Chiliman şi Becali, război total în PNL. Crin Antonescu: „Nu vreau să exclud pe nimeni. Avem nevoie de Congres”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu (centru) încearcă să calmeze spiritele între Andrei Chiliman (stânga) şi Gigi Becali (dreapta)  FOTO Adevarul
Crin Antonescu (centru) încearcă să calmeze spiritele între Andrei Chiliman (stânga) şi Gigi Becali (dreapta)  FOTO Adevarul

Alegerile din 9 decembrie au fost câştigate cu un scor zdrobitor de USL, dar acest aspect pare să fi încins şi mai mult spiritele în PNL. Războiul se poartă între Gigi Becali şi aripa veche a PNL, Chiliman-Orban-Tăriceanu. Crin Antonescu încearcă să îşi asume rolul de arbitru în această luptă, dar este la rândul său în conflict deschis cu aceeaşi aripă a liberalilor.

Conflictul dintre Gigi Becali şi Andrei Chiliman este unul mai vechi, dar în această perioadă bomba pare să fi explodat. Primarul Sectorului 1 s-a dezis de apartenenţa lui Becali la PNL şi l-a acuzat pe Crin Antonescu de prezenţa acestuia în partid.

"Marele liberal Becali. Este unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu", a clamat Andrei Chiliman.

Becali unul dintre accidentele istoriei PNL (Andrei Chiliman)



Andrei Chiliman nu s-a limitat doar la Gigi Becali. În vizorul său a intrat şi Sorin Roşca Stănescu. “Cred că am pierdut mai mulţi votanţi decât a adus el voturi. Probabil că a avut şi el un rol în chestiunea asta şi nu e singurul. Mai sunt şi alţii, spre exemplu, Sorin Roşca Stănescu. Nici nu a intrat bine în PNL şi a început cu atacurile împotriva mea”, a continuat Chiliman.

Moşulică ăsta e un pic şi senil (Gigi Becali)



Replica lui Gigi Becali nu s-a lăsat aşteptată. „Ce, PNL e Chiliman? Ce să facă Chiliman, moşulică ăsta ce să mai facă? Nici nu se mai duce la primărie, nu mai dă audienţe. Nu mai are forţă de muncă, de nimic. Ce PNL să facă el? (...) Moşulică ăsta e un pic şi senil, uită-te cum are părul", a comentat Gigi Becali.

Crin Antonescu arbitrează lupta

Crin Antonescu, liderul PNL, susţine că aceste conflicte nu fac bine partidului şi tocmai de aceea ar fi nevoie de un Congres. „Au auzit unii că Antonescu are de gând să îi excludă pe Orban, Tăriceanu,  pe Ionel Brătianu, pe toată lumea. (...) Niciodată nu s-a pus această problemă a excluderii acestor oameni", a spus Antonescu.

Liderul PNL a subliniat nevoia de Congres şi a precizat că va cere o astfel de întrunire cât de curând. „În legătură cu dl Chiliman, care face aceste declaraţii caraghioase şi jenante pentru tot partidul de două-trei zile dacă i se va cere excluderea, eu voi cere colegilor mei să amâne, să nu discute treaba asta pentru că doresc să fac un Congres. Luni de zile am fost ameninţat cu Congresul. (...) Acum nu mai vrea nimeni Congres, acum trebuie Congres, nu ca să vedem dacă ia dl Chiliman partidul de la mine sau dacă eu îl ţin bine...acestea sunt lucruri caraghioase, ci pentru că partidul are probleme de organizare la un alt nivel, de de identitate,  de reafirmare şi reaşezare doctrinară, pentru că intrăm într-o nouă perioadă, pentru că sunt foarte multe lucruri de stabilit. Dl Chiliman, dl Orban, oricine au posibilitatea să concureze, să boxeze, să candideze, să ia partidul şi îl vreau pe dl Chiliman la Congres pentru o a discuta despre Occident, despre identitate, despre trădare, despre ce doreşte domnia sa. Numai că, după ce facem acest Congres, PNL va trebui să se comporte ca un partid mare", a explicat Crin Antonescu.

Acum trebuie un Congres în PNL (Crin Antonescu)



Actuala poziţie a lui Crin Antonescu a căpătat nuanţe, faţă de avertismentele dure din timpul campaniei electorale. "Eu cu dnul Tăriceanu am fost în relaţii nu apropiate, dar corecte. Noi suntem în poziţie devenită deja clasică pentru mine, eu sunt obişnuit cu asta. (..) E campanie electorală, eu mă bat cu Băsescu, cu Ungureanu, cu ARD, dânşii se bat cu mine. E normal? E normal. Mergem înainte, dar se termină şi campania, ajungem la un rezultat", a declarat Antonescu.

"Eu nu am de unde să ştiu, pentru că nu eu decid excluderile. Eu pot să propun şi aţi văzut că atunci când vreau să propun, nu pun pe alţii (...) O să vedeţi imediat după Anul Nou. Acum suntem între Sărbători, să nu ne gândim la excluderi, să ne gândim la ceea ce avem de făcut cu cei care rămân", spunea Crin Antonescu, despre eventualele excluderi din PNL.

Gigi Becali vrea conducerea PNL

Gigi Becali şi-a afirmat deschis obiectivul în PNL şi a precizat că vrea conducerea partidului după 2014. „Cu timpul, o să urc câte o treaptă, câte o treaptă. Ţinta mea este Antonescu preşedinte, eu preşedinte în PNL. În 2014, desemnez eu, eu fac guverne. Asta este ţinta mea”, a declarat deputatul liberal.

Ţinta mea este Antonescu preşedinte, eu preşedinte în PNL (Gigi Becali)



Întrebat dacă Antonescu ştie că îi vânează locul, Becali a răspuns: “Nu trebuie să ştie că nu trebuie să vânez eu. Trebuie să zică el: eu plec, te rog, ai grijă, îţi las un bun de care să ai grijă cu sfinţenie. PNL-ul trebuie să rămână pe o mână puternică. Dacă rămâne pe mâna lui Tăriceanu, se alege praful. Cum s-a mai ales”, a explicat Becali.

Crin Antonescu nu pare să excludă această variantă. „Orice membru al PNL şi orice cetăţean care nu e încă membru al unui partid îşi poate propune ca proiect să devină orice. Atâta vreme cât este o aspiraţie legală putem să o comentăm, putem să facem pronosticuri pe ea, nu avem a o incrimina ori a face din asta un subiect de senzaţie”, a răspuns Crin Antonescu, întrebat despre intenţia lui George Becali de a ajunge preşedinte al PNL.

Războaie grele în PNL

Prima victimă a a războiului din PNL, a fost Adriana Săftoiu, care a fost exclusă pe 22 decembrie. Decizia vine ca urmare a poziţiilor exprimate de Adriana Săftoiu, prin care a contrazis politica oficială a partidului.â

Dacă privim înspre momentele încinse ale campaniei electorale, putem observa că există trei liberali care nu se află în relaţii foarte bune cu Crin Antonescu. Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu sau Andrei Chiliman au făcut poziţie distinctă faţă de restul greilor liberali şi chiar au lansat atacuri dure la adresa lui Crin Antonescu.

Conflictul dintre cei trei şi Crin Antonescu are rădăcini mai vechi, dar acum, în preajma unui nou Congres extraordinar al PNL, săbiile par a se ascuţi.

Ce vrei? Să rupem USL? (Crin Antonescu)



"M-am săturat să pierd pe mâna PSD ca în 2008, ca în 2009 la prezidenţiale şi acum la referendum", a fost poziţia lui Orban, în timpul şedinţei interne a PNL, unde se discuta ce s-a greşit la referendumul din 29 iulie.

Crin Antonescu i-a răspuns lui Orban, spunându-i: "Dacă ai propuneri concrete, fă-le. Ce vrei? Să rupem USL?"

În timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu a lansat săgeţi către liderul Antonescu. "Cred că România, mediul politic şi mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţa până seara", era declaraţia lui Tăriceanu, cu trimitere la suspendarea lui Traian Băsescu, clamată de Crin Antonescu.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite