Dacian Cioloş: Ministrul Justiţiei pregăteşte îngroparea dosarului privind violenţele din Piaţa Victoriei din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat sâmbătă că demararea evaluării procurorului general de către ministrul Justiţiei reprezintă „un act manifest de a îngropa dosarul  «10 august» şi de decapitare a unui oponent esenţial la deriva statului de drept aşa cum o propune Coaliţia PSD-ALDE”.

„Asistăm la un act manifest de a îngropa dosarul «10 august» şi de decapitare a unui oponent esenţial la deriva statului de drept aşa cum o propune Coaliţia PSD-ALDE. Ministrul Justiţiei continuă să participe cu mare sârguinţă la distrugerea instituţiilor statului, ignorându-şi datoria cu care a fost învestit în funcţia pe care o ocupă“, a declarat Dacian Cioloş.

Reamintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr. El a spus că rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

„Nu este nicio surpriză comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeaşi manieră şi când a dorit demiterea conducerii DNA: De data aceasta, foloseşte o informaţie parţial adevărată, parţial falsă, doar ca să poată declanşa o procedură de evaluare împotriva lui Augustin Lazăr pentru simplu motiv că acesta s-a opus public ministrului Justiţiei in numeroase ocazii. Dincolo de presiunile inacceptabile la adresa justiţiei, asistăm şi la un act de intimidare care va avea repercusiuni asupra dosarului violenţelor din 10 august. Tudorel Toader ne-a arătat că este iritat de ancheta Parchetului General încă de la începutul acesteia, aşa că nu e de mirare că şi-a găsit un moment în care să o blocheze“, a mai afirmat Dacian Cioloş.

Prin vocea preşedintelui său, Mişcarea România Împreună cere încetarea a ceea ce caracterizează a fi „presiunil asupra justiţiei, în cazul de faţă asupra Parchetului General şi a procurorului general, Augustin Lazăr”.

„Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ştie foarte bine că pretextul evaluării este un fals şi ştim şi noi că el are obiceiul de a inventa acte şi fapte după bunul său plac sau după interesul grupării politice pe care o serveşte. Un ministru al Justiţiei care se dedă la acte de presiune, lucrează cu neadevăruri şi depune toate eforturile pentru a nu se afla adevărul se dezonorează pe sine şi ideea de justiţie. Îi cerem lui Tudorel Toader să se oprească de urgenţă din atacul său la instituţiile statului de drept, dacă nu pentru a mai salva ceva din onoarea rămasă, măcar pentru cetăţenii acestei ţări în slujba cărora ar trebui să lucreze”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

În 15 august, după demararea anchetei cu privire la acţiunea în forţă a jandarmilor de la protestul diasporei, procurorul general Augustin Lazăr transmitea un mesaj de încredere în procurorii care instrumentează acest dosar, subliniind că le asigură resursele necesare pentru soluţionarea dosarului în timp rezonabil. Lazăr mai asigura cetăţenii că s-au luat măsuri ca ancheta să fie una imparţială.

„Au procuror general care ne asigură că această anchetă va fi, cred că a zis obiectivă. Nu aveam nevoie de aceste asigurări pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective", a răspuns Tudorel Toader la mesajul procurorului general.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite