PLR şi PC au fuzionat. Daniel Constantin i-a mulţumit lui Dan Voiculescu. Ponta a trimis o scrisoare din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Partidul Conservator condus de Daniel Constantin şi Partidul Liberal Reformator păstorit de Călin Popescu Tăriceanu au aprobat astăzi fuziunea celour două formaţiuni. Noul partid va purta aceeaşi denumire ca şi formaţiunea liberală din Parlamentul European: ALDE.

Congresul de fuziune PLR-PC s-a încheiat cu un discurs acid al co-preşedintelui său, proaspăt uns, Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu a vorbit în termeni duri despre PNL, despre co-preşedintele liberal Alina Gorghiu, a criticat "spectacolul cătuşelor" şi a atacat Justiţia. O altă ţintă a sa a fost şi preşedintele Klaus Iohannis de care s-a declarat dezamăgit pe motiv că acesta ar fi susţinut poziţia premierului britanic David Cameron cu privire la restricţionarea ajutoarelor sociale acordate românilor din Marea Britanie.

UPDATE 14.15 Congresul de fuziune s-a încheiat cu un discurs al co-preşedintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Poate astăzi foarte multă lume se uită la noi, la proiectul pe care-l începem, dar mai ales, cred că românii se uită la noi cu speranţă şi încredere pentru că temele pe care le-am susţinut public reprezintă esenţa schimbărilor din economie şi Justiţie. Toate aceste lucruri se bazează pe un element esenţial, şi anume libertatea. În economie, lucrurile se schimbă pentru că avem o nouă generaţie, competiţie, observăm că România de după 2008 a reuşit să se schimbe într-un mod esenţial, competiţia să aducă la suprafaţă noi întreprinzători care au reuşit să repună în mişcare întreaga economie românească. Când vorbesc despre revenirea economiei româneşti,nu pot să nu mă gândesc la românii care au o afacere. Toţi vor un lucru: mai multă libertate de a întreprinde sau de a munci. Aici am rămas neplăcut surprins de afirmaţiile preşedintelui României la întâlnirea cu David Cameron în care, dacă am înţeles bine, sper să nu greşesc, a acceptat punctul de vedere al Marii Britanii care doreşte să introducă restricţii în  ce priveşte ajutoarele sociale pentru românii din Marea Britanie. Românii care merg să muncească în străinătate în Europa, inclusiv în Marea Britanie, au aceleaşi obligaţii, dar şi drepturi. Dacă ei îşi plătesc obligaţiile către stat, trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni. Acest drept trebuie apărat, nu trebuie făcute cedări din partea autorităţilor române”, a spus Tăriceanu.

“Dacă, în trecut, Justiţia se făcea prin negociere, astăzi putem saluta acest demers de combatere a corupţiei. În luările mele de poziţie am subliniat necesitatea continuării luptei împotriva corupţiei, dar aceasta nu poate fi însoţită de abuzuri şi de excese la adresa cetăţenilor obişnuiţi. Schimbarea de care avem nevoie nu trebuie să însemne încarcerarea cetăţenilor obişnuiţi luni întregi fără ca aceştia să fie vinovaţi. Schimbarea nu trebuie să însemne schimbarea prezumţiei de vinovăţie prin spectacolul cătuşelor. Nu transformăm spectacolul în Justiţie ca principal element de delectare a cetăţenilor care privesc jurnalele de ştiri. Schimbarea nu se poate realiza cît nu se rezolvă încălcările flagrante ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a mai afirmat co-preşedintele PLR. 

Tăriceanu a criticat şi-a criticat colegii din PNL şi a comparat-o pe Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL, cu Ana Pauker.

“Aş vrea să mai vorbim despre o urmaşă demnă a Anei Pauker, cred că am putea să o numim Alina Gorghiu-Dej. Alături de ea, acest partid este condus de un pluton de locotenenţi ai lui Băsescu. Aşteptările mele de la acest partid sunt nule”, a mai spus Tăriceanu, care a vorbit în termeni duri şi despre sprijinul acordat de Mircea Geoană celor din PNL. "Astăzi, PNL nu mai poate fi considerat nici ca partid liberal, nici ca partid democrat. Genul de măsuri pe care le promovează duc România la dictatură. Am auzit analişti care spun că PNL este la 40%. Eu am îndoieli, văd astăzi PNL ca pe o căruţă care are o grămadă de găuri", a continuat Călin Popescu Tăriceanu.

"Se spune că în viaţă există două certitudini: taxele şi moartea. Ei bine, în România mai există două certitudini: ascultatul telefoanelor şi arestul preventiv!" Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte ALDE

UPDATE 14.10  Proaspăt uns co-preşedinte ALDE, Daniel Constantin a susţinut un discurs în faţa noului partid.

“Mulţumesc tuturor pentru că au înţeles şi au votat această fuziune. Cred că este pentru prima dată după 1989 când identitatea doctrinară europeană a unui partid nu este pusă la îndoială. Am pornit cu această decizie, şi anume aceea că polarizarea politică a început şi probabil va continua să se accentueze. Polarizarea tinde să aducă în dezbaterea publică poziţii exagerate. Vrem să fim o forţă a echilibrului, respingem sloganurile lipsite de conţinut. Credem cu tărie că ideea de interes naţional este goală de orice conţinut dacă ea nu este fundamentată, dacă nu are la bază drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, a spus Constantin.

UPDATE 14.00 La eveniment a vorbit şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. “Cunosc abordările şi justificările celor care nu au dorit să îşi asume responsabilităţi politice sau guvernamentale. Societatea românească aşteaptă însă mai mult ca oricând politicieni noi, iar existenţa ALDE trebuie să fie o oportunitate pentru acei profesionişti care înţeleg în acest moment cît de important este să se implice şi să-şi asume responsabilităţi. Cred în succesul ALDE. Vivat, crescat, floreat!”, a  spus Cîmpeanu.

UPDATE 13.45 Congresul ALDE a aprobat în unanimitate Programul politic al formaţiunii, Statutul şi Protocolul de fuziune.

UPDATE 13.25 Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a prezentat un mesaj din partea liderului PSD Victor Ponta.

Nu pot fi astăzi alături de dvs. din motive medicale. Apreciez efortul dvs. de a construi o forţă politică de centru. Deşi sunt preşedinte al unui partid de centru-stânga, am reuşit să lucrăm împreună foarte bine în ultimii ani, pentru că am pus mai presus de orice interesul românilor. Am reuşit împreună să relansăm economia, să creştem veniturile românilor şi să putem să stăm cu capul sus în faţa românilor. Am toată încrederea în domnul Tăriceanu care a demonstrat performanţă la guvernare şi viziune politică. Am încredere în domnul Daniel Constantin, un model de succes al noii generaţii de politicieni. Vreau ca împreună să ducem mai departe modelul creat în USL, politici prin care să-i ajutăm pecei care au nevoie. Este un model care a făcut din România o ţară stabilă. Ne apropiem de completarea unui ciclu de guvernare. Mai avem de promovat proiecte importante precum noile Coduri Fiscale sau Legea salarizării. Vreau să ducem împreună la capăt aceste proiecte. Vă urez succes şi sunt sigur că va veni, pentru că sunteţi oameni care pun pe primul loc interesul cetăţenilor şi al ţării”, a transmis Dolineaschi.

UPDATE 13.20 Membrii ALDE s-au reunit în Congresul partidului nou format. La începutul întâlnirii, Daniel Barbu a prezentat un mesaj transmis de liderul liberalilor europeni, Graham Watson. “Vreau să vă transmit cele mai bune urări din partea liberalilor şi democraţilor de pe întregul continent pentru formarea noului partid. Aveţi în România o tradiţie liberală măreaţă, ce se întinde pe mai bine de 140 de ani. Anul trecut, aproape că am văzut acea tradiţie dispărând. Dar îmbinarea forţelor voastre este ceva de care marii lideri din trecut ar fi fost mândri. România este o ţară cu spirit liberal. Este nevoie de liberalism pentru a lupta împotriva corupţiei şi pentru a duce economia mai departe. Liberalii şi democraţii din întreaga Europă vor fi alături de voi”, a spus Watson în mesajul său.

UPDATE 13.00 PLR şi PC au fuzionat oficial. Cei doi lideri de partid, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin au semnat protocolul de fuziune.

UPDATE 12.40 Până la alegerile interne din 2016, conducerea ALDE va fi asigurată de Comisia pentru Fuziune alcătuită din: Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Daniel Barbu, Nicolae Nasta, Steluţa Cătăniciu, Petru Ehegartner, Ovidiu Silaghi, Constantin Galan, Graţiela Gavrilescu, Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Eugen Durbacă, Mircea Banias, Constantin Avram, Cornelia Negruţ, Mircea Irimie şi Mihai Niţă.

UPDATE 12.35  În paralel, se desfăşoară şi Congresul PC. Preşedintele PC Daniel Constantin le- a spus delegaţilor  că prin fuziunea PC cu PLR se va forma cea de-a treia forţă politică, ALDE.

"Vă propun să participaţi alături de mine şi de conducerea PC la înfiinţarea pentru prima dată în România a unui partid a cărei identitate europeană să nu fie pusă la îndoială, un partid de centru dreapta, parte a partidului european ALDE care luptă la nivel european pentru o democraţie autentică pentru respectarea drepturilor cetăţeneşti", le- a spus Daniel Constantin delegaţilor la congresul PC în care se votează fuziunea cu PLR. 

UPDATE 12.30 Protocolul de fuziune cu PC a fost aprobat de Congresul PLR.

UPDATE 12.20 Spre finalul discursului, Tăriceanu a criticat aspru evoluţiile din Justiţie. Preşedintele PLR a susţinut că lupta anticorupţie îi aminteşte de perioada comunistă, a acuzat abuzuri ale procurorilor, dar şi imixtiuni ale politicienilor în Justiţie.

Voiam să vă spun că suntem poziţionaţi corect în momentul de faţă pe temele esenţiale care frământă societatea, suntem partidul cel mai vocal care apără drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, suntem cei care spun fără echivoc că nu putem să acceptăm ca lupta împotriva corupţiei să fie însoţită de abuzuri. Cazul Rarinca este unul, dar nu este singurul. Este de datoria noastră, cei care suntem parlamentari, să corectăm aceste probleme şi să dăm un răspuns cetăţenilor în privinţa funcţionării corecte a Justiţiei. Vrem o Justiţie dreaptă, fără influenţe din afară! Dacă am constatat că după 1990 s-au exercitat influenţe politice în Justiţie şi am considerat ca un lucru esenţial să dăm totală independenţă Justiţiei, am făcut asta cu convingerea că putem avea un stat de drept. Dar dacă ne imaginăm că asta presupune o Justiţie în care alte instituţii îşi exercită influenţa în mod netransparent, ne înşelăm. Nu putem accepta ca România de azi să semene cu România anilor 1950, când Procuratura şi Securitatea au lucrat mână în mână. Am crezut că după 1990 va dispărea teama. Astăzi, încep să văd preocupări care erau specifice perioadei comuniste. Evident, nu putem tolera acest lucru, iar eu nu am nici cea mai mică ezitare în a rămâne o voce care să combată aceste atitudini. Nu sunt şi nu voi fi în politică activ decât ca să militez în aceste valori cărora m-am dedicat. Nu vreau să fac politică pentru a face politică. Mă interesează ca ţara mea să fie prosperă şi să se poată mândri că acordă libertate fiecărui individ şi cred că este nevoie de un partid liberal puternic care să apere aceste valori!”, a încheiat Tăriceanu.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu a susţinut discursul de început, în faţa delegaţilor. În prima parte a alocuţiunii, Tăriceanu le-a explicat celor prezenţi de ce a optat pentru fuziunea cu PC şi a subliniat că vrea ca noua formaţiune să reprezinte a treia forţă politică din România, după PSD şi PNL. 

Dragi colegi, azi am o misiune mai grea şi va trebui să fiţi înţelegători cu mine. După aceea, sigur că mă voi adresa Congresului rezultat din reunirea noastră şi a colegilor conservatori şi atunci am să-mi permit să intru mai mult în detaliile politice. Aşadar, am să încerc să prezint pe scurt care sunt motivaţiile pentru care facem astăzi acest Congres dedicat fuziunii cu PC. Am convingerea simplă că forţa face putere, iar numărul face şi forţa. Vom fi mai numeroşi, vom avea structuri mai consistente la nivel central, la nivelul Parlamentului şi la nivel local.  

Ideea unei fuziuni a devenit necesară având în vedere polarizarea PSD şi PNL, cum îl numesc eu, noul PDL, creaţia mentorului care a stat zece ani la Cotroceni. Constatăm două lucruri: PNL, din ce în ce mai mult, se distanţează de reprezentarea liberalismului în România. Formal, a abandonat familia liberalilor europeni, iar astăzi  PNL se distinge ca un promotor al acelui stat de drept pe care noi îl repudiem: statul instituţiilor de forţă represive. Statul de drept înseamnă statul cu instituţii puternice pentru apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor individului, nu ceea ce face PNL astăzi, care pare să aplaude de câte ori se aude zgomot de cătuşe.

Al doilea motiv este polarizarea scenei politice, dominată de două partide mari: PSD şi PNL. Românii au refuzat, la alegerile prezidenţiale, să acorde monopolul unui singur partid. Am văzut ce s-a întâmplat în perioada 2009-2012 cu Traian Băsescu şi PDL, cum a înflorit corupţia în acea perioadă. De aceea, ne dorim să fim a treia forţă politică care să reprezinte alternativa la aceste două formaţiuni. Este nevoie de o a treia cale, mai ales în condiţiile în care democraţia în România nu este suficient consolidată, avem datoria să o apărăm. În egală măsură, trebuie să reprezentăm valorile consacrate ale liberalismului”, a arătat Tăriceanu.

UPDATE 12.05. La microfon a luat cuvântul Daniel Chiţoiu, secretar general al partidului. În sală sunt prezenţi aproximativ 700 de delegaţi.

UPDATE 12.00  Congresul PLR a debutat cu intonarea imnului de stat, cu o întârziere de o oră. La Congres participă Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu, fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, deputaţii Andrei Gerea şi Ovidiu Silaghi, senatorii Daniel Barbu şi Petru Ehegartner. După intonarea imnului, delegaţii au aplaudat, iar Tăriceanu i-a admonestat: "Nu se aplaudă după imn, să ştiţi", după care a murmurat în microfon: "Poate la ţară".

UPDATE 11.50 Congresul Partidului Conservator a început, în absenţa mai multor membri de partid, printre care se numără Cristiana Anghel, Dumitru Pelican, Maria Grapini şi Cristian Popescu Piedone. La Congresul PLR, în schimb, Călin Popescu Tăriceanu se lasă aşteptat, iar lucrările au întârziat cu o oră.

Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin vor semna astăzi protocolul de fuziune a celor două formaţiuni care vor candida independent la alegerile de anul viitor, sub o denumire nouă: ALDE. Fuziunea a provocat scandal între conservatori, după ce întemeietorul partidului, Dan Voiculescu, s-a arătat nemulţumit de unificarea cu formaţiunea lui Tăriceanu. Drept urmare, mai mulţi membri ai partidului, printre care se numără şi europarlamentarul Maria Grapini, au anunţat că vor lipsi de la Congres. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite