Dan Barna, despre ideea de anulare a alegerilor în Capitală: Cred că ar trebui pe toată România. Dacă tot ne batem joc, să o facem până la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna FOTO Inquam Photos/George Calin
Dan Barna FOTO Inquam Photos/George Calin

Copreşedintele USR Dan Barna a declarat, joi, întrebat despre strategia PSD de a cere anularea alegerilor în Capitală, că la modul serios se îndoieşte că o astfel de cerere va fi acceptată. „Dar e păcat să anulăm alegerile doar pe Bucureşti, cred că ar trebui pe toată România. Dacă tot ne batem joc, să o facem până la capăt", a spus Barna, ironic.

„PSD a pierdut alegerile la Bucureşti, la Sectorul 1 primarul Tudorache, refuzând să-şi accepte înfrângerea, a încercat să fraudeze alegerile, a fost prins, au fost prinşi încercând să fraudeze alegerile, cu tot acel teanc de procese verbale în alb, cu tot acel atelier de manufactură electorală, cu tot acel atelier de falsificat procese verbale, şi atunci în disperare de cauză s-au gândit hai să inventăm o minciună mai mare, că poate prostim şi speriem populaţia şi de data aceasta. După 30 de ani de prosteală PSD, au mai încercat şi au mai jucat o carte disperată", a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, Dan Barna.

El a susţinut că reprezentanţii PSD au încercat să "prostească" bucureştenii că "nişte imagini banale, fireşti, din activitatea Biroului Electoral de la Sectorul 1 sunt dovada unui complot absurd şi imaginar".

Barna a afirmat că s-a încercat acreditarea ideii că imaginile erau de miercuri seară, când Biroul era închis şi "nişte USR-işti au venit magic, pe horn, cu nişte chei false, prostind jandarmii, o minciună ordinară". El a precizat că imaginile sunt de luni, când BES 1 era în plină activitate.

El a spus că o altă minciună este că "USR ar fi furat sacii".

„Domnul care manipulează sacii, care ia sacii şi iese cu ei pe uşă, este şoferul lui Tudorache. Persoana respectviă este personal tehnic al Biroului Electoral, el este în viaţa de zi cu zi angajat al Primăriei Sectorului 1, este şofer al dlui Tudorache, şi el este cel care a ieşit cu sacii în mână, la dispoziţia preşedintelui de secţie.  (...) Colegii mei prezenţi acolo sunt candidaţi la poziţiile de consilieri la Sectorul 1 şi în această calitate, conform legii, au fost invitaţi de preşedintele de secţie să asiste, ca observatori, la preluarea sacilor şi ducerea lor în biroul de alături, unde au fost deschişi", a detaliat Dan Barna.

Barna a explicat că au fost câteva situaţii unde erau unul-două voturi în plus sau minus faţă de numărul de votanţi "şi atunci au decis să verifice în saci, să numere pe listele de votanţi, şi cele permanente, şi cele speciale, să vadă câte semnături sunt".

El a arătat că în al doilea set de imagini, în care sacii sunt readuşi în încăpere, persoana care urcă pe teancurile cu voturi şi aşază sacii pe un dulap este Gâlcă Mihai Florentin, reprezentantul în Biroul Electoral al PPU-SL, nu un reprezentant al USR.

„Se încearcă să se pună presiune pe Biroul Electoral de la Sectorul 1 şi pe preşedintele său pentru că, urmând să se ia o decizie, s-au gândit că poate îi sperie cu aceste ameninţări ridicole şi cu aceste «dezvăluiri» absolut caraghioase. Nu vom accepta niciun fel de presiune de acest tip şi oricâtă mizerie va fi distribuită în emisiunile pe care din păcate au trebuit să le vadă cetăţenii aseară USR PLUS va rămâne consecvent principiului legalităţii, principiului confomr căruia ceea ce s-a votat trebuie validat astfel încât Clotilde Armand să îşi poată începe normal şi firesc curăţenia într-o primărie în care o parte din angajaţi au dat dovadă că sunt pur şi simplu argaţi ai dlui Tudorache", a declarat Dan Barna.

Barna a spus că simpla ideea că USR-PLUS ar fi putut să intervină în procesul electoral este o „minciună sfruntată şi o aberaţie".

Barna a susţinut că nu crede că nu au funcţionat camerele video: "Cum adică să nu funcţioneze camerele? E ca şi cum am spune că STS-ul nu şi-a făcut datoria. Şi sunt convins că acele camere funcţionează. (...) Colegii mei au fost acolo perfect legal, perfect legitim, nu că vezi Doamne hai să ne uităm şi noi la nişte saci".

La rândul său, Clotilde Armand a spus că rezultatele alegerilor se cunosc de luni dimineaţă, de la ora 6.00.

„Luni dimineaţă la ora 6.00 toate procesele.verbale s-au închis cu semnătura tuturor delgaţilor, de la toate partidele. Faptul că la câteva secţii de votare au fost diferenţe de un vot, două voturi, două semnături, s-a clarificat, a durat mult timp, nu ne explicăm de ce, dar s-a clarificat. Dar aceste diferenţe mici, aceste discrepanţe mici, normale, nu au niciun impact asupra rezultatului votului", a afirmat Armand.

Întrebat despre strategia PSD de a cere anularea alegerilor, Barna a replicat: "Dar e păcat să anulăm alegerile doar pe Bucureşti, cred că ar trebui pe toată România. Dacă tot ne batem joc, să o facem până la capăt".

„N-a ieşit golăneala de la Sectorul 1, acuma încearcă să o dea pe tot Bucureştiul şi mă aştept în două zile să se ceară anularea alegerilor pentru o perioadă nedefinită pentru că dl Tudorache ar fi păcat să plece lăsând atâta capital al Sectorului 1 nesupravegheat", a continuat el.

El a spus că la modul serios se îndoieşte că Biroul Electoral Central va decide anularea alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite