De ce votează PSD Guvernul Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reuşit să-l impună pe sociologul Vasile Dâncu, în noul Guvern Cioloş, şi să-i menţină în funcţii pe oamenii din eşalonul doi al Puterii, rezultate ce au determinat susţinerea PSD pentru învestirea Guvernului.

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde ş pe baronii locali, a decis, cu largă majoritate de voturi, să susţină în Parlament Guvernul Cioloş. „CExN recomanda grupurilor parlamentare ale PSD, în condiţiile în care miniştri desemnaţi vor avea mâine o prestaţie bună în faţa comisiilor de specialitate, să voteze pentru acest Guvern“, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, la finalul şedinţei PSD.

Deciza a fost votată cu o majoritate covârşitoare: 68 de voturi pentru, două abţineri şi un singur vot împotrivă. Singurul care s-a opus a fost Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, iar vicepreşedinţii Ecaterina Andronescu şi Victor Negrescu s-au abţinut.

Principalul motiv pentru care PSD a hotărât să dea un vot pozitiv Cabinetului Dacian Cioloş a fost prezenţa lui Vasile Dâncu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, printre miniştri propuşi. Vasile Dâncu va ocupa simultan scaunul de ministru al Dezvoltării Regionale şi cel de vicepremier, exact posturile deţinute de Liviu Dragnea în Guvernul Ponta. Ministerul Dezvoltării era folosit de către Liviu Dragnea pentru a direcţiona bani către aleşii locali, fiind portofoliul cu cel mai mare buget din Guvern.  Prin Vasile Dâncu şi prietenia acestuia cu Liviu Dragnea, aleşii locali speră să beneficieze în continuare de banii din visteria Ministerului Dezvoltării, mană cerească pentru PSD în contextul în care, la anul, vor avea loc două tururi de alegeri.

Rămân în eşalonul doi

O altă condiţie a PSD pentru susţinerea Guvernului Cioloş a fost rămânerea pe poziţii a oamenilor din eşalonul doi al Puterii, acolo unde PSD deţine controlul în cea mai mare parte. Este vorba de secretarii de stat din ministere şi de şefii instituţiilor deconcentrate, adică oameni numitţi politic. În schimbul voturilor PSD, Dacian Cioloş a promis că nu va trece la depolitizarea tuturor instituţiilor.

Imediat după anunţul componenţei Guvernului, premierul desemnat a mers personal la şedinţa PSD care se desfăşura la Palatul Parlamentului pentru a-i asigura că nu are intenţia de a schimba întreaga admnistraţie. „Înainte de a intra prea mult în detalii, vreau să vă spun că nu este intenţia mea de a rade tot şi a pune altceva în loc. Astfel de momente trebuie schimbate cu o abordare raţională şi eficientă. Ceea ce a fost bun, o să contnuăm. Acolo unde o să schimbăm, o să venim în faţa grupurilor parlamentare pentru a avea discuţii “, le-a transmis Dacian Cioloş.

 Social-democraţii l-au bombardat cu întrebări timp de o oră şi jumătate pe Dacian Cioloş, cerându-i chiar să le spună dacă are de gând să-şi construiască un partid girat de preşedintele Klaus Iohannis.  Premierul desemnat le-a transmis liderilor PSD că speculaţiile apărute în presă sunt false şi a negat vehement o astfel de intenţie. 

Liviu Dragnea a făcut un rezumat al solicitărilor PSD către premierul desemnat Dacian Cioloş. „În concluzie, întrebările s-au referit la 12 propuneri pe care pe noi ne interesează foarte mult, printre care: asigurarea funcţionării instituţiilor publice, continuarea programelor fiscale demarate de PSD, susţinerea instituţiilor statului de drept, menţinerea ritmului de creştere economică, respectarea pactelor euroatlantice, a programelor de dezvoltare locală care sunt în desfăşurare, reforma administraţiei şi descentralizarea, punerea în aplicare a Codului Silvic, organizarea corectă a alegerilor din 2016“, a sintetizat Dragnea.

Dâncu, tehnocratul cu trecut pesedist

Profesorul şi sociologul Vasile Dâncu, propus de Cioloş pentru a prelua funcţie de ministru al Dezvoltării Regionale şi cea de vicepremier, s-a înscris în PSD Cluj, în 1999 pentru ca în anul imediat următor să ajungă în poziţia de ministru al Informaţiilor Publice, la propunerea premierului Adrian Năstase.

Doctor în sociologie, Vasile Dâncu este preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), unul din puţinele institute de sondare care l-au dat pe Klaus Iohannis câştigător la alegerilor prezidenţiale în momentul închiderii urnelor. Vasile Dâncu a ocupat funcţia de ministru timp de trei ani, urmând ca în 2004 să ajungă senator al României pe listele PSD.

Dâncu a fost şi observator si deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională. Hobby-urile sale sunt fotbalul, tenisul, literatura şi muzica. De la preluarea funcţiei de preşedinte interimar al PSD de către Liviu Dragnea, Vasile Dâncu a devenit principalul sfătuitor al noului şef al PSD. Cele mai multe idei de reformare a partidului pe care le-a anunţat Dragnea i-au aparţinut, de fapt, lui Dâncu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite