Coaliţia PNL – PSD – UDMR şi introducerea certificatului verde în Constituţia României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Criza politică generată la începutul lunii septembrie de către Klaus Iohannis, în complicitate cu pupilul său din fruntea Guvernului, care a aruncat în aer întreaga stabilitate a ţării şi a stârnit un adevărat tsunami în societate, s-a încheiat.

După trei luni de zbateri şi îndelungi frământări, partidele parlamentare au reuşit să contureze o nouă majoritate care să susţină un guvern cu puteri depline. PNL, PSD şi UDMR au negociat la sânge fiecare minister şi post aflat în structura guvernamentală, astfel încât întreaga clientelă a celor trei partide să fie aibă acces la toate resursele publice, fără niciun fel de discriminare.

Cum responsabilitatea este conceptul cheie în jurul căruia s-a format noua coaliţie, cele trei partide nu şi-au consumat timpul şi energia doar cu tranşarea cât mai echitabilă a ciolanului puterii. Printre negocierile presărate cu urelete şi ţipete, cu lacrimi şi tânguiri de genul, „Marcele, dă-ne un minister, oricare”, liderii politici au discutat şi despre marile reforme pe care le pregătesc românilor în perioada următoare. Iar oferta este una extrem de atractivă.

Astfel, conform Programului de guvernare ţara va fi împânzită de creşe, grădiniţe şi şcoli, cel puţin 45 de spitale vor fi reabilitate, mii de kilometri de drumuri vor intra în reparaţii, iar nu mai puţin de cinci autostrăzi vor brăzda România de la un capăt la altul. Pachetele sociale, de asemenea, sunt extrem de generoase cu veniturile românilor fie că vorbim de punctul de pensie, de salariul minim brut sau de indemnizaţiile sociale. Iar SIIJ-ul, mărul discordiei în fosta alianţă, va fi desfiinţată până la 31 martie 2022.

Trecută în plan secund, în urma scandalului generat în jurul proiectului care prevede trecerea de la un regim semi-prezidenţial la cel parlamentar, tema revizuirii Constituţiei a fost reluată din nou la consultările de la Palatul Cotroceni. Kelemen Hunor, liderul UDMR, după ce a rezolvat cu succes problema portofoliilor Uniunii, iar liderii maghiari nu vor mai fi obligaţi „să aştepte în fiecare lună postaşul zâmbind şi cu pantalonii daţi jos până la genunchi”, a apăsat şi pedala necesităţii modificării Legii fundamentale spunând că „suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei”.

Despre revizuirea Constituţiei în vremuri tulburi, profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir, a subliniat zilele trecute într-un interviu următoarele aspecte: „Aş atrage atenţia asupra unui fapt: noi trăim într-o stare excepţională şi nicio discuţie privind revizuirea Constituţiei nu este admisibilă pe durata stării de alertă. Chiar dacă starea de alertă nu este menţionată explicit în Constituţie, ca o stare excepţională, în sens larg ea este o stare excepţională şi pe durata stării de alertă este inadmisibil să vorbeşti de orice revizuire a regimului. Atâta vreme cât tu restrângi liberatatea de circulaţie a cetăţenilor, restrângi libertatea de manifestare a cetăţenilor, nu ai dreptul să le impui cetăţenilor să participe la o astfel de dezbatere”.

În acest context, o posibilă anomalie care ar putea rezulta în cadrul procedurilor pe care majoritatea parlamentară formată din PNL, PSD şi UDMR le vor declanşa în vederea modificării Constituţiei, ar putea avea legătură chiar cu introducerea certificatului verde în Legea fundamentală.

Dezbaterea şi adoptarea certficatului verde, cel mai controvesat proiect de lege al momentului, care a generat deja extrem de multă tensiune, ură şi discriminare la nivelul societăţii, a intrat momentan în stand by. Proiectul se află de aproape o lună la Camera Deputaţilor pentru votul final, după ce anterior a picat la votul din Senat, iar dezbaterile din Cameră s-au blocat ca urmare a depunerii a mai multor amendamente, unele de-a dreptul scandaloase, precum obligativitatea plăţii serviciilor medicale de către pacienţii care nu s-au vaccinat.

Această amânare a dezbaterilor nu va dura însă foarte mult timp. Iar tensiunile din societate au fost transferate şi la nivelul guvernului. În timp ce Nicoale Ciucă, viitorul premier al României, a dat ordin parlamentarilor coaliţiei, imediat după depunerea Programului de guvernare, să finalizeze procesul de adoptare a legii, pentru că „certificatul verde reprezintă o prioritate”, Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a încercat să mai tempereze avântul generalului afirmând că „certificatul verde trebuie introdus într-un moment oportun” şi a cerut criterii clare atât pentru introducerea acestuia, cum ar fi creşterea numărului de cazuri pentru trei săptămâni consecutive, cât şi pentru renunţarea la certificat atunci când se înregistrează o descreştere a cazurilor.

Că instrumentul certificatului verde este extrem de problematic din punct de vedere al drepturilor omului o spune şi avocata Claudia Postelnicescu în articolul „Vaccin, da. Certificat verde, nu” – „certificatul verde reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale, a unor legi în vigoare, a dreptului la muncă şi a vieţii private. Nu e nevoie ca Statul să oblige pe nimeni să îşi dovedească public alegerile din viaţa privată. Asta face certificatul verde: ne obligă pe toţi să trâmbiţăm că suntem în rândul celor acceptaţi de societatea actuală, că nu rămânem outsideri, că suntem în rândul lumii. Indiferent de convingerile personale, de istoricul medical personal, ceea ce este un abuz de drept. Statul nu trebuie să impună o alegere care este şi trebuie să rămână personală - vaccinarea. Statul trebuie doar să convingă că vaccinarea este o alegere mai bună decât nevaccinarea, dar nu să impună, prin metode colaterale, cum este condiţionarea accesului sau locului de muncă de certificatul verde.

Desigur, după adoptarea legii de către Parlament urmează şi trecerea acesteia prin filtrul constituţionalităţii de la CCR, însă o anumită partea a presei, şi anume aceea pentru care drepturile fundamentale ale omului sunt doar un moft, a semnalat încă de săptămâna trecută că lucrurile sunt ca şi aranjate pentru ca judecătorii de la Curtea Constituţională să dea undă verde pentru implementarea certificatului. Or, în acest context, orice modificare a Constituţiei va avea la bază integrarea şi reglementarea în Legea fundamentală a noilor realităţi din societate. Iar certificatul verde pare că va fi instrumentul care va dicta regulile jocului în perioada următoare.

Încă de la debutul pandemiei, România a fost tot timpul o ţară în contra timp cu gestionarea şi implementarea măsurilor necesare pentru limitarea efectelor negative la nivelul populaţiei. Ba a negat pandemia pentru că se pregătea de alegeri anticipate, ba nu a asigurat cadrelor medicale echipamentul necesar, ba a impus populaţiei amenzi disproporţionate cu nivelul veniturilor, ba a lăsat pe tânjeală campania de vaccinare.

Acum, România este singura ţară din Europa care se pregăteşte să îşi revizuiască Constituţia într-un context excepţional în care se aplică măsuri excepţionale. Iar coaliţia formată din PNL, PSD şi UDMR dispune atât de forţa parlamentară, cât şi de forţa electorală necesară pentru a modifica Legea fundamentală a ţării după bunul plac. Şi nu ar fi deloc o surpiză ca, la adăpostul dezbaterilor aprinse privind trecerea de la regimul semi-prezidenţial la cel parlamentar, în noua Constituţie a României să se strecoare şi monstruozităţi mult mai mari.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite