Corespondenţă din SUA. Summitul ONU a transformat New York-ul într-un imens Big Brother

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sedbastian Zachmann
FOTO Sedbastian Zachmann

Adunarea Generală a ONU, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis, a transformat oraşul New York în capitala mondială a securităţii. Străzile sunt împânzite de zeci de poliţişti, iar ca să ajungi la sediul ONU trebuie să treci printr-un adevărat labirint de garduri metalice.

În aceste zile, New York poate fi un scurt sinonim pentru ceea ce înseamnă securitate. Cu aproape 200 de şefi de stat şi de guvern cazaţi în Manhattan, însoţiţi 9.000 de delegaţi şi 3.000 mii de jurnalişti, New York s-a transformat într-o fortăreaţă. “Nu am văzut niciodată ceva asemănător”, spunea primarul oraşului, Bill De Blasio. Peste 35.000 de poliţişti şi agenţi federali au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea: pe pământ şi în aer. Iată cum arată o zi în acest imens Big Brother. 

Pentru că suntem cazaţi în acelaşi hotel cu preşedintele din El Salvador, când ieşim dimineaţa din cameră ne întâmpină câţiva bărbaţi în negru. Chemăm liftul şi, în opt cazuri din 10, până la parter se va urca un poliţist, de cele mai multe ori amabil. Unii sunt îmbrăcaţi în gri, alţii poartă uniforme verzi şi pălării, iar alţii au costume de Robocopp şi ţin în lesă câini. “Nu-l mângâiaţi”, scrie pe hamul animalelor. Înainte de a te simţi în siguranţă, începi ziua simţind cel puţin o mică nelinişte.  

Dacă vrei să nimereşti sediul ONU fără hartă, poţi să te orientezi uşor în funcţie de numărul poliţistilor aflaţi la colţ de stradă. Pe măsură ce te apropii, vezi tot mai mulţi oameni în unifromă şi tot mai puţini la costum. Imaginaţi-vă un dreptunghi cu multe străzi paralele tăiate de altele perpendiculare. Aşa arată zona centrală a New York-ului, unde s-au strâns cei mai puternici oameni ai lumii, de la Obama până la Putin. Pentru siguranţa lor, acest dreptunghi s-a transformat într-un labirint: cam o stradă din trei a fost blocată, iar intersecţiile au fost transformate în filtre de securitate. Numai legitimaţia albastră de jurnalist acreditat sau de ofical te ajută să ieşi la capăt. „Pentru americani, summitul ONU din acest an este testul suprem de securitate. Toate aceste măsuri aproape că s-au dublat odată cu vizita Papei în SUA”, ne spune un oficial al Misiunii Permanente a României la ONU. 

Papa Francisc a vorbit şi el la Adunarea Generală a ONU, dar a avut şi câteva aţiuni în oraş. Am încercat şi noi să ajungem cât mai aporape de Papa Francisc, vineri, când Suveranul Pontif a ţinut o slujbă la Memorialul 11 septembrie, “ground zero”, aşa cum este cunoscut în New York, un punctul zero al memoriei americane recente, transformat, pentru câteva ore, în punctul zero al securităţii americane. Barajul forţelor americane acoperea un perimetru de câteva sute de metri, străzile secundare erau blocate de câte două maşini de poliţie, iar cerul era survolat de câteva elicoptere. După ce Papa Francisc a terminat ritualul, Memorialul a rămas închis încă trei ore. 

Iohannis, întâlnire cu românii din SUA

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu comunitatea românilor din New York, începând cu ora 22.00, ora României. Evenimentul are loc în contextul în care mai multe asociaţii ale românilor din SUA i-au cerut preşedintelui să condamne presiunile vicepremierului Gabriel Oprea asupra presei, în contextul demiterii fostului director al TVR, Stelian Tănase.  După întâlnirea cu românii, şeful statului are programată o bilaterală cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, apoi va participa la un dineu găzduit de premierul Japoniei, Shinzo Abe. Săptămna viitoare, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de vicepreşedintele SUA, Joe Biden. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite