PSD a mai făcut un pas pentru revizuirea sentinţelor definitive. Hotărârea CSAT privind combaterea corupţiei a primit undă verde pentru declasificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurişti ai PSD şi UDMR. FOTO Mediafax
Jurişti ai PSD şi UDMR. FOTO Mediafax

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport de adoptare, marţi, pentru proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei. În proiectul iniţial a fost adăugat un articol potrivit căruia sentinţele definitive bazate pe probe obţinute prin interceptări sunt supuse revizuirii.

UPDATE Proiectul de lege a primit raport de admitere, după ce 25 de aleşi au votat „pentru“ şi 15 „împotrivă“. 

UPDATE PSD a venit cu alte amendament, astfel încât după intrarea în vigoare a legii se vor desecretiza toate protocoalele şi acordurile încheiate de SRI cu alte instituţii.

Mai mult, lucrătorii din SRI sau din alte instituţii care aduc la cunoştinţa comisiei pentru controlul SRI din Parlament documente având ca temei această hotărâre CSAT vor scăpa de orice fel de răspundere. 


Proiectul de lege privind declasificara hotărârii CSAT 17/2005 a fost adoptat luni de Senat, admis fiind şi amendamentul fostului preşedinte Traian Băsescu, care prevede desecretizarea tuturor planurilor de cooperare între SRI şi DNA.

"Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea 182/2002 (…) se declasifică Hotărarea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei Hotărârea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele sunt declasficiate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi înceteazâ efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1.

Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani (în forma iniţială termenul era de 6 luni - n.r.) de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei.

De la intrarea în vigoare a prezentei legi se desecretizează de îndată toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 04.02.2009."

Proiectul merge acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este decizională.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că motivarea PSD care a stat la baza acestui proiect legislativ reprezintă „o minciună”, completând că nu înţelege ce urmăreşte Călin Popescu Tăriceanu, el fiind vicepreşedinte al CSAT în perioada acelei hotărâri şi cunoscând conţinutul documentului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite