Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au făcut rocada şi pe Facebook
0
Retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru Cotroceni, salutată chiar de succesorul său în fruntea PNL, Klaus Iohannis, drept gestul unui mare om politic, a marcat o etapă nouă în viaţa formaţiunii şi nu a trecut neobservată nici pe reţelele de socializare. Cel puţin pe Facebook, Crin Antonescu a încetat să mai existe o vreme, în timp ce Klaus Iohannis abia s-a născut.
La 31 mai 2014, fostul preşedinte al Senatului, fostul preşedinte interimar al României şi fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, a lipit eticheta de „fost“ şi pe un alt statut din viaţa sa: cel de prezidenţiabil. „Consider că sunt cel mai puternic candidat pe care dreapta l-ar putea avea. Am experienţa, ideile, viziunea pentru ca PSD să nu pună mâna pe Preşedinţie. Cunosc dreapta românească, cunosc presa românească, modul în care se produc curente de opinie. Nu pot să nu ţin cont de aceste lucruri. Am tot ceea ce este necesar pentru această luptă, nu am timp să vindec resentimente. Conştient că este urgent ca unificarea dreptei să aibă loc, anunţ intenţia de a nu candida la Preşedinţia României“, au fost cuvintele care au marcat ieşirea lui Crin Antonescu dintr-o cursă pe care a început-o încă din 2009.
Mişcările de la vârful PNL nu au fost vizibile doar pe micile ecrane, însă, ci s-au reflectat şi în mediul online, pe reţelele de socializare. Mai exact, pe Facebook. La scurt timp după anunţul retragerii din cursa prezidenţială, în intervalul 1 iunie-17 iunie, pagina lui Crin Antonescu a fost actualizată de cinci ori, chiar şi la intervale de o săptămână între două postări, frecvenţă neobişnuită pentru fostul lider PNL, care activa pe Facebook cel puţin o dată la două zile.
La 2 iunie, după doar o zi de tăcere în peisajul politic, Antonescu a ţinut, totuşi, să comenteze reacţiile care au apărut după retragerea sa, în special cele care vorbeau despre o posibilă înţelegere între el şi preşedintele Traian Băsescu. „Constat, după 48 de ore, că şi în situaţia în care eu am anunţat că nu mai candidez, continui să fiu centrul spaimelor şi atacului lui Ponta şi celor din jurul său. Această teroare mediatică, şi nu exagerez cuvintele, nu mă intimidează. Vreau să spun foarte limpede pentru toată lumea că decizia mea nu are nicio legatură cu Traian Băsescu“, a punctat Crin Antonescu.
Au urmat, în celelalte zile, un mesaj transmis cu prilejul Rusaliior, un anunţ cu privire la o moţiune simplă împotriva Guvernului Ponta şi două mesaje referitoare la Sesiunea solemnă a Senatului, odată cu aniversarea a 150 de ani de existenţă. Activitatea lui Crin Antonescu, devenit simplu senator, a rămas, însă, necunoscută fanilor săi de pe Facebook.
Preşedintele Iohannis, la fel de popular ca primarul
La polul opus, Klaus Iohannis a început să existe pe Facebook abia din 28 mai. Odată intrat, însă, în galeria politicienilor activi pe reţelele sociale, Iohannis a devenit unul dintre cei mai harnici, cu până la cinci postări în unele zile. La 1 iunie, a apărut, pe Facebook, şi varianta „Iohannis Preşedinte“, adică la o zi după ce Antonescu şi-a anunţat retragerea. Prima postare de pe contul prezidenţial a fost o prezentare, luată chiar de pe Wikipedia. Astfel, primarul din Sibiu s-a făcut cunoscut lumii. „Vă susţin, domnule Iohannis, dacă aş şti cum!“, i-a scris cea dintâi fană care a preferat să se exprime.
Ulterior, au curs mesajele către români, iar pagina a fost actualizată constant cu articole preluate de pe diverse site-uri, toate cu acelaşi subiect: o posibilă candidatură la prezidenţiale. Între timp, contul a adunat aproximativ la fel de multe aprecieri ca şi cel care poartă doar numele primarului, fără vreo titulatură, adică în jur de 7.000. De până la zece ori mai puţin decât Crin Antonescu, apreciat de peste 70.000 de persoane, însă cu o creştere spectaculoasă, Iohannis a primit, în medie, primit 500 de aprecieri zilnice.
De asemenea, pagina oficială a lui Klaus Iohannis, care a apărut pe Facebook la 28 mai, cu trei zile după alegerile europarlamentare, a fost actualizată zilnic şi a urmat acelaşi tipar: mai întâi, a fost pubilcat un text de prezentare, preluat de pe site-ul oficial al primarului Sibiului, după care au urmat anunţurile referitoare la participarea acestuia la diverse emisiuni televizate, dar şi mesaje transmise cu diverse ocazii.
La fel ca mulţi alţi lideri politici, şi Iohannis i-a urat succes jucătoarei de tenis Simona Halep în confruntarea cu Maria Sharapova, dar nu a uitat nici de funcţia sa de edil local.
„Sibiul este în sărbătoare în aceste zile! Vă invit la Sibiu pentru a participa la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu care se desfăşoară în perioada 6-15 iunie“, a fost mesajul transmis de primarul Sibiului pentru fanii săi de pe Facebook, însoţit de o fotografie a oraşului pe timp de noapte. „Unde pune neamţul mâna se cunoaşte!“, i-a comentat unul dintre cei peste 7.000 de proaspeţi admiratori.
Citeşte şi:
Iohannis şi MRU s-au întâlnit la o cafenea din Bucureşti
Klaus Iohannis şi Mihai-Răzvan Ungureanu s-au întâlnit, joi după-amiază, timp de 30 de minute, la o cafenea dintr-un hotel din Bucureşti. Liderul liberal a precizat că au băut „o cafea gustoasă“, în timp ce preşedintele Forţei Civice a declarat că au discutat şi despre politică.
PNL se dezlipeşte greu de Crin Antonescu
TATONĂRI Mai mulţi liberali se arată dispuşi să testeze, în cercetările sociologice menite să indice candidatul comun al dreptei, varianta unui prezidenţiabil care a anunţat că s-a retras din cursă: nimeni altul decât Crin Antonescu.
Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că există posibilitatea ca fostul lider al partidului Crin Antonescu să candideze la alegerile prezidenţiale, dacă baza PNL doreşte acest lucru, însă din discuţiile personale pe care le-a purtat cu acesta a aflat că nu-şi doreşte să participe la scrutinul din toamnă.
Răzvrătiţii lui Tăriceanu, sancţionaţi în PNL. Iohannis: Aceşti oameni au frustrări
Membrii PNL care au participat, joi, la evenimentul de lansare a „Grupului de Iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale“ al lui Călin Popescu Tăriceanu vor fi sancţionaţi şi ar putea fi chiar excluşi din rândurile formaţiunii.