Dragnea insistă în reducerea bugetelor serviciilor de informaţii fără acordul CSAT. Poate fi acuzat, împreună cu Dăncilă, de înaltă trădare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este de presupus că în discuţia telefonică Iohnnis-Dăncilă au fost făcute referiri la reducerea, prin rectificare, a bugetelor serviciilor de informaţii şi a celor de pază şi protecţie. Vizibil afectat, Dragnea a explicat în ultima intervenţie televizată că reducerile nu sunt mari, că au drept cauză necheltuirea a 50% din bugetul alocat în primele şase luni.

Argumentul este penibil. Proiectele de achiziţii de aparatură şi logistică modernă nu ţin cont de calendar. Au fost proiectate să se realizeze tot anul, faptul că n-au fost îndeplinite 50% în şase luni e lipsit de logică.

Mai grav e altceva. Din ura faţă de servicii, Dragnea ignoră Constituţia. Care spune că responsabili cu politica de securitate naţională sunt preşedintele Iohannis şi CSAT. Aşa cum stabilirea bugetelor serviciilor de informaţii şi a celor de pază şi protecţie se face doar în CSAT, simetric, reducerea acestor bugete se face tot în CSAT.

Cifrele înaintate de Dragnea sunt nerelevante.

La SRI 2352 milioane, a cheltuit mai puţin decât 50%. Diminuarea va fi între 100 şi 153 de milioane de lei. La SPP, 194,3 milioane şi se propun 171. La SIE de la 286 la 270, la STS de la 332 la 309 milioane lei.

Dacă CSAT, din care fac parte şi şefii serviciilor menţionate, ajunge la aceste concluzii, sau la altele, atunci este altceva.

Dragnea şi Dăncilă confundă statul român cu propria moşie. Pe care pot să facă ce doresc. Să citească Constituţia.

ARTICOLUL 80

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 87

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

ARTICOLUL 92

(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Când abaterea de la prevederile constituţionale afectează capacitatea de apărare a statului român, cei vinovaţi de această slăbire pot fi acuzaţi de înaltă trădare. Cu siguranţa naţională nu se poate juca nimeni, nici Dragnea, nici Dăncilă.

Dacă guvernul persistă în greşeala de a face reduceri ale bugetelor serviciilor de informaţii şi de protecţie şi pază, fără acordul preşedintelui şi al CSAT, este obligatorie sesizarea de către preşedintele Iohannis a CCR, pentru un conflict juridic de natură constituţională între preşedinţie şi guvern.

De asemenea, mi se pare oportună o sesizare a Parchetului General pentru încercarea de slăbire a capacităţii de apărare a României, decisă de guvern, fapt echivalent cu înaltă trădare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite