Crin Antonescu, despre Codul penal: Ieri am fost informat greşit. Îi propun lui Zgonea să repună legea în dezbatarea plenului. PNL va vota împotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNl, Crin Antonescu, i-a recomandat astăzi lui Valeriu Zgonea să repună în plenul Camerei Deputaţilor dezbaterea la Legea Codului Penal. Antonescu a anunţat că PNL va vota împotrivă dacă legea va fi întoarsă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu. Totodată, liderul PNLadmite că reacţia ambasadelor străine este una corectă:"Au motive să se îngrijoreze", a spus Crin Antonescu.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale lui Antonescu:

Subiectul principal este următorul: poziţia mea se menţine, dar informaţiile mele de ieri erau incomplete. Am pornit de la premisa că acest pachet de modificări la Codul Penal, deşi scot demnitarii din categoria funcţionarilor publici, ceea ce este corect, îi menţin totuşi într-o zonă în care pot fi anchetaţi.Trebuie să admit că nu am fost suficient informat. Există riscul ca această interpretare să fie dată, să nu mai poată fi cercetaţi. Îmi asum întreagă responsabilitate, pentru că sunt preşedintele PNL.

Contează să facem lucrul corect, iar legislaţia nu trebuie să fie preferenţială. Îi propun lui Valeriu Zgonea, ca în cazul în care nu a formalizat legea votată îm plenul Camerei, să o repună în discuţia în plenul Camerei Deputaţilor, într-o discuţia deschisă. Anumite categorii de demnitari nu sunt funcţionari publici. Voi propune parlamentarilor PNL să respingă toate amendamentele care dau o superimunitate. Mâine am convocat Biroul politic al partidului.

Legea amnistiei a fost categoric respinsă. Îi sugerez domnului Zgonea să scoată de pe ordinea de zi Legea amnistiei. Dacă nu este vot deschis, nu participăm la vot, dacă e vot deschis, votăm împotrivă. Discuţiile în comisie s-au făcut pe ascuns. Această discuţia trebuie să fie făcută cu calm. Am discutat ca modificările la Codul penal să corecteze faptul că parlamentarii nu suunt  funcţionari publici, dar fără a afecta regimul lor juridic. De asta am spus că nu trebuie să vorbiţi de superimunitate. Dacă domnul Zgonea spune că nu se poate, atunci aşteaptăm legea la reexaminare.

Despre declaraţiile lui Traian Băsescu

Domnul preşedinte Traian Băsescu bate câmpii atunci când vorbeşte despre o înţelegre între mine şi Ponta pe legea amnistiei. Nu a fost nicio înţelegere. Guvernul chiar a dat aviz negativ legii. Nu am discutat. Traian Băsescu vorbeşte dspre presiunea baronilor. În PNL nu s-a făcut niciodată vreao presiune asupra mea. Nu eu eram preşedinte al României atunci când băieţii deştepţi îşi făceau de cap. Nu am baroni, nu am presiune.

Despre reacţia ambasadelor străine:

Dacă în vara lui 2012, cam aceleaşi ambasade au dat declaraţii greşite, acum trebuie să spun că astăzi au motive să-şi exprime îngrijorarea. Aş fi foarte bucuros ca Ambasada SUA să fi reacţionat şi atunci când domnul Morar a proclamat o imunitate specială pentru Traian Băsescu. M-aş bucura ca ambasadorul Olandei să-şi exprime îngrijoarea că zeci de dosare zac la Parchet.

A vorbi e un risc. Poţi să te înşeli parţial, aşa cum am făcut-o. Cred că liderii politici trebuie să vorbească.Preşedintele României continuă să dezinformeze şi se comportă la fel cum l-am cunoscut atâta vreme. Nu cred în vocaţia lui Băsescu de a fi un luptător pentru independenţa justiţiei.

Nu am discutat cu domnul Chiuariu despre Codul penal, el este preşedinte la comisia juridică de la Senat. Parlamentarii PNL votează în direcţia indicată de liderii de grup. Dacă ceva e greşit, să fie reperat.

Nu am vorbit cu premierul pe această temă. Premierul a fost plecat în Africca de Sud, ne vom întâlni în aceste zile.

Despre demisia lui Daniel Barbu:

Nu am aflat până acum că Daniel Barbu şi-a dat demisia. Poziţia mea rămâne aceeaşi. Am discutat cu domnia sa, demisia este un act unilateral de voinţă. Mâine vor avea loc în Biroul politic.

Despre Lucian Bolcaş:

Am apărut niştea manifestări, prin care Bolcaş este acuzat de antisemitism, ceea ce este destul de grav. Nu iau în calcul declaraţiile lui Băsescu, care spune că nu e bun domnul Bolcaş la CCR. Nu văd un impediment că Bolcaş la- reprezentat pe Adrian Năstase. În CCR sunt oameni care i-au făcut servicii juridice domnului Traian Băsescu. În CCR sunt oameni care n-au fost o oră judecători şi au fost numiţi imediat de Traian Băsescu. Acuzaţiile de antisemitism sunt de luat în calcul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite