Cum au rămas de fapt liberalii fără temă de moţiune. Şi o bătaie de obraz pentru preşedintele Traian Băsescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul prin corespondenţă - tema moţiunii de cenzură a PNL. O alegere nepotrivită!
Votul prin corespondenţă - tema moţiunii de cenzură a PNL. O alegere nepotrivită!

Recunosc faptul că am fost profund surprins de tema de moţiune anunţată de PNL la finalul săptămânii trecute. Şi asta nu pentru că nu aş considera votul prin corespondenţă ca fiind o temă de discuţie, ci pentru că este mai degrabă o temă legată de activitatea Parlamentului.

Mai mult, analitic vorbind tema în sine nu are un aşa mare impact popular, iar politic nu poate fi susţinută de UDMR (cu cât creşte numărul de votanţi, cu atât creşte şi riscul ca UDMR să rămână în afara Parlamentului – mai ales că din 2016 revine votul pe liste!).

Eu cred că tema reală a moţiunii PNL a fost alta – respectiv, creşterea alocaţiilor. Nu pentru ca moţiunea să treacă, ci pentru a genera un scandal care să afecteze un premier de stânga, cu un guvern dominat de stânga. Cum ar fi sunat – români, social-democratul Ponta nu vrea să crească alocaţiile copiilor? Doar că PSD a evitat capcana, a susţinut măsura, ba Ponta a şi devenit principalul comunicator pe subiect, vorbind repetat de sursele de finanţare, dar şi de responsabilitatea viitoarelor guvernări.

Prin urmare, liberalii au rămas fără glonţ de calibru mare.

PNL este în privinţa alocaţiilor într-o situaţia similară cu cea din cazul reducerilor de fiscalitate. Cum poate PNL să îşi facă programul de guvernare interesant pentru presă şi opinia publică, când reducerile de taxe propuse de Guvern sunt şi mai îndrăzneţe şi au început să fie şi aplicate?

Şi, aşa, pare că am ajuns în situaţia în care PNL se roagă la Dumnezeu ca lumea să se întoarcă în timp, în noiembrie 2014, venind cu o temă ce ţine de fapt de activitatea Parlamentului şi, ca să fie caraghiosul dus până la capăt, şi de activitatea unei comisii conduse de liberali.

PS: M-a amuzat astăzi postarea de FB a fostului preşedinte Traian Băsescu, care încearcă să le dea lecţii lui Iohannis şi Ponta, pe tema fondurilor europene. Nu prea ştiu ce lecţii poate da un om al cărui guvern a atras de vreo opt ori mai puţin bani europeni decât a făcut-o actualul. Că nu vom atinge nivelul de absorbţie de 100%? Probabil. Dar vinovatul pentru asta trebuie căutat în tabăra vechiului PDL sau în noul PNL, acolo unde sunt domnii Boc şi majoritatea celor din Guvernul său. Oare cu cât era suma necheltuită mai mare la final de exerciţiu bugetar european, dacă tot ei s-ar fi ocupat de gestionarea procesului de absorbţie a fondurilor europene? Întreb şi eu...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite