Dispută în USR. „Clotilde Armand minte electoratul. Cristian Ghinea trebuia să mai stea doi ani pe tuşă dacă îşi dorea un post la Bruxelles“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Postenlicescu
Claudia Postenlicescu

Claudia Postelnicescu, care a intrat în competiţia internă din USR pentru un loc la alegerile europarlamentare, i-a criticat, la Adevarul Live, pe Cristian Ghinea şi pe Clotilde Armand, înscrişi şi ei în cursa pentru Bruxelles. Claudia Postelnicescu susţine că e incorect ca deputatul Cristian Ghinea să plece la jumătatea mandatului, iar Clotilde Armand să ajungă în Parlamentul European, deşi obiectivul său e Primăria Sectorului 1.

Adevărul: În cursa internă din USR pentru alegerile europarlamentare s-au înscris vreo 90 de candidaţi. Nu s-au format „bisericuţe“ în partid? 

Claudia Postelnicescu: „Bisericuţele“ au existat dinaintea campaniei interne. Sunt unii în campanie de un an de zile, alţii abia am intrat. Sunt unii care sunt parlamentari şi care au intrat în această competiţie internă cu tot cu resursele publice, ceea ce nu e fair. Sperăm ca în timp să eliminăm astfel de metode şi chiar astfel de oameni din USR. Sau măcar să fie marginalizaţi, să nu mai aibă atâta putere ca să faulteze alţi colegi. Lupta trebuie să fie fair, iar cine nu înţelege ce e fairness-ul trebuie să facă un pas în spate. 

Cristian Ghinea e unul dintre parlamentarii care s-a înscris în cursa pentru europarlamentare. Altcineva?

Cristina Iurişniţi, deputat USR, şi cam atât. Mai sunt prin Biroul Naţional. 

În ciuda acestui act de democraţie participativă, riscaţi să nu veţi avea în fruntea listei de candidaţi o locomotivă electorală. 

Sunt două şcoli de gândire în USR pe această temă. O şcoală de gândire care spune: „da, ne trebuie o locomotivă şi, uite!, îi avem pe Clotilde Armand, Cristian Ghinea şi Radu Ghelmez, un inlfluencer cu 20.000 de urmăritori pe Facebook, care candidează“. 

20.000 de likerui nu înseamnă automat 20.000 de voturi

Unii oameni cred că dacă au 20.000 de urmăritori, îşi promovează pagina şi ajung la 40.000, ăştia toţi vor fi automat votanţi. Mai e şi şcoală de gândire alternativă, care spune: „Ce locomotivă a avut USR la alegerile din 2016, când au intrat foarte mulţi necunoscuţi în Parlament, care s-au dovedit a fi foarte bine pregătiţi?“.  

Atuinci era Nicuşor Dan, care avea totuşi notorietate. 

Da, dar Nicuşor Dan şi-a construit imaginea cu cinci-şase ani înainte. El a avut un proiect autentic cu sine însuşi. Dacă ai o locomotivă falsă, iar la nivel de idei e cam goală de conţinut, cred că oamenii vor sancţiona asta. Colegii să facă un efort, să identifice cei mai buni candidaţi şi să-i voteze, chiar dacă nu-i sună cineva să le spună: „te rog votează-l pe al meu!“, că se mai fac şi astfel de lucruri. Există în USR o persoană cu notorietate, nu dau nume, care nu ştie nimic despre temele europene, dar care îşi doreşte să candideze. Prefer să stea acasă şi să-şi facă temele, apoi să candideze. 

De ce nu daţi nume?

Clotilde Armand, care se pricepe la proiecte locale, a candidat la primărie, e foarte potrivită pentru jobul acesta, dar ne spune în partid senină că ea candidează doar pentru un an şi apoi se retrage ( înainte de alegerile locale din 2020 - n.r.). Deci ea duce cumva în eroare electoratul minţindu-l: „daţi-mi un vot pentru cinci ani, după care eu mă retrag după un an“. Mi se pare lipsă de integritate şi o lipsă de claritate morală. 

Am mai văzut această mişcare, cu Nicuşor Dan, care a candidat la Primăria Capitalei, a ajuns consilier general, apoi a devenit deputat. 

Nicuşor Dan e un tip foarte bine pregătit pe unele teme, are zonele lui de specializare. 

Şi exemplul Cristian Ghinea, care va pleca din Parlament după doi ani pentru a merge la Bruxelles. 

Ce nu-mi place mie în candidatura lui Cristian Ghinea e că se foloseşte de experineţa lui de călătorit prin ţară - a fost coordonatorul nostru pe extindere şi a folosit această calitate pentru a se promova. Şi e o lipsă de integritate că nu-şi va duce mandatul de parlamentar la capăt. Totuşi Cristi Ghinea are un CV foarte bun de Parlament European, spre deosebire de Clotilde Armand. Are o experineţă foarte bună, care îl recomandă pentru un astfel de post. Eu sunt o persoană fair, recunosc calităţile lui pe expertiza europeană. Dar nu ştiu de ce a candidat în Parlamentul României dacă îşi dorea un post acolo ( la Bruxelles- n.r). Trebuia să stea doi ani pe tuşă. 

Cum credeţi că vor reacţiona Clotilde Armand şi Cristian Ghinea după aceste critici?

Sunt sigură că şi ei mă vor critica pe mine. Este o competiţie, nu i-am atacat la persoană. Am punctat nişte lucruri pe care eu le consider lipsite de claritate morală şi de integritate pe care trebuie să şi le rezolve dacă nu vor să mai fie criticaţi. 

Urmăreşte aici interviul complet cu Claudia Postelnicescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite