele naţionale, i-au lipsit liderii naţionali care să se bată pe televiziuni, pentru că, din păcate, politica se face foarte mult la televizor. Domnul Blaga a mers în colegiul din Timiş şi a lipsit partidului în perioada în care PDL trebuia să aibă o campanie cu mesaje naţionale.    

Acum e în Bucureşti...

Acesta este şi motivul pentru care am spus că eu pot să mă bat mai bine cu Victor Ponta, cu Crin Antonescu şi cu Voiculescu şi chiar cu toţi la un loc, decât Vasile Blaga. Cred că domnului Blaga îi lipseşte tocmai capacitatea de a se lupta cu adversarii politici.  Cred că sunt mai potrivită ca lider al PDL din perspectiva nevoii PDL de a avea un lider luptător, curajos, un lider care să dea semnalul unei adevărate opoziţii la actuala putere.

Vasile Blaga urmează să-şi prezinte moţiunea gata semnată. Domnul Falcă îl acuză că a furat startul. Dvs vă simţiţi dezavantajată?

Faptul că semnăm pe o moţiune pe care n-am citit-o, nu am prezentat-o în organizaţii, arată gândirea pe care actuala conducere o are. Este o practică pe care am văzut-o în partid, dar pe care nu trebuie să o perpetuăm. Vor fi colegi care vor spune că aşa e şi la PSD, şi la PNL. Nu mă interesează. Dacă spunem că alegerile sunt pe bază de moţiuni, care reprezintă viziunea, proiectul, celui care vrea să candideze, echipei cu care vine, cum să obţin o semnătură înainte ca moţiunea să fie dezbătută în organizaţia a cărui preşedinte vine şi-mi semnează mie hârtia? În locul colegilor mei din organizaţii m-aş revolta, dacă propriul meu preşedinte ar semna pe o moţiune înainte ca eu să o văd şi să o dezbat. Cred că este o practică FSN-istă împotriva căreia trebuie să luăm atitudine.

Mulţi oameni din presă m-au întrebat cine mă susţine. Pot să vă spun cine sunt oamenii cu care am vorbit, dar nu o să fac lucrul acesta, pentru că nu aş vrea să am nici măcar o singură susţinere înainte să prezint moţiunea. Eu vin cu un proiect în care cred pentru PDL. Nu vreau să am susţinere pe baza prietenii sau pe baza simpatiilor. Oamenii aceştia trebuie să ştie că îşi joacă propriul viitor politic. Nu e vorba despre a o alege pe Udrea sau pe Vasile Blaga. Trebuie să aleagă un drum pentru PDL care să fie şi pentru ei un drum câştigător, pentru că sunt oameni care vor să facă, în continuare, politică. De data aceasta, eu cred că oamenii vor vota nu pe baza recomandărilor liderilor locali sau liderilor naţionali. Cred că vor vota conştienţi că votul lor poate să le închidă propria carieră politică. De aceea, miza pentru partid şi pentru electorat este dezbaterea acestor moţiuni. Mă interesează să dăm un mesaj către electorat, care să-l includă, care să arate că ne bazăm pe oameni. Trebuie să dăm un mesaj către oamenii noştri că vom face din PDL un partid puternic, capabil să-şi asume guvernarea. Voi prezenta moţiunea, o voi trimite în teritoriu, iar apoi voi solicita întâlniri pentru dezbatere. Nu este o moţiune completă până când nu iau şi opiniile lor. Cu siguranţă că la nivelul partidului sunt oameni care pot genera idei extraordinare, dar pe care nu-i bagă nimeni în seamă. Moţiunile se scriu într-un birou, te mai uiţi la PPE...

„Într-un partid sunt şi lucruri prozaice cum ar finanţarea lui“

Am văzut declaraţii venind din partea domnului Adrian Papahagi dar şi din partea Monică Macovei. Ei au spus că nici dumneavoastră, şi nici domnul Blaga nu aţi fi o opţiune pentru PDL. Va mai fi un al treilea candidat? S-a vorbit despre domnul Gheorghe Falcă şi inclusiv despre Monica Macovei.

Astă vară, în 2012, eu mi-am dorit ca Monica Macovei, Cristi Preda să candideze şi chiar am oferit sprijinul organizaţiei Bucureşti, pe care o conduceam, pentru o eventuală astfel de moţiune. Din păcate, nici în plan naţional, nici la nivelul unui partid, nu alegi idealul. Arareori îl ai. Întotdeauna alegi cel mai bun din ceea ce ţi se oferă în momentul acela. Problema este nu să aruncăm în aer partidul nostru, ci să găsim, totuşi, un proiect care să-i adune pe toţi cei care vor schimbarea în PDL şi vor binele partidului, să-i adune în susţinerea lui şi să mergem în construcţia PDL. Cei care nu vor schimbarea ştiu sigur cu cine sunt. Mi-amintesc că, de sărbători, stând de vorbă cu Ghiţă Falcă despre partid şi despre ce trebuie să se întâmple, am petrecut una din serile de la Covasna până pe la 5 dimineaţa. Mai erau şi alte persoane la masă şi ne-am gândit cine ar putea să candideze la preşedinţia PDL. Am făcut o listă cu 20 de persoane. N-am găsit nici măcar unul singur asupra căruia să cădem de acord. Şi atunci ne-am dat seama că avem o problemă. Am zis că dacă aşa vom vedea lucrurile, atunci este complicat să sperăm la schimbarea pe care cu toţii o credem necesară, dar nu reuşim să găsim un acord asupra proiectului, asupra persoanei. Ar fi ideal dacă toate forţele acestea care îşi doresc modernizarea partidului, profesionalizarea lui, întărirea partidului, reconstruirea lui pe alte principii să se strângă în jurul unui singur proiect. Eu cred că Monica Macovei, Cristi Preda, Sever Voinescu, Toader Paleologu, Baconschi, Papahagi sunt oameni care aduc plusvaloare partidului. Trebuie folosiţi mai mult de către partid. Trebuie să li se ceară să facă mai mult dacă ni se pare că nu vine de la ei, din proprie iniţiativă, pentru că pot aduce plusvaloare partidului, au un electorat care îi susţine. În funcţionarea partidului se întâlnesc tot felul de aspecte care nu sunt întotdeauna aşa de filosofice. Sunt lucruri şi pragmatice, prozaice care se întâmplă într-un partid. Şi acelea fac parte din viaţa unui partid. Sigur, trebuie stabilite reguli, principii de fucţionare, trebuie armonizate poziţiile conform unor principii pe care toată lumea să le cunoască şi să le accepte şi nu poţi să te prefaci că nu există. Unul dintre acestea e finanţarea campaniilor electorale. Aici trebuie să ştii foarte clar că finanţarea se face prin donaţii, prin cotizaţii, că fiecare membru este obligat, din venitul pe care l-a obţinut cu sprijinul partidului, să cotizeze cu o sumă. Nu e nimic nici ilegal, nici imoral aici pentru că, totuşi, o campanie electorală costă. E un exemplu – ştiu că finanţarea a fost obiect de polemică între  oamenii de partid şi cei din afara lui.

Elena Udrea: „Politica înseamnă şi imagine“

Una dintre vulnerabilităţile dumneavoastră a fost percepţia că sunteţi protejata preşedintelui. S-au făcut chiar pariuri dacă îi veţi supravieţui sau nu preşedintelui.

Mă uitam câţi dintre colegi au fost aduşi în partid şi au fost suţinuţi de Traian Băsescu, foarte mulţi, multe femei:  Baconschi, Macovei, Cristi Preda, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Sulfina Barbu. Deci mulţi ar trebui să intre în acest pariu, dacă rezistă sau nu după ce Traian Băsescu nu va mai fi la Cotroceni.

Dvs. ce credeţi, rezistă sau nu generaţia Băsescu?

Dacă nu schimbăm acum partidul, dacă acceptăm un leadership care riscă să reprezinte interesele conducerii de partid, dacă nu-l facem să funcţioneze după nişte principii clare, respectate şi transparente, dacă vom continua să promovăm oamenii doar pe criterii de afinităţi, dacă nu  dăm o şansă tinerilor din organizaţii să urce şi îi promovăm numai pe cei care au relaţii cu conducerea locală, nu vom reuşi să trecem de statutul de partid mic, eventual, de partid balama. Sigur, poate fi şi situaţia în care unii dintre cei aduşi de preşedinte să spună: „Nu ne mai regăsim în PDL, plecăm“. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple.

Există vreun risc de sciziune în PDL?

Nu cred, pentru că toţi suntem oameni care iubesc partidul. Şi cred că această competiţie trebuie să fie pentru binele partidului. E foarte greu pentru că sunt şi argumente personale ale celor care intră în această competiţie direct sau în susţinerea celorlalţi. Şi atunci fiecare se gândeşte şi la cariera lui, şi la ce loc va ocupa în viitoarea conducere, dacă va mai candida... E clar că în PDL e o confrutnarea între o viziune care înseamnă întoarcearea PDL la momentul de dinaintea perioadei Traian Băsescu, la o epocă revolută, care va face din acest partid o formaţiune care nu va mai reuşi să câştige alegerile şi o viziune care înseamnă partid cu adevărat adaptat la nevoile societăţii de astăzi, nou, modern, activ.  Dar tot va însemna după alegeri o strângere a partidului în spatele celui care câştigă. indiferent ce moţiune va câştiga.

Aş vrea să mă lămuriţi cu o controversă care a apărut atunci când guvernul Ungureanu a căzut. Pentru că s-a zis mult atunci, e drept, neoficial, că a căzut din cauză că PDL nu s-a luptat să-l susţină.

Adevărul e că atunci au plecat mulţi de la PDL şi au votat împotriva propriului guvern. Au trecut mulţi la USL atunci. Şi acesta este un moment controversat în istoria partidului, pentru că pierderea guvernării a însemnat enorm pentru PDL. Ne-a afectat enorm, a demobilizat toată structura de partid din teritoriu, a demobilizat oameni înainte de alegerile locale. Este un moment controversat şi mulţi reproşează momentul acela echipei lui Vasile Blaga pentru că acela care a dat startul plecării a fost Frunzăverde, unul din susţinătorii moţiunii lui Vasile Blaga în 2011. A fost un moment greu pentru partid, a fost categoric şi vina premierului de atunci, domnul Ungureanu, pentru că nu a înţeles cât de mare este riscul şi nu a avut o discuţie cu parlamentarii partidului. Practic, nouă ne-a picat guvernul la patru voturi. Nu a putut să ţină parlamentarii aproape de Guvern, pentru că este şi resposabilitatea premierului să-şi asigure susţinerea în Parlament din partea partidului. Dar, la momentul acela, domnul Ungureanu nu a intuit dimensiunea pericolului, nu a avut un dialog atât cât ar fi fost necesar cu partidul. Chiar a fost atunci un moment care ne-a marcat pe toţi şi pe care l-am ţinut minte ca atare. Dacă moţiunea s-ar fi votat joi, Guvernul n-ar fi căzut. Au fost luaţi oameni de la noi chiar din sală în ziua de vineri a şedinţei  şi convinşi  să voteze împotriva Guvernului. Dacă moţiunea s-ar fi votat joi, ei nu ar fi avut acele patru voturi. Dar domnul Ungureanu a fost plecat din ţară joi.

Dar i-a atras cineva atenţia?

A!, sigur că da, pentru că noi ştiam cum funcţionează lucrurile acestea. Ştiam discuţiile de la USL, ştiam ce presiuni s-au făcut asupra propriilor noştri membri să treacă la ei, ce promisiuni, ce ameninţări, ce oferire de avantaje. Deci, au folosit toate armele să ne ia oamenii şi să treacă de partea USL. Ei şi-au făcut jocul politic, dar pe cei care ne-au trădat pe noi, da, îi acuz, pentru că datorită partidului erau în Parlament şi, totuşi, au preferat să se salveze pe ei înşişi îngropând partidul.

Ce rol îi vedeţi lui Vasile Blaga dacă veţi câştiga alegerile?

Vasile Blaga şi alţi colegi care-l susţin acum pe Vasile Blaga au avut un aport important la viaţa partidului, lucru pentru care merită tot respectul. Este bine să fie în continuare un sprijin pentru PDL, să fie în continuare în conducerea partidului. Eu nu cred că Vasile Blaga este liderul de care PDL are nevoie pentru viitorul lui, dar asta nu înseamnă că este un om a cărui contribuţie la viaţa şi la succesul partidului nu este luată în considerare.

Dar pentru dumneavoastră, dacă câştigă Vasile Blaga, ce rol vă vedeţi în PDL?

Eu rămân un om de partid, aşa cum am fost întotdeauna. Voi construi de la nivelul meu de simplu membru în continuare. Chiar dacă, în situaţia în care eu aş rămâne simplu membru, cu actuala conducere, partidul nu are cum să redevină un partid atât de puternic încât să guverneze România. Nu cred că va fi această situaţie pentru că sunt mulţi cei care vor schimbarea stării de fapt. Vor schimbarea partidului şi pentru asta îşi dau seama că trebuie o schimbare de lider.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite