Cristian Buşoi, retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei. Cine va fi candidatul liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Cristian Buşoi a fost retras de PNL din cursa pentru Primăria Capitalei, deşi, până în urmă cu câteva zile, era favorit să intre în lupta electorală. Decizia a fost luată după ultimul sondaj de opinie comandat de PNL. Ludovic Orban va candida din partea PNL la Primăria Capitalei, candidatura sa fiind stabilită pe baza aceluiaşi sondaj de opinie.

UPDATE PSD-ul reacţionează 

Preşedintele Liviu Dragnea a avut o afirmaţie ironică la adresa nominalizării lui Orban drept candidat la PNL pentru Primăria Capitalei. „Candidatura domnului Orban nu că ne bucură, dar ne avantajează. E un candidat care a obţinut un scor foarte mare, nu mai ştiu 11-12%, odată, când a candidat. Deci este un contracandidat serios, adică fără discuţie“, a declarat Liviu Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al PSD şi potenţial candidat al acestora pentru Primăria Generală, Gabriela Firea, nu s-a declarat impresionată de schimbarea candidatului PNL.

„Organizaţia PSD Bucureşti, pe care o conduc în calitate de preşedinte interimar, nu este nici surprinsă nici impresionată de anunţul făcut de PNL-PD privind înlocuirea dlui Buşoi cu dl Ludovic Orban în postura de candidat pentru funcţia de Primar General al Capitalei. Este dreptul şi problema liberalilor să-şi aleagă cel mai potrivit candidat, noi nu putem decât să luăm notă. Indiferent că acesta va fi Ludovic Orban, care mai trebuie să treacă de votul din forurile de conducere ale partidului, sau alt candidat, PSD îşi va centra campania pe proiectele pe care le va propune bucureştenilor şi nu pe defectele sau inadecvarea contracandidaţilor“, a spus Firea

„Am remarcat însă declaraţia presedintelui PNL Bucuresti al cărui obiectiv, asumat de întregul PNL-PD este acela de a cuceri Primăria Capitalei. Nu ştim dacă se referă la ocuparea de facto a clădirii sau la câştigarea accesului la cel mai mare buget local din România, dar este limpede că prioritatea liberalilor nu este, din păcate, îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor“, a adăugat potenţialul candidat al PSD pentru Primăria Capitalei. 


Decizia înlocuirii lui Buşoi a fost luată, azi, de conducerea PNL, după ce europarlamentarul a scos un scor mai slab faţă de Ludovic Orban în ultimul sondaj comandat de PNL. „Este o decizie luată de comun acord. Cred în şansa lui Orban de a convinge electoratul de dreapta. Îl voi susţine cu toată tăria. Cred că are mari şanse de reuşită“, a spus Buşoi. Potrivit unor surse politice, în cercetarea liberalilor, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi au au ieşit aproape la egalitate. „Cei doi stau umăr la umăr, sunt cotaţi la 30%. A fost o decizie obiectivă, plecând de la şansele pe care cred că le au cei doi candidaţi“, a comentat şi liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, responsabilul cu desemnarea candidatului pentru Capitală. Surse liberale susţin că  pe locul trei în sondaj a ieşit Adriana Săftoiu, însă la mare distanţă. 

Primele reacţii 

Cătălin Predoiu, liderul PNL Bucureşti: „Continuăm bătălia pentru Primăria Capitalei alături de echipa pe care o aveţi în faţă. Această bătălie va fi continuată de PNL având drept candidat pe Ludovic Orban şi aş dori să adaug un mesaj politic puternic care să ajungă la toţi bucureştenii: să reflectăm astfel încât Primăria Capitalei să nu ajungă din nou în mâinile unei administraţii PSD. Dorim să câştigăm Primăria Capitalei“.

Ludovic Orban: „Sunt onorat de propunerea colegilor din Comisia de unificare. Sunt pregătit să parcurg următorii paşi procedurali pentru desemnarea mea pentru funcţia de candidat. După cum bine ştiţi, m-am înscris în cursa pentru Primăria Capitalei, cursă desfăşurată în interiorul PNL. Îl felicit pe Cristian Buşoi pentru campania frumoasă şi profesionistă pe care a desfăşurat-o. L-aş fi sprijinit cu toată forţa şi cu toată priceperea mea dacă ar fi candidat. În spatele candidaturii mele se află o viaţă de muncă în slujba comunităţii. Am ocupat funcţii importante în care am lăsat urme. Candidez nu ca să mă aflu în treabă, pentru că Bucureştiul are nevoie de o mână pricepută, de o persoană cu viziune“.

Cristian Buşoi: „O victorie a PNL în faţa PSD, în Bucureşti, este obligatorie şi este mai importantă decât orice proiect politic personal. Pentru asta am decis să susţin candidatul PNL care va reuşi să strângă votanţii fragmentaţi de dreapta şi să câştige împotriva PSD. În politică, ca şi în viaţă, forţa stă nu în ambiţia de câştig personal, ci în voinţa de a-ţi ajuta echipa să câştige. Tot ce am făcut în acest moment de precampanie a ajutat obiectivul de etapă al PNL: promovarea unui proiect serios şi util pentru bucureşteni, nu autostrăzi suspendate. Nu mă opresc, nu dezertez, doar predau o ştafetă unui coleg, conform deciziei luate împreună cu conducerea PNL. Nu cred în retrageri şi cedări. Am 37 de ani şi am învăţat cea mai importantă lecţie în politică: ai reuşit, continuă, nu ai reuşit, continuă până când câştigi încrederea oamenilor.

Voi continua să susţin proiectul PNL pentru Bucureşti. Voi continua să susţin proiectul meu pentru sistemul de sănătate din România. Bucureştiul are nevoie de un spital mare, Bucureştiul are nevoie de replanificarea traficului, Bucureştiul are nevoie să oprească risipa din banii bucureştenilor. Le mulţumesc zecilor de mii de bucureşteni cu care am avut onoarea să mă întâlnesc în această precampanie. Am cunoscut oameni extraordinari. Le mulţumesc pentru sprijin şi pentru sfaturi şi îi asigur că voi rămâne un observator foarte implicat al administraţiei din Bucureşti. Mulţumesc, de asemenea, echipei mele de campanie şi colegilor din PNL care m-au sprijinit.

Cred că acum politica românească are nevoie de politicieni care mai bine riscă să fie percepuţi drept serioşi şi cuminţi, decât să fie dovediţi mârlani şi farsori. Bucureştiul are probleme serioase, pentru că timp de şapte ani, Bucureştiul a avut în locul unei administraţii serioase, un haos vesel: de la autostrada suspendată, la cel mai lung cârnat afumat din lume, ne-am distrat pe banii noştri. Dacă nu suntem atenţi, PSD va pune mâna, din nou, pe Bucureşti, iar problemele Bucureştiului vor fi şi mai grave", a declarat Buşoi, după şedinţa în care s-a stabilit noul candidat.

Candidatura lui Ludovic Orban va trebui să fie validată de BPN al PNL. Anterior, Buşoi era la un pas de a fi desemnat oficial candidat PNL pentru Capitală, însă momentul validării sale de BPN a fost amânată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite