Portret: Bogdan Aurescu, diplomatul care a câştigat la Haga procesul de delimitare a platoului continental, numit şef la Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Aurescu, noul ministru de Externe, are 40 de ani, dintre care mai mult de 18 ani petrecuţi în structurile Mininisterului Afacerilor Externe (MAE), şi un curriculum vitae care se întinde pe zece pagini.

Premierul Victor Ponta a hotărât, la întoarcerea în ţară, să-l retragă pe Mihnea Motoc, propus iniţial pentru portofoliul de Externe în locul lui Teodor Meleşcanu, şi să înainteze preşedintelui Traian Băsescu varianta Bogdan Aurescu. Şeful statului a acceptat imediat şi Bogdan Aurescu a devenit noul ministru de Externe odată cu depunerea jurmântului, care a avut loc luni, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.

Bogdan Aurescu este diplomat român, secretar de stat în MAE şi profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. El este doctor în drept al aceleiaşi facultăţi, cu teza „Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional“, cu distincţia "Summa cum laude“. Bogdan Aurescu a mai absolvit şi cursurile Facultăţiid e Istorie în 1998.

Diplomat de cariera, Bogdan Aurescu şi-a început activitatea la MAE în 1996, lucrând, pe rând, cu reprezentanţii tuturor partidelor care s-au perindat la guvernare. A îndeplinit numeroase funcţii în cadrul MAE: director adjunct al Direcţiei Juridice şi Tratate, director al Cabinetului Ministrului, director al Direcţiei Drept Internaţional şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice, subsecretar de stat, agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ulterior Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe, agent al României la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. Acest rezultat a constituit prima extindere de jurisdictie suverana si drepturi suverane ale Romaniei dupa 1918.

Victoria de la Haga

În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie s-a pronunţat în procesul dintre România şi Ucraina, privind platoul continental de la Marea Neagră. Judecătorii au dat dreptate României, şi nu consideră că insula Şerpilor este relevantă pentru delimitarea platoului continental. Nici lungimea coastelor nu a fost luată în considerare, un alt argument folosit de partea română în pledoariile de la Haga. Agentul României la Haga care a reuşit această victorie a fost Bogdan Aurescu, care  s-a declarat optimist dinaintea pronunţării verdictului. „Echipa României aşteaptă cu calm verdictul Curţii. Oricare ar fi decizia Curţii, nu există niciun fel de îndoială că linia trasată va fi corectă şi echitabilă“, spunea Aurescu.

Când România a câştigat la Curtea de la Haga procesul cu Ucraina asupra Insulei Şerpilor, diplomatul Bogdan Aurescu devenea cel mai cunoscut avocat din ţara noastra. Cu toate astea, Bogdan Aurescu nu a luat în seamă ofertele primite de-a lungul timpului de a intra în mediul privat, ci a preferat să rămână în slujba muncii de stat.

În perioada 2010-2011, Aurescu a fost negociator-şef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă şi al Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA. Bogdan Aurescu, cel care a purtat negocierile cu americanii pentru amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu explica că prezenţa americană pe teritoriul României nu ne transformă într-o ţintă, ci dimpotrivă, creşte gradul de securitate al României, odată amplasat.

Decorat de trei ori de preşedinte

Bogdan Aurescu, secretar de stat în ministerul Afacerilor Externe şi negociator şef în discuţiile purtate cu partea americană a declarat duminică, în emisiunea Ultima Ediţie, că amplasarea componentelor scutului antirachetă pe teritoriul României NU ne transformă într-o ţintă, ci dimpotrivă, creşte gradul de securitate al României, odată amplasat

În 2007 a fost decorat cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler, iar în 2009 cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler şi cu Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone (2009). În 2013 a primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer şi Medalia de Aur a Forţelor Armate Poloneze.

Potrivit declaraţiei de avere, Bogdan Aurescu are două apartamente în Bucureşti, două depozite bancare, în valoare de peste 50.000 de euro, respectiv, de aproape 20.000 de euro şi un credit ipotecar  în valoare de 34.500 de franci elveţieni contractat în 2007.

Citeşte şi:

Ponta îl propune pe Aurescu la conducerea MAE. Acesta va depune jurământul la ora 19.00

Premierul Victor Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe şi l-a propus pentru această funcţie pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite