Cum şi-a blindat Dragnea majoritatea parlamentară: a făcut prima concesie în favoarea UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor se susţin reciproc
Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor se susţin reciproc

Parlamentarii PSD şi ALDE au avizat favorabil legea iniţiată de UDMR care obligă statul să asigure folosirea limbii materne în comunităţile unde există cel puţin 10% minoritari. Legea actuală prevede un prag de 20%. Aceasta este primul compromis pe care Liviu Dragnea îl face în relaţia cu UDMR pentru a se asigura că parlamentarii maghiari susţin în continuare majoritatea PSD-ALDE.

În luna mai, UDMR a iniţiat o lege care prevede scăderea pragului de 20%, cât este în prezent, la 10% al numărului de persoane aparţinand minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne. 

O lună mai târziu, liderii UDMR i-au cerut lui Dragnea adoptarea legii în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Dragnea acceptase în primă fază, dar s-a răzgândit peste noapte, ca urmare a presiunilor mediatice. A venit vacanţa parlamentară şi subiectul s-a stins.

Săptămâna aceasta, proiectul legislativ a ajuns pe masa Comisei de Muncă din Camera Deputaţilor, acolo unde parlamentarii PSD şi ALDE au votat în favoarea proiectului iniţiat de UDMR, care a păstrat articolul referitor la scăderea pragului de la 20% la 10%. O zi mai târziu, Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor anunţau că protocolul de colaborare dintre PSD şi UDMR va continua şi în sesiunea de toamnă. Adică UDMR nu intră la guvernare, dar susţine majoritatea PSD în Parlament. Altfel spus, e şi la putere, şi în Opoziţie în acelaşi timp. 

"UDMR pescuieşte în ape tulburi, în coordonare cu guvernul mahiar. Le cer să nu intre în campania de a se victimiza doar pentru a-i servi în camapania electorală a lui Viktor Orban care se bate cu cărămida în piept că el aparără drepturile minoriţăţilor şi caută maghiari victime în ţările din jur, Slovacia sau România. Le solicit liderilor UDMR să nu intre în acest joc politic electoral, să nu caute să se victimizeze în mod gratuit şi mai ales în materie de drepturile minorităţilor naţionale, unde România este un campion", a spus Ludovic Orban, preşedintele PNL, partid aflat în aceeaşi familie politică europeană cu UDMR. 

Susţinerea UDMR este esenţială pentru PSD în Parlament, îm condiţiile în care social-democraţii şi ALDE au o majoritate pe muchie de cuţit. Iar Liviu Dragnea caută să-şi securizeze majoritatea, mai ales după ce Victor Ponta şi-a lansat un nou partid politic alături de Daniel Constantin, deci există posibilitatea ca unui aleşi PSD să-l urmeze pe fostul premier. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite