De ce a forţat Victor Ponta un vot rapid în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Dan Şova, prieteni şi colegi de dosar Foto: Cotidianul
Victor Ponta şi Dan Şova, prieteni şi colegi de dosar Foto: Cotidianul

Premierul Victor Ponta s-a asigurat, mai întâi, că are sprijinul partidului şi al partenerilor de guvernare. Apoi a aranjat lucrurile în aşa fel încât Camera Deputaţilor să grăbească procedura care-l salvează de începerea urmăririi penale, pentru a privi mai detaşat moţiunea de cenzură depusă de PNL

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a întrunit ieri-dimineaţă pentru a stabili când îl va chema la audieri pe premierul  Victor Ponta, pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. Ponta s-a prezentat încă de dimineaţă la şedinţa deputaţilor jurişti pentru a le cere să grăbească întreaga procedură. Majoritatea PSD din Comisia Juridică a acceptat pe loc şi l-a programat pe Ponta la audieri câteva ore mai târziu. La şedinţă de după-amiază, Ponta a venit din nou, s-a apărat timp de doar câteva minute, însă a fost suficient ca deputaţii jurişti să dea aviz negativ pentru începerea urmăririi penale.

Toţi deputaţii PSD, UNPR şi PLR au votat împotriva solicitării DNA, în timp ce liberalii s-au exprimat în favoarea urmăririi penale a premierului. Astfel, cererea DNA a fot respinsă cu scorul de 18 la 7, iar un deputat s-a abţinut. „Colegii de la PNL mi-au dat toţi dreptate, apoi au votat cu ordinul de la doamna Gorghiu. Toată lumea ştie, nu trebuie să fii jurist, că să propui un ministru în Guvern nu înseamnă conflict de interese“, a spus Ponta, după aflarea votului, încercând să-i discrediteze din nou pe liberali.

„PSD a arătat că se opune unei Justiţii independente. Argumentele pe care le-a prezentat Ponta în faţa Comisiei trebuia să le susţină în faţa instanţei“, a spus deputatul PNL Valeria Schelean.  Potrivit unor surse din Comisia Juridică, premierul Ponta s-a apărat, spunând că „imunitatea este prevăzută în lege tocmai ca o putere să nu abuzeze“. „Nu e normal ca un premier să fie schimbat de un procuror“, le-a mai transmis Ponta deputaţilor jurişti. Astăzi, plenul va da votul final, însă deznodământul va fi acelaşi ca şi în Comisia Juridică, din moment ce PSD are o majoritate lejeră în Camera Deputaţilor.

Dorinţa lui Ponta de fi repede audiat a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât premierul avea toate pârghiile pentru a amâna cerera DNA chiar şi până în toamnă. Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, Comisia Juridică are la dispoziţie 14 zile pentru a da un aviz, fie el pozitiv sau negativ. Dar cele două săptămâni coincid cu zilele pe care le mai au de lucrat aleşii în această sesiune parlamentară. Cu un mic efort, cazul Ponta putea fi amânat până în toamnnă, când începe sesiunea următoare. Atunci de ce a forţat Ponta mâna Palramentului?

Planul premierului are legătură cu moţiunea de cenzură depusă de PNL. Tot ieri, la Parlament, majoritatea PSD a stabilit ca moţiunea liberalilor să fie dezbătută şi votată vineri. Astfel, Ponta a încercat să-şi rezolve toate problemele cu Justiţia în Parlament până vineri, pentru  a nu fi luat şi mai mult la ţintă de liberali. „Punctajul lui Ponta primit de la consilieri spune că trebuie să insiste pe faptul că numai poporul sau Parlamentul îl poate schimba. Ponta e, deocamdată, la faza de a rezolva problema Parlamentului. Majoritatea PSD îl va salva de începerea urmăririi penale, iar Ponta va putea spune  că a fost la mâna Parlamentului, care e vocea poporului“, au dezvăluit surse din PSD.

„Nu există altă majoritate“

Apoi, odată rezolvată cererea de începere a urmăririi penale, Ponta se va concentra pe moţiunea PNL, semnal pe care l-a dat deja. „Ne vedem vineri la moţiune. Vrem să trăim într-o ţară în care guvernele nu se schimbă decât pe cale legală şi constituţională, adică prin alegeri sau prin vot în Parlament. Nu prin acţiunea unor procurori, nu prin alte metode, care reprezintă lovituri de stat, ci doar prin acţiuni constituţionale. Vineri vom avea moţiune şi vom vedea dacă există o altă majoritate. Este clar că nu există“, a spus Ponta.

Astfel, după ce moţiunea PNL va fi respinsă cu un vot covârşitor, Ponta se va putea apăra în spaţiul public cu argumentele că acţiunea procurorilor a fost respinsă de Parlament şi că „încercarea constituţională de schimbare a Guvernului“ a picat tot la votul aleşilor. Practic, chiar dacă este deja urmărit penal pentru trei capete de acuzare (fals intelectual, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte comise înainte să fie premier), Ponta va muta discuţia la faptul că Parlamentul s-a opus schimbării sale, deci el are legitimitatea de a rămâne în fruntea Guvernului. Prin cele două voturi –  respingerea cererii DNA şi a moţiunii de cenzură –, Victor Ponta va arăta că deţine controlul asupra guvernării şi asupra propriului partid, în ciuda problemelor sale cu Justiţia.

PSD îl susţine pe Ponta în unanimitate

Tot ieri, Victor Ponta i-a convocat la Bucureşti pe toţi liderii importanţi din PSD – baroni şi parlamentari – pentru a le arăta că nu au de ce să se teamă în privinţa rămânerii la guvernare a PSD, în ciuda punerii sale sub învinuire de către DNA. La finalul unei şedinţe care a durat două ore şi jumătate, Victor Ponta a primit un vot de susţinere din partea tututor social-democraţilor, fără excepţie. Nicio voce critică, niciun vot împotriva continuării sale atât în fruntea PSD, cât şi la Palatul Victoria. Pentru a fi sigur că nimeni nu va ridica vocea în şedinţă, Ponta i-a adus în faţa partidului pe ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernământ, Gabriel Oprea (UNPR), Călin Popescu Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC). Cei trei parteneri de guvernare au luat cuvântul pentru a asigura PSD de întreaga lor loialitate pentru Victor Ponta. Vocea pe care toţi o voiau să o audă era cea a vicepremierului Gabriel Oprea, care are toate resursele parlamentare pentru a răsturna, în orice moment, raportul de forţe din Parlament, mai ales în perspectiva moţiunii de cenzură a PNL. Potrivit unor surse din interiorul partidului, Gabriel Oprea le-a transmis social-democraţilor că este alături de PSD, dar mai ales de Victor Ponta. Vicepremierul a lăsat să se înţeleagă că UNPR ar putea schimba foaia dacă PSD îi retrage sprijinul lui Victor Ponta.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite