Crin Antonescu compară criza PNL-PC cu cea declanşată de ameninţările goale formulate de liderii Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri că, în momentele grele, nu trebuie pierdut simţul umorului, adăugând: "Omenirea a putut depăşi criza creată la un moment dat de Coreea de Nord(...), o să putem şi noi depăşi această criză cu PC". Afirmaţia a fost făcută în contextul declaraţiei de ieri a conservatorilor, potrivit cărora Alianţa de Centru Stânga (ACD) este nefuncţională.

"Nu trebuie să ne pierdem simţul umorului nici în momentele grele, ceea ce nu înseamnă că nu luăm lucrurile în serios. Omenirea a putut depăşi, de pildă, criza creată la un moment dat de Coreea de Nord, a fost o ameninţare foarte seriosă. Până la urmă au putut fi depăşite, şi o să putem şi noi depăşi această criză cu PC", a răspuns Antonescu.

Întrebat dacă a primit scrisoarea înaintată de preşedintele PC, Daniel Constantin, care ar fi făcut referire la situaţia ACD, liderul liberal a răspuns:

"Am probleme de corespondenţă văd, la un moment dat şi domnul Băsescu mi-a trimis o scrisoare la care se pare că nu am răspuns. În fine, am trecut şi peste asta, voi vedea exact ce scrisoare mi-a trimis Daniel Constantin. Nu m-am aşteptat, în sensul că ne-am întâlnit fizic destul de des în ultima vreme şi nu mi-a spus măcar să caut în cutia poştală", a replicat Antonescu.

Liderul PNL a precizat că aşteaptă o discuţie oficială cu liderii PC în care să fie clarificate lucrurile, iar dialogul nu se poate purta prin intermediul televiziunilor.

"Nu putem comunica doar prin televizor, evident fiecare pentru milioanele noastre de alegători, ca partid şi la televizor, ca să ştie oamenii (...) Milioane de alegători ale conservatorilor, milioanele de alegători ale liberalilor, să ştie ce poziţii avem", a comentat Antonescu.

El a menţionat că nu sunt reuniuni ale USL la care să nu fie reprezentat şi PC, însă a admis faptul că nu au mai fost organizate şedinţe speciale ale ACD.

"Asta nu a fost deloc în detrimentul PC, pentru că am fi putut fi şi într-o asemenea variantă (...) Puteam să avem şi varianta în care înainte de întâlnire USL să avem o întâlnire ACD şi după aceea să mă întâlnesc numai eu cu dnul Ponta, în calitate de copreşedinţi ai alianţei, că numai noi suntem, şi eu să-l reprezint în aceste întâlniri şi pe domnul Daniel Constantin. Mi s-a părut mai simplu, mai colegial, şi oricum mai convenabil pentru PC să ne întâlnim direct toţi trei, de la o vreme şi cu domnul Gabriel Oprea, care e preşedintele UNPR şi să luăm toate deciziile împreună", a mai declarat Antonescu.

De ieri, Alianţa de Centru Dreapta nu mai există. Partidul Conservator (PC) îşi va delimita traseul politic de cel al Partidului Naţional Liberal (PNL), a anunţat ieri  Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt al partidului fondat de Dan Voiculescu. Decizia a fost luată ca urmare a nefuncţionării protocolului Alianţei de Centru Dreapta (ACD), încheiat între PC şi PNL.  

„ Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan naţional. (...)Avem o relaţie bună, dar nu funcţionează. Ca urmare, toate poziţiile, declaraţiile politice, interpelările, iniţiativele legislative pe care le prezentăm ca fiind ale PC sunt ale PC şi nu sunt ale ACD, iar PNL are poziţii proprii“, a precizat Ciucă ieri. Conservatorii susţin că, în baza protocolului ACD, întâlnirile dintre membrii PC şi PNL ar fi trebuit să aibă loc de două ori pe lună.

„Sprijim în continuare USL“

Bogdan Ciucă a subliniat că USL este izbânda cea mai puternică a PC şi a dat sigurări că încetarea acestei alianţe nu echivalează cu existenţa unor probleme în USL. „Sprijinim în continuare USL, dar, pur şi simplu, vrem să ne dezvoltăm şi prin mesajele pe care le transmitem de sine stătător“, a explicat deputatul. 

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a explicat pentru Mediafax că ACD nu a funcţionat, întrucât activitatea alianţei s-a suprapus pe cea din USL, unde este concentrată întreaga atenţie. În privinţa nemulţumirilor exprimate de conservatori privind lipsa de activitate a ACD, Voicu a găsit o soluţie simplă şi anume o discuţie între liderii celor două formaţiuni politice. „Înţeleg că declaraţia a fost făcută în contextul unei eventuale decizii de participare la alegerile europarlamentare din partea PC pe cont propriu, şi din această perspectivă nu există vreo contradicţie cu vreun protocol fie al ACD, fie al USL. Am remarcat faptul că au fost exprimate şi unele nemulţumiri cu privire la funcţionarea Alianţei de Centru Dreapta. Din perspectiva noastră, relaţiile politice au fost totdeauna şi sunt unele cel puţin normale, dacă nu amicale“, a explicat Voicu. 

Protocolul de constituire a ACD a fost semnat pe 10 ianuarie 2011 de Crin Antonescu, liderul PNL, şi de Daniel Constantin, şeful PC, înainte de înfiinţarea USL. Protocolul viza colaborarea celor două partide la nivel parlamentar, precum şi susţinerea pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite