Critici usturătoare din partea presei germane: România, la fel ca şi Grecia, reprezintă o problemă acută pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Promisiunile lui Victor Ponta sunt nişte veşti proaste pentru economie şi democraţie, scrie Spiegel Online FOTO Reuters
Promisiunile lui Victor Ponta sunt nişte veşti proaste pentru economie şi democraţie, scrie Spiegel Online FOTO Reuters

Prim-ministrul român Victor Ponta a promis reducerea taxelor şi modificarea Constituţiei. Prima este o veste proastă pentru economie, iar a doua ar putea fi dezastruoasă pentru democraţie, afirmă comentatorii germani.

Modalitatea de a stabili dacă o ţară şi-a însuşit valorile democraţiei, se arată într-un material publicat de Spiegel Online, este să îl asculţi pe candidatul câştigător, după ce voturile au fost numărate. Dacă dorinţa de a pune în aplicare schimbările constituţionale primează asupra rezolvării problemelor reale care afectează naţiunea, îndoielile sunt justificate, notează ediţia electronică a săptămânalului german.

 Acesta pare a fi cazul prim-ministrului Victor Ponta, a cărui Uniune Social Liberală a primit 58,6% din voturi la alegerile generale de duminică şi care a început negocierile cu Uniunea Democrată Maghiară din România pentru a forma o coaliţie şi a obţine o majoritate de două treimi – minimul necesar pentru a aduce modificări Constituţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, Ponta are intenţia să câştige lupta pentru putere cu preşedintele, odată pentru totdeauna, iar priorităţile sale nu reprezintă o surpriză.

Aversiunea faţă de Băsescu este, scrie Spiegel Online, principalul motiv al victoriei lui Victor Ponta. Rezultatul certurilor este o economie aflată în dificultate care nu primeşte atenţia de care are nevoie urgentă.

Cu toate acestea, cea care atrage atenţia după alegeri este democraţia în impas.

Cotidianul de centru-dreapta Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că “Tot ce trebuie făcut este o comparaţie între declaraţiile lui Ponta de acasă şi cele pe care le face în străinătate, pentru a vedea pe ce se bazează cariera sa politică, adică pe înşelătorie şi trădare”.

Potrivit sursei menţionate, “Reforma constituţională pe care prim-ministrul a promis-o înainte de alegeri ar subjuga Curtea Constituţională Parlamentului şi ar slăbi ultimul bastion al statului de drept. Toate progresele realizate în ultimii opt ani ar fi răsturnate dintr-o singură lovitură şi România ar putea fi din nou unde era la începutul anilor 1990, când comuniştii care controlau Frontul Salvării Naţionale au izolat ţara pe plan internaţional şi au pavat drumul spre putere şi bogăţie pentru o nouă clasă de oligarhi penali". 

“Schimbarea din România nu se limitează doar la încălcările privind statul de drept. Ea are consecinţe geopolitice care, la fel ca aproape întotdeauna, au fost observate mai clar la Washington decât la Bruxelles. În comentarii la Consiliul Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa săptămâna trecută, secretarul de stat american Hillary Clinton a menţionat aliatul NATO România alături de Rusia, Ucraina şi Belarus. Victoria Uniunii Social Liberale, în interiorul căreia domină vocile proruse, antieuropene şi antioccidentale este un risc grav pentru o regiune care se confruntă deja cu o influenţă tot mai mare a Moscovei. După Grecia, România este acum a doua problemă acută pentru NATO şi UE în Balcani. Alianţa transatlantică se destramă pe flancul ei de sud-est”, consideră Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pe de altă parte, pentru cotidianul de centru-stânga Suddeutsche Zeitung,

“Băsescu poartă o mare parte din vină pentru că ţara sa este împărţită în două tabere pline de ură. Ca atare, el a fost un eşec în funcţia de preşedinte. În funcţia de preşedinte, el ar trebui să fie un exemplu de precauţie şi discreţie demne de un şef de stat şi să stabilească standardul pentru reforma democratică. În schimb, Băsescu preferă gălăgia, decepţia şi înşelăciunea. Nepotismul este, de asemenea, printre slăbiciunile sale”.

“Adversarii săi, Ponta şi Antonescu, pe de altă parte, întruchipează sistemul vechi, putred de tranziţie care nu încă este dispus să se reformeze. Ofensiva lor parlamentară din primăvară, o încercare de a obţine controlul asupra tuturor birourilor influente, a lăsat impresia că perechea are o înţelegere pre-democratică de guvernare”.

România este o ţară democratică de calitate scăzută şi are mulţi paşi de făcut pentru a merge pe drumul spre maturitatea societăţii. Ponta and co. ar trebui să fie mai conştienţi că restul Uniunii Europene îi va urmări îndeaproape. Şi Băsescu ar trebui să fie conştient că escapadele sale nu vor mai găsi apologeţi în afara graniţelor României”, se mai arată în material.

Cotidianul de stânga Die Tageszeitung scrie, la rândul său, că “Înfrângerea amară pentru suporterii preşedintelui Băsescu în alegerile parlamentare confirmă încă o dată cât de nefericiţi sunt românii cu actualul şef de stat”.

Cu toate acestea, scrie Die Tageszeitung, 

“Victor Ponta nu ar trebui să sărbătorească prea curând. Victoria sa copleşitoare înseamnă doar că alegătorii au optat pentru răul cel mai mic din cauza lipsei de alternative legitime şi mai puţin de 43% au mers la vot”.

Într-un articol care pare să contrazică afirmaţiile celor mai mulţi experţi economici, ziarul financiar Handelsblatt scrie : “Europa de Est dispare în întuneric în aceste zile. Restul continentului este mult prea preocupat de problemele legate de datoria Greciei şi din alte părţi. Ţări din UE ca Ungaria şi România, vecini ai noştri din Est, ei sunt parţial responsabili pentru existenţa lor obscură – prea rar produc ei o veste bună. Dar exact asta – vestea bună – pare să vină de la alegerile parlamentare din România. Alegătorii au declarat sfârşit luptei pentru putere care a paralizat ţara luni de zile. Cu aproape 60% din voturi, ei au declarat învingătoare tabăra prim-ministrului Victor Ponta. Există încă o nouă şansă, în sud-estul Europei”, conchide autorul materialului apărut în Handelsblatt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite