Dovada că proiectul de autonomie al UDMR are legătură cu Ucraina

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR care s-a lăudat singur cum i-a propus unui oficial american comparaţia între Ucraina şi România
Laszlo Borbely, vicepreşedintele UDMR care s-a lăudat singur cum i-a propus unui oficial american comparaţia între Ucraina şi România

Kelemen Hunor se leapădă public de orice legătură între proiectul legii autonomiei susţinut de UDMR şi situaţia din Ucraina, dar faptele şi declaraţiile anterioare ale liderilor Uniunii dovedesc contrariul. De când UDMR a devenit liderul partidelor extremiste maghiare din România, vorbitorii săi au făcut uz de nenumărate ori de exemplul Ucrainei pentru a ne convinge că mai bine acceptăm autonomia teritorială decât conflictele etnice!

Iată cele mai importante declaraţii UDMR care fac legătura între pretenţiile sale autonomiste şi pentru drepturi colective acordate minorităţii maghiare şi situaţia din Ucraina:

1.Laszlo Borbely, vicepreşedinte UDMR (sursa): “Am spus ieri, când a fost Hoyt Yee la Bucureşti, când s-a întrebat de Ucraina, am spus că şi comunitatea maghiară din ’90 a ales o cale a dialogului. Noi am fost prezenţi în Parlament, în autorităţile locale şi totdeauna am încercat pe calea dialogului să facem paşi pe calea drepturilor minorităţilor şi acest lucru îl vom face în continuare. Dar m-a bucurat foarte mult acea solidaritate între Ungaria şi România, când au cerut la unison ca Rada din Ucraina (parlamentul de la Kiev — n.r.) să repună pe ordinea de zi şi să revoteze limbile regionale, folosirea limbilor minoritare ca şi limbă regională, care e o lege foarte puternică în acest sens cu dreptul de folosire a limbii. Am spus şi ieri, la această întâlnire, dacă putem fi solidari faţă de comunităţile române şi maghiare din Ucraina, haideţi să discutăm şi să nu refuzăm, de exemplu în Constituţie, când am făcut această propunere, ca în zonele unde sunt comunităţi importante (limba acestora — n.r.) să fie recunoscută ca limbă regională, să putem discuta aceste probleme, prin dialog, prin pârghii parlamentare şi constituţionale. Este un subiect care după campania electorală de ce să nu îl discutăm. Eu am spus această problemă. Am spus pentru a accentua că noi, comunitatea maghiară, suntem un factor de stabilitate aici, care a ajutat România când a devenit membră a Uniunii Europene, a sprijinit când a devenit membră NATO şi trebuie să ia în considerare toată lumea că noi avem propuneri raţionale. Iată că în Ucraina a fost o lege de genul acesta şi că a fost sprijinită şi de România şi de Ungaria”.

2. Sogor Csaba, candidat UDMR la alegerile europarlamentare (sursa): "Ziua alegerilor europarlamentare este importantă pentru că decidem atât soarta UDMR şi a prezenţei noastre în Parlamentul European, cât şi soarta comunităţii maghiare şi a României pentru următorii şapte ani. Vom încerca să reprezentăm în Parlamentul European interesele comunităţii maghiare, a ţării, dar şi doleanţe noastre. Ţelul nostru este ca aşa cum există o decizie privind capitolul agricultură, să existe o legislaţie europeană şi în privinţa drepturilor minorităţilor. În Ucraina, problemele ar fi puţin altfel dacă Uniunea Europeană ar fi putut da un exemplu mai bun în privinţa asigurării drepturilor minorităţilor, respectării limbii, culturii, tradiţiilor minorităţilor din Ucraina".

Într-o altă declaraţie (AICI), referitoare la situaţia din Crimeea, Sogor Csaba se întreabă: ”Oare ar fi putut Uniunea Europeană să trateze situaţia în mod diferit?”. Conform lui Sogor Csaba, Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere şi întrebarea dacă ruşii din Ucraina sunt îndreptăţiţi să se simtă defavorizaţi în această nouă Ucraină. El a mai arătat că mai există şi numeroase alte minorităţi a căror existenţă nu este recunoscută nici de vechiul, nici de noul guvern ucrainean. Conform lui Sógor, în cazul situaţiei din Peninsula Crimeea UE nu poate să facă altceva decât să scoată cât mai mult posibil din actuala situaţie. Acesta a mai adăugat şi faptul că situaţia poate servi de învăţătură Uniunii Europene şi că pe viitor aceasta va influenţa deciziile din domeniul minorităţilor naţionale.

  Rămâne la latitudinea cititorilor să decidă dacă aceste declaraţii oficiale ale celor mai importanţi lideri UDMR, care alătură problematica minorităţii maghiare din România de conflictele din Ucraina, fac legătura între legea minorităţii teritoriale propusă de Uniune şi situaţia haotică din ţara vecină şi reprezintă o atenţionare de tip şantaj la adresa României şi a UE pentru a ne obliga să acceptăm autonomia teritorială pentru a nu ne trezi în mijlocul unor conflicte etnice.

3. Lorant Vincze, candidat UDMR la alegerile europarlamentare (sursa): „Ceea ce se întâmplă în vecinătatea României este foarte îngrijorător; credem că ceea ce se întâmplă în Ucraina a trecut deja pragul unui război civil. S-a văzut implicarea Uniunii Europene în dezamorsarea conflictului, dar evident trebuie făcut mult mai mult. În opinia UDMR una dintre temele care la început au dus la escaladarea conflictului a fost decizia noii puteri de la Kiev de a abroga legea privind utilizarea limbii materne. Trebuie să vedem că această tematică a minorităţilor a creat şi în trecut conflicte în Europa. Uniunea Europeană este atentă la conflictul din Ucraina şi a condamnat fără echivoc decizia privind minorităţile din Ucraina, nu este la fel de atentă când este vorba de drepturile minorităţilor din interiorul UE. Noi, UDMR, împreună cu organizaţiile minorităţilor europene, am propus Uniunii Europene să dezvolte un sistem de protecţie a minorităţilor naţionale. Este un demers pozitiv, un demers al dialogului, şi ne aşteptăm ca UE să răspundă favorabil acestei adresări, şi sperăm ca în viitor să putem purta un dialog eficient în cadrul instituţiilor europene,  inclusiv Parlamentul European”.

Rămâne la latitudinea cititorilor să decidă dacă aceste declaraţii oficiale ale celor mai importanţi lideri UDMR, care alătură problematica minorităţii maghiare din România de conflictele din Ucraina, fac legătura între legea minorităţii teritoriale propusă de Uniune şi situaţia haotică din ţara vecină şi reprezintă o atenţionare de tip şantaj la adresa României şi a UE pentru a ne obliga să acceptăm autonomia teritorială pentru a nu ne trezi în mijlocul unor conflicte etnice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite