Consiliul Europei critică dur Parlamentul pentru că l-a salvat pe Ponta de ancheta DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Camerei Deputaţilor de a respinge încuviinţarea urmăririi penale a premierului Victor Ponta este „incompatibilă cu principiile statului de drept“, susţine Bernd Fabritius, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind statul de drept în statele din Europa de Sud-Est.

"Este un motiv serios de îngrijorare faptul că majoritatea parlamentară din România se amestecă în separarea puterilor în stat şi împiedică autorităţile judiciare să investigheze acuzaţii de corupţie la înalt nivel", a declarat Bernd Fabritius, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind statul de drept în statele din Europa de Sud-Est, potrivit unui comunicat postat vineri pe site-ul instituţiei.

Declaraţia lui Fabritius este o reacţie la decizia Camerei Deputaţilor din 9 iunie de a respinge cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta.

"Decizia Parlamentului este o încălcare clară a valorilor democratice fundamentale şi este incompatibilă cu principiile statului de drept", a mai spus Bernd Fabritius.

Potrivit comunicatului, criticile privind statul de drept din România au fost exprimate în luna mai în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a APCE.

"Voi cerceta aceste evoluţii din România în contextul raportului meu către Adunarea Parlamentară" privind consolidarea statului de drept în ţările din Europa de Sud-Est, a precizat Fabritius.

Camera Deputaţilor a respins, pe 9 iunie, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.Totodată, premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite