Cum merge alianţa dintre PNL şi PDL la firul ierbii. Liberalii se desprind greu de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga  şi Crin Antonescu au bătut palma pentru o nouă alianţă  FOTO Mediafax
Vasile Blaga  şi Crin Antonescu au bătut palma pentru o nouă alianţă  FOTO Mediafax

La centru, lucrurile sunt clare: PNL şi PDL vor face o alianţă electorală, apoi vor fuziona. În teritoriu, nu toată lumea este mulţumită.

Crin Antonescu şi Vasile Blaga au anunţat că PNL şi PDL vor merge, mai întâi, braţ la braţ pentru alegerile prezidenţiale, apoi se vor uni într-un singur corp politic. „De astăzi vor începe şi discuţiile în teritoriu, localitate cu localitate. Aleşii noştri din comune, oraşe şi judeţe trebuie să facă majorităţi. Ori suntem împreună, ori nu mai suntem“, a spus liderul PDL, joi, la Adevărul Live. 

De partea cealaltă, Crin Antonescu, preşedintele demisionar al PNL, le-a cerut liberalilor din teritoriu să rupă imediat alianţele cu PSD, acolo unde ele mai există, şi să se alieze cu noii parteneri. „Noi trebuie să ne comportăm ca nişte oameni serioşi din punct de vedere politic şi corecţi, chiar dacă asta va costa în anumite judeţe sau localităţi ieşirea dintr-o majoritate sau schimbarea unei majorităţi“, a spus Antonescu. 

Aşa s-au tranşat negocierile la Bucureşti. În ţară, însă, iţele politicii sunt mai încâlcite. I-am întrebat pe liderii politici din teritoriu, atât de la PNL, cât şi de la PDL, dacă sunt pregătiţi de o nouă alianţă. Răspunsurile sunt variate. În unele judeţe, USL încă mai trăieşte şi, probabil, va trăi în continuare. 

În alte judeţe, liberalii abia aşteaptă să scape de PSD. În alte locuri, democrat-liberalii sunt deja la putere, alături de PSD, şi nu prea le-ar conveni să astupe ţeava cu bani bugetari doar aşa, de dragul unei noi alianţe. 

„Adevărul“ vă prezintă cum au primit liderii din ţară noul proiect politic închegat cu iuţeală la Bucureşti.

ALBA USL nu a funcţionat niciodată în Alba, singurul judeţ unde PDL a reuşit să câştige alegerile europarlamentare. Prin urmare, lucrurile sunt simple. „Susţinem unificarea dreptei ca soluţie viabilă pentru a scăpa ţara de pericolul ca PSD-ul să acapareze întreaga putere“, a declarat Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba.

ARAD Liberalii au pus deja condiţii în municipiul condus de Gheorghe Falcă (PDL). „PNL trebuie să aibă un post de viceprimar şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad“, a spus Ioan Cristina, şeful liberalilor arădeni.

BIHOR Preşedintele PNL Oradea, Ilie Bolojan, ar prefera în continuare un pact cu PSD. „Trebuie să găsim formule de colaborare prin care să putem genera proiecte de dezvoltare pentru acest oraş. Pentru asta, avem nevoie de două treimi din voturi, situaţie pe care nu o putem avem decât aliaţi cu PSD, aşa cum suntem, sau aliaţi cu UDMR“, a spus Ilie Bolojan.

BOTOŞANI  PNL şi PDL „au dat mâna“ încă de la începutul anului, schimbând împreună, atât în Consiliul Judeţean cât şi în Consiliul Local al municipiului Botoşani, vicepreşedintele şi viceprimarul PSD. „La Botoşani, am anticipat această mişcare“, a precizat Cătălin Flutur, preşedintele PDL.

BRĂILA Preşedintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, s-a arătat destul de rezervat faţă de o colaborare cu PDL, însă va accepta decizia de la centru. „Noi suntem oameni care întotdeauna am încercat să respectăm ceea ce se hotărăşte la partid“, a spus Boboc.

BUZĂU Preşedintele CJ Buzău, liberalul Cristi Bâgiu, crede în noua construcţie de dreapta: „Eu aş fi vrut să fiu într-o alianţă cu PDL-ul şi până acum“. „Nu poate fi mai contra naturii o alianţă între două partide de centru dreapta decât cum a fost până acum“, a declarat şi Raul Florescu, preşedintele interimar al PDL.

CONSTANŢA La malul Mării, dreapta se uneşte cu un singur scop: debarcarea lui Mazăre. „Nu vor fi probleme la nivel local. PSD nu a avut nevoie de noi, şi-a impus majoritatea“, a spus Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa. „Proiectul meu politic personal rămâne înlăturarea administraţiei Mazăre“, a spus şi Gigi Chiru, preşedinte PDL.

IAŞI În Moldova, USL nu a funcţionat niciodată, pentru că baronii Nichita şi Adomniţei nu s-au înţeles. La Consiliul Judeţean, PNL s-a bazat pe voturile PDL, însă, cu o mică excepţie, ce poate deveni capitală. Liberalul Victor Chirilă a aşteptat rezultatele din 25 mai în sediul de campanie al PSD şi a vorbit acolo despre refacerea USL. Trecerea acestuia la PSD ar însemna pierderea majorităţii PNL-PDL în Consiliul Judeţean. 

Domnul Chirilă nu s-a trezit încă din Duminica Orbului. În rest, nu văd impedimente în funcţionarea alianţei. Ar putea ieşi un actor politic frumos şi viguros la Iaşi“, a declarat Marius Dangă, unul dintre liderii PNL Iaşi.

MARAMUREŞ Încă din 2007 există o colaborare strânsă între PNL şi PSD Maramureş, iar liderii locali nu vor să o rupă. „Deocamadată e o informaţie prea proaspătă. Noi aici aveam o alianţă clară, care funcţionează destul de bine“, a spus Mircea Dolha, preşedintele PNL Baia Mare. 

MUREŞ „Nu-mi imaginez o construcţie politică solidă de dreapta prin fuziunea PNL cu un alt partid, oricare ar fi el, decât prin absorbţie de către PNL“, spune Ionela Citolaus, preşedinte PNL Târgu-Mureş.

SATU MARE Liberalii din Satu Mare exclud posibilitatea unei colaborări cu PDL pe plan local şi insistă pentru menţinerea USL. „PNL şi PSD pot să meargă împreună. Am demonstrat că suntem o forţă împreună“, a declarat Adrian Ştef, preşedintele organizaţiei municipale a PNL.  „Organizaţia PNL e dizolvată şi se zvoneşte că liberalii vor trece la PSD. Noi suntem însă pentru o alianţă PDL-PNL“, a declarat şeful PDL, Petre Mureşan. La Satu Mare, liberalii l-au susţinut şi la alegerile parţiale din 25 mai pe Ovidiu Silaghi, candidat din partea PSD.

SUCEAVA „La nivel local, împreună cu toţi consilierii judeţeni şi locali, vom constitui noi majorităţi care să se opună indolenţei şi incompetenţei celor de la PSD“, a spus liderul PNL Alexandru Băişanu. „Opţiune care este pragmatică, realistă şi a luat prin surprindere scena politică românească“, a spus şi liderul PDL Gheorghe Flutur. 

SĂLAJ USL trăieşte şi în Sălaj. „Atât timp cât există înţelegeri locale, atât timp cât ele sunt funcţionale, nu se pune problema ruperii lor“, a spus preşedintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnaşiu.

TULCEA PDL deţine Primăria Tulcea, iar în Consiliul Local şi-a asigurat majoritatea cu ajutorul PPDD, astfel încât nu au primit cu entuziasm noua alianţă dictată la centru. „Nu primesc cu braţele deschise această idee. Nu suntem în situaţia în care trebuie urgent făcută această nouă alianţă“, a spus primarul PDL Constantin Hogea.

VASLUI  PNL se bucură că a scăpat de PSD. „Sunt cu totul de acord cu declaraţiile lui Crin Antonescu. Colaborarea cu PSD nu există, nici pe vremea alianţei USL nu a funcţionat. Nu putem avea o colaborare cu social-democraţii, am crezut într-o vreme în dorinţa lor de schimbare, dar nu a fost aşa“, a Florin Ciurariu, preşedintele PNL. 

Citeşte şi:

Vasile Blaga, la Adevărul Live: „Invit PMP să se întoarcă la matcă. PDL nu are nevoie de acceptul lui Traian Băsescu“

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a fost invitat la Adevărul Live imediat după ce liberalii şi democrat-liberalii au anunţat că vor fuziona. Blaga a vorbit despre ce implică viitorul proiect de dreapta, dar şi despre rolul preşedintelui Traian Băsescu în această nouă construcţie politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite