De ce merg la vot la alegerile europarlamentare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„În condiţiile ascensiunii extremismului şi euroscepticismului în Europa 
de Vest, noi, ca români, nu ne permitem luxul de a ne anula votul sau de
 a nu participa la aceste alegeri.”
„În condiţiile ascensiunii extremismului şi euroscepticismului în Europa de Vest, noi, ca români, nu ne permitem luxul de a ne anula votul sau de a nu participa la aceste alegeri.”

În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Lucian Mândruţă pe Facebook: „Eu sunt aşa de prost, încât pe 25 mă duc să votez. Eu sunt aşa de orb, încât pe 25 mai duc şi pun ştampila pe un nume, nu pe lângă. Eu sunt aşa de puţin sofisticat, încât ştiu deja pe cine o să votez şi de ce. Şi, în fine, chiar dacă nu-mi plac toţi candidaţii şi nici partidele lor, aş vrea să stiţi că sunt aşa de nostalgic încât îmi place sistemul sub care toate astea se întâmplă. Se numeşte democraţie şi se manifestă prin faptul că mă închid într-o cutie şi aleg. Eu. Cu mâna mea. Şi cu o parte din minte!

Moise Guran pe Facebook:DA, de acord cu Lucian Mândruţă! Un NU hotărât manifestaţiilor anti-sistem. NU democraţia e de vină pentru că noi n-avem lideri, ci exact lipsa ei, a unui exerciţiu îndelungat ne-a adus în situaţia de a nu mai crede în vot. Deci hai să nu căutăm scurtături că iar dăm cu ţara de gard. Mândruţă a spus-o mai misto..."

Moise Guran pe Biziday: „Eu nu încerc să vă conving să mergeţi la vot, dar am ţinut neapărat să vă atrag atenţia că un gol nemarcat într-o poartă face exact cât un gol marcat în cealaltă poartă, iar pe absenteismul dumneavoastră cineva încearcă să câştige puncte, eventual prin crearea unei noi formaţiuni politice, care da, poate să apară, ar fi legal şi democratic, dar parcă nu ne-ar folosi la nimic dacă n-ar aduce nimic constructiv, nimic pozitiv, ci doar mesaje contra.

Mircea Vasilescu în Adevărul: „Că există o nemulţumire tot mai mare faţă de politica de la noi, ştim de mult. Dar să pretinzi că vrei “mai multă participare cetăţenească” şi să le ceri oamenilor să boicoteze actul de minimă participare – votul – reprezintă o mică fractură logică.

Mihaela Miroiu în România Liberă: „Voi merge la vot pentru că suntem în cea mai bună situaţie politică din întreaga noastră istorie tocmai fiindcă suntem o parte a Uniunii Europene. Cum să nu onorez această şansă, cel puţin votând pentru Parlamentul European? Uniunea Europeană este într-un moment în care vrea să adâncească reprezentarea democratică şi are nevoie de noi pentru acest proiect. Ţara noastră de-abia trece clasa la participare politică şi este corijentă la cultură politică, fapt atestat în fiecare an în cercetările despre gradul de democratizare. Votul este o formă elementară de participare. Alegerea în cunoştinţă de cauză fundaţia casei numită cultură politică. Este o problemă de demnitate să fim cetăţeni activi.

Andrei Pleşu în Adevărul: „Lumea crede că alegerile europene nu sunt importante, că mai importante sunt alegerile locale de care depinde direct soarta noastră. E fals. Ne-am luptat să intrăm în comunitatea europeană şi am reuşit. Am făcut asta întâi pentru că ţine de identitatea noastră naţională şi, în al doilea rând, pentru că vrem să jucăm un rol în această comunitate. Dacă vrem să jucăm un rol, atunci trebuie să fim prezenţi la vot!


Andrei Pleşu - Românii votează pentru Europa!

PS: La argumentele de mai sus, aş  adăuga faptul că în condiţiile ascensiunii extremismului şi euroscepticismului în Europa de Vest, noi, ca români, nu ne permitem luxul de a ne anula votul sau de a nu participa la aceste alegeri. Boicotul sau absenteismul nu vor fi interpretate de nimeni ca un vot împotriva clasei politice de la Bucureşti, ci ca dezinteres pentru alegerile europarlamentare, ca indiferenţă faţă de un rezultat care poate periclita construcţia europeană. Când populiştii şi extremiştii sunt pe primele locuri în Occident, neparticiparea noastră înseamnă indiferenţă faţă de instabilitatea/criza instituţiilor UE şi faţă de şansa pe care o reprezintă Uniunea Europeană pentru modernizarea României. Aceste alegeri sunt pentru Parlamentul European, nu pentru desemnarea Preşedintelui României sau a reprezentanţilor la nivel naţional. PE este instituţia unde se dezbat şi se decid 70% din legile din România. Astăzi, în vreme ce vesticii aleg în PE partide care doresc ieşirea statelor lor din Uniunea Europană sau care spun stop imigraţiei sau forţei de muncă din afara graniţelor naţionale, noi avem şansa de a a susţine construcţia europeană prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European printr-un vot responsabil pe care îl putem da moderaţilor: creştin-democraţi, socialişti, liberali sau verzi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite