Dezbatere privind votul la distanţă: Votul prin corespondenţă ar putea fi testat înainte de alegerile parlamentare. Mesajul lui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politică fără Bariere, o campanie iniţiată de 15 organizaţii neguvernamentale, a organizat, miercuri, o dezbatere privind asigurarea votului pentru toţi cetăţenii României la următoarele alegeri, prin găsirea celei mai bune soluţii de vot alternativ. La dezbatere au participat consilierul prezidenţial, Laurenţiu Ştefan, şi deputatul PNL, Mihai Voicu, preşeidntele Comisiei de Cod Electoral.

Mircea Kivu: Nu a început să fie dezbătut un proiect de lege în Comisie. Să aibă acces toţi cetăţenii la votul prin corespondenţă.

Mihail Chiru, Centrul de Resurse: Cetăţenii din ţară să aibă acces la soluţia de vot la distanţă adoptată. Ar trebui să avem un registru electronic actualizat cât mai des, astfel încât să fie interzis votul dublu. În Marea Britanie, cetăţenilor li se trimite o invitaţie de cum pot şi unde pot vota. Un al doilea principiu este accesabilitatea. Votul prin corespondenţă, soluţia spre care se tinde, ar trebui să fie prin Poştă. Unele state au adoptat servicii diferenţiate. Un alt aspect este legat de confidenţialitatea votului. 

Codru Vrabie: Urnele mobile reprezintă un mecanism deficitar. Secţiile de vot nu sunt pentru persoanele cu dizabilităţi Posibilitatea de a vota prin corepondenţă ar fi o soluţie salvatoare. Acesta poate fi un argument puternic pentru votul la distanţă şi în ineriorul României. Există doi oameni care nu au putut veni astăzi din această problemă.

Cristi Chiscop, Friedrich Esert Ttiftung:  Chestiunea votului în două tururi. Ce se întâmplă cu acest mecanism de vot când avem două tururi? Forma buletinului de vot. Va trebui să renunţăm la ştampilă. Dacă considerăm că votul trebuie să fie egal, atunci şi forma de exprimare trebuie să fie egală. Nu cred că poate fi adoptat un sistem luat dintr-o altă parte. Obsesia noastră de fraudare a  votului. Oare cum a reuşit Germania să se descurce fără un registru electronic?

AEP, Marian Muhuleţ: România beneficiază de un registru electoral. Seamănă ca structură cu ceea ce există în Germania. Se află în admnistrarea fiecărui primar. Este responsabil cu actualizarea acestui instrument. Este interconenctat şi cu baze de date ale unor instituţii centrale din ţară. Listele electorale au avut o acurateţe. Ne dorim informatizarea secţiilor de votare. Să beneficiăm de prezenţa unui laptop în care avem încărcată lista aferentă secţiei de votare. Un operator de calcultaor ne va prelua datele de pe cartea de identitate, ne va bifa ca prezent, apoi preşedintele te trece pe listă. Sistemul electronic va da mesajul dacă se mai încearcă să voteze a doua oară sau dacă se va prezenta la o secţie de votare unde nu este arondat. Am testat sistemul. A fost preluat de colegii din Republica Moldova şi l-au utilizat cu succes. Discuţiile despre fraudare nu îşi mai au rostul. O primă măsură a fost luată după alegerile prezidenţiale, aceea de a înfiinţa secţii de votare la solicitarea unui număr de alegăroi. Este o măsură costisitoare, dar care asigură securitatea votului. Măsurile de vot alternatv nu asigură securitatea votului. Nu este garantat că ai votat tu sau capul familiei. Acceptăm cu toţi că nu mai discutăm despre securitatea votului sau nu suntem pregătiţi pentru o chestiune de genul acesta. Cnimeni nu menţionează ce s-a întâmplat la alegerile din Marea Britanie, unde s-au dat imagini în care se tranzacţionau voturile. Cineva le dădea o sumă de bani şi trimitea plicurile în numele lor. Ce se întâmplă când diferenţa este mică între cei doi candidaţi? Cum trasmiţi buletinul de vot în două săptămâni? Cum te organizezi să ajungă plicul şi să se întoarcă? Să le trimiţi ambele buletinele de vot de la primul tur. O să vedem reportaje cu oameni care o să-şi vândă buletinele de vot.

Mihai Voicu: Subiectului votului alternativ este necesar să fie adoptat şi în România. Sunt mai puţine ţări care au vot prin internet. Estonia este singura pe care o ştiu din UE. Motivele pentru care am optat pentru declanşarea dezbaterii pentru votul prin corespondenţă este că avem zeci de modele. Acest vot are două caracteristici; necesită preînregistrarea alegătorilor şi este un vot anticipat, se exercită înainte de ziua votării. Adversarii invocă posibilitatea de fraudă şi încălcarea votului secret. Alte ţări au considerat că merită să-l aibă, unde posibilitatea acestor riscuri există. Trebuie să pornim de la ideea de responsabilitate individuală. Proiectul depus de noi prevede o declaraţie pe proprie răspundere, cum că alegătorul a votat singur, neinfluenţat. Răspunde dacă a încălcat legea. Se crează o barieră psihologică în plus.

Cristi Chiscop, Friedrich Esert Stiftung: Mi se pare o barieră birocratică greoaie care dublează efortul pentru un sistem de vot.

Mihai Voicu: Obiectivul unora este ca această lege să nu se adopte. Am depus un proiect de lege. Ideea este să găsim o modalitate de vot alternativ să fie aplicat măcar la alegerile parlamentare. Am pierdut trenul de a introduce la alegerile locale, dar vrem să începem la alegerile parlamentare. Trebuie să ne asigurăm că votul prin corespondenţă asigură returnarea la timp, este gratuit, asigură votul tuturor. Trebuie să rezolvăm problemele turului II. Noi am propus utilizarea tot a buletinuuil de vot de la turul I şi să optezi pentru că primii doi candidaţi se află şi pentru primul buletin de vot. 

Maria Krause, Expert Forum: Observatorii au dreptul să se ducă la secţia de votare cu acreditare. Nu se va mai folosi dacă introducem votul la distanţă. Cum o să se observe votul prin corespondenţă? Trebuie stabilit. O să existe un biroul electoral pentru votul prin corepondenţă.  În Germania nu există acreditare pentru observatori. Este public. Oricine paote observa alegerile. Şedinţele Biroului să fie publice. Ce părere are domnul Muhuleţ de a pilota proiectul?

Mihai Voicu: La nişte parţiale.

Marian Muhuleţ: Cel mai utile ar fi la alegeri parţiale.

Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial de analiză politică: Evaluarea posibilităţii votului electornic, vot prin corespondenţa va continua şi dacă Parlamentul va adopta proiectul PNL. Este o preocupare a preşedintelui Iohannis votul la distanţă. Vom rămâne atenţi şi implicaţi în acest proces. Este o promisiune făcută electoratului şi vrea să se ţină de cuvânt. Tot timpul am fost atenţi la posibilitatea de fraudă. Aş vrea să pun pe masă optimismul domnului preşedinte: hai să avem încredere în cetăţenii oneşti.

Florin Manole, activist Drepturile Omului: Prezumţia de nevinovăţie este fundamentală şi de nediscutat. Nu cred că trebuie să punem alegătorii să dea o declaraţie pe propria răspundere. Este treaba instanţelor. Pui primarii înainte să candideze să dea o declaraţie de presă că nu vor face nimic rău? Votul ar trebui să fie gratuit, dar mai mult, votul ar trebui să coste şi cât mai puţin timp. Să nu te coste o zi întreagă să votezi

„În contextul valului de schimbări legislative în domeniul legilor electorale, votul la distanţă este următorul obiectiv de pe agenda publică ce trebuie soluţionat. Deşi alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 au demonstrat necesitatea introducerii unei alternative la votul clasic, răspunsul legislativ este întârziat (aproape 1 an), disparat (5 proiecte alternative) şi limitat (numai la cetăţenii din afara graniţelor). Discuţia despre votul la distanţă este mai largă şi trebuie purtată atât pentru alegătorii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate“, se arată într-un comunicat remis „Adevărul“.

Invitat la dezbatere este şi deputatu PNL Mihai Voicu, preşedintele Comisiei pentru elaborarea legislaţiei electorale. „Ne propunem să identificăm şi să dezbatem alături de dumneavoastră care sunt cele mai bune soluţii pentru introducerea votului la distanţă, astfel încât acest proces să fie organizat profesionist, să fie incluziv şi să fie securizat împotriva riscurilor de fraudă electorală. În prezent, există în Parlament cinci proiecte de lege pe tema votului la distanţă (prin corespondenţă sau internet), care trebuie dezbătute public. Dezbaterea acestor proiecte ar trebui sa pornească de la stabilirea principiilor pe care trebuie să le satisfacă o asemenea lege“, e mai arată în sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite