Deutsche Welle atrage atenţia că alegerile din România reprezintă o răscruce de drumuri care va afecta toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicaţia germană a scris despre alegerile prezidenţiale din România    FOTO: Arhiva Adevărul
Publicaţia germană a scris despre alegerile prezidenţiale din România    FOTO: Arhiva Adevărul

Alegerile prezidenţiale din România ridică problema valorilor europene, a statului de drept şi a fenomenului de "putinizare" (rusificare) a Europei de Est, scrie Deutsche Welle. Jurnaliştii germani atrag atenţia asupra pericolului în care se află România în urma unor măsuri controversate luate de guvernul Ponta, cum ar fi migraţia primarilor, şi asupra campaniei electorale de denigrare a principalului său adversar politic, Klaus Iohannis.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale va avea efect nu numai asupra politicii interne a României, dar şi asupra Europei, atrage atenţia publicaţia germană Deutsche Welle. "România se află la o răscruce de drumuri care ar putea afecta toată Europa. (...) La 25 de ani de la Revoluţie, societatea românească este împărţită între tinerii educaţi, care au valori liberale, pro-europene, şi votanţii de stânga care susţin fostul partid comunist, PSD. Potrivit exit-pollurilor, doi candidaţi ies în evidenţă – premierul Victor Ponta şi liderul PNL Klaus Iohannis", scrie Deutsche Welle.

Publicaţia îi descrie apoi pe fiecare dintre cei doi candidaţi. Despre Iohannis scrie că susţine ca România să rămână în comunitatea europeană, iar campania sa electorală s-a bazat pe acuzarea baronilor PSD de problemele economice şi politice ale ţării. De partea cealaltă, discursul lui Ponta, scrie Deutsche Welle,  are un ton populist şi religios.

"Ponta a avut grijă să se distingă de adversarul său protestant spunând că el, ca membru al bisericii ortodoxe române, are dreptul să fie preşedintele ţării sale. De asemenea, nu s-a sfiit să declare că este mândru să fie român, stârnind o atitudine negativă faţă de minorităţile etnice şi religioase. În acelaşi timp, mass-media din România care este apropiată de Ponta şi de partidul pe care acesta îl conduce a lansat o campanie în care îl atacă pe Iohannis acuzându-l de trafic cu minori, de escrocherii imobiliare sau că ar fi un agent al serviciilor secrete, calul troian al Angelei Merkel", mai scrie publicaţia germană.

Deutsche Welle continuă să descrie politica pe care a dus-o Victor Ponta, spunând că acesta favorizează reorientarea economică spre est, spre China, Rusia şi Turcia. "Se pare că Vladimir Putin, Recep Erdogan şi Viktor Orban sunt modelele lui Ponta", scriu jurnaliştii germani. Ei amintesc şi de modul în care PSD a exploatat migrarea primarilor şi acuzaţiile aduse lui Ponta că ar fi influenţat astfel votul în localităţile unde primarii au trecut la PSD. "Guvernul român a fost criticat şi la nivel internaţional. Subsecretarul de stat american Victoria Nuland  a criticat "cancerul democratic al regresiei şi corupţiei" din unele state din sud-estul Europei", amintind că acolo politicienii îi protejează pe corupţi", mai scrie publicaţia.

Deutsche Welle atrage atenţia că victoria la prezidenţiale a lui Ponta ar însemna că PSD-ul, "care a dominat parlamentul începând din 2012 cu o majoritate destul de puternică încât să schimbe Constituţia ar ajunge să aibă putere nelimitată. Premierul nu numai că are în mâini portofoliul  afacerilor externe şi al apărării, dar este şi responsabil de numirea oficialilor în poziţii importante din procuratură, legislativ, executiv, justiţie şi din serviciile secrete".


Cum a fabricat Ponta scandalul „vila lui Băsescu“

Cum se văd alegerile prezidenţiale în presa internaţională: „Va pica România testul anticorupţie? Fosta ţară comunistă trebuie să aleagă“

DOCUMENT Guvernul a revenit şi susţine că de fapt a respins proiectul care vrea să pună botniţă jurnaliştilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite