Dragnea, despre majorările pentru bugetari: S-a votat în mare voioşie, un cadou serios pentru Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea l-a rugat pe Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe, să studieze impactul bugetar al proiectului de lege care a majorat cu 10% salariile bugetarilor, după ce acesta a fost adoptat în Parlament. Dragnea a rătat că este „un cadou serios“ făcut noului Guvern care va trebui să se descurce.

„Acolo (în Parlament - n.r.) a fost un vot într-o mare voioşie. S-a votat în unanimitate, de către toate partidele politice. Este un cadou serios care se face noului Guvern. Am vorbit astăzi cu domnul Teodorovici. Sigur, decizia finală va fi a Guvernului următor, dar l-am rugat să studieze proiectul de buget să vadă dacă în bugetul pe 2016 se găseşte spaţiul fiscal", a spus Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii cu premierul desemnat, Dacian Cioloş.

Liderul PSD a mai spus că proiectul a fost discutat cu la întâlnirea cu Cioloş, însă acesta i-a spus că nu cunoaşte datele economice pentru a se pronunţa.
 

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu o largă majoritate, creşterea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% începând cu 1 decembrie, după un circ care reaminteşte de populismele votate în toamna anului 2008. Creşterea salariilor a fost inclusă în Ordonanţa de Urgenţă 35/2015, care majora salariile din domeniul sanitar cu 25%. Potrivit Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex, creşterea salarială de 10% se va aplica numai angajaţilor care nu au beneficiat de nicio majorare pe parcursul acestui an (administraţia publică centrală şi locală, siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă, unităţile de cultură şi teatru). Măsura va avea un impact bugetar în 2016 de 1,5 miliarde de lei, potrivit PSD, în timp ce PNL estimează un impact de 2,2 miliarde de lei.

Circ în Parlament

Majorarea a fost inclusă marţi în textul OUG 35/2015 de către deputatul PSD Adrian Solomon, în cadrul comisiilor de specialitate, miercuri fiind adoptat actul normativ în plenul Camerei. Sesizând potenţialele probleme financiare, PNL a încercat miercuri să retrimită proiectul în comisiile de specialitate pentru a afla impactul bugetar din partea Ministerului Finanţelor. „Având în vedere argumentele secretarului de stat, vă propun  reîntoarcerea la Comsie pentru o săptămână. Astfel încât să vină cu un studiu de impact“, a cerut deputatul PNL Claudia Boghicevici. Solicitarea liberalilor a fost respinsă cu 84 de voturi „împotrivă“. Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolescu, a propus repetarea votului, însă votul a fost tot de respingere.

În final, pentru a nu pierde capital de imagine, PNL a decis să voteze proiectul în plen. Astfel, la votul final, 311 de deputaţi au votat „pentru“, un singur vot fiind „împotrivă“ şi şapte abţineri. Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL, a afirmat că a votat măsura, dar a cerut ca noul Guvern să vină cu un studiu de impact. „Am ajuns la concluzia că votul pentru acest proiect este esenţial. (...) Aşteptăm un studiu de impact ulterior, care să arate în ce măsură este realizabilă această aplicare şi în ce măsură va putea fi efectiv aplicată. Acest lucru va putea fi realizat de noul Guvern, care va fi învestit probabil săptămâna viitoare“, a spus Gorghiu, la Parlament. 

Concomitent, o serie de sindicalişti au făcut scandal în Parlament, huiduindu-i pe cei care au pus în discuţie sustenabilitatea creşterilor salariale.


Bugetul, sub presiune

Măsura va afecta şi mai mult bugetul pe anul 2016, aflat deja sub presiune de reducerile de taxe din noul Cod Fiscal şi de majorarea salariilor din Sănătate şi Educaţie. Comisia Europeană estima recent pentru România un deficit de 2,8% pe anul 2016 şi peste 3% din 2017. Numai că noua măsură va duce la trecerea nivelului de 3% încă de anul viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite