Ciolacu, despre protestele minerilor: Este o indolenţă aproape criminală. Ţii 70 de mineri în subteran, inflamezi aproape toată Valea Jiului pentru nişte restanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Facebook.com
Foto Facebook.com

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, acuză de „indolenţă aproape criminală” guvernanţii în grevei declanşate de minerii de la Lupeni care s-au blocat de şase zile în subteran din cauză că nu şi-au primit salariile restante.

El afirmă că Guvernul ar putea rezolva problema prin deblocarea a 20 de milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia primului ministru subliniind că „nu sunt nişte sume pe care statul român să nu şi le permită să închidă această situaţie gravă”.

„Este o indolenţă aproape criminală. Ţii 70 de mineri în subteran, inflamezi aproape toată Valea Jiului pentru nişte restanţe, minerii nu doresc altceva decât salariul pentru munca pe care au prestat-o”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică seară, la Antena 3. 

El a spus că numărul minerilor a scăzut de 60.000 la aproximativ 3000, considerând că nu este „o situaţie pe care nu o poţi gestiona guvernamental”. El a arătat că sumele datorate către mineri sunt de 12 milioane de lei aferente tichetelor de masă neplătite din martie 2020 şi de 8 milioane de lei pentru transport şi salarii restante. Ciolacu susţine, în acest context, că banii pot fi alocaţi din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia premierului. 

„Există, după cum bine ştiţi, la dispoziţia primului ministru un fond de rezervă al primului ministru. Nu deblochezi acei 20 de milioane, ţii o bombă socială îndreptăţită de către oameni, dar când a fost vorba să dai 2 miliarde din fondul de rezervă numai şi numai la administraţiile PNL acest lucru s-a făcut într-o noapte. Eu nu înţeleg, ori este o ură personală, o problemă personală faţă de mineri... sunt îndreptăţiţi să iasă oamenii să întrebe.  Nu sunt nişte sume pe care statul român să nu şi le permită să închidă această situaţie gravă” , adaugă liderul PSD.

El a spus că unii membri ai PSD au fost şi au dus alimentelor celor din subteran, iar minerii au refuzat, în primă fază ajutoarele, ei solicitându-le politicienilor să ducă alimentele familiilor lor.

Zeci de mineri de la mina Lupeni sunt blocaţi duminică, pentru a şasea zi consecutiv, în mina Lupeni, ei protestând astfel faţă de faptul că nu şi-au primit salariile la timp. 

Pe de altă partea, duminică după amiază în faţa sediului exploatării miniere de la Lupeni s-au adunat mineri veniţi de la alte mine, dar şi localnici şi membri ai familiilor minerilor.

Protestatarii a strigat: ”Hoţii! Hoţii!”, Unitate!”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” şi „Ruşine să vă fie!”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă din anul 2019 şi care are, pe lângă datorii mari către terţi, de returnat şi un ajutor de stat despre care organismele europene au constata că a fost acordat ilegal.

Popescu anunţă că minerii - care protestează de şase zile - îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite