Ce şanse are PNL să modifice legea electorală după ce a dat Guvernul în judecată. Dragnea acuză: Am auzit că e o înţelegere între Cioloş, PNL şi CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL vrea să atace în instanţă hotărârea Guvernului de a organiza alegeri locale într-un singur tur, însă va fi extrem de greu să demonstreze că se încalcă legea. Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a speriat de acţiunea liberalilor şi acuză Guvernul că are o înţelegere subterană cu PNL

Decizia Guvernului de a stabili oficial data alegerilor locale (5 iunie) a reaprins disputa între PNL şi PSD pentru modificarea legislaţiei electorale. Pe de o parte, liberalii, care îşi doresc alegerea primarilor în două tururi, se pregătesc să dea Guvernul în judecată cu scopul de a ajunge, ulterior, la Curtea Constituţională (CCR). Însă şansele de reuşită sunt mai degrabă teoretice. De cealaltă parte, liderii PSD simt că legea s-ar putea schimba în defavoarea lor, însă, în lipsa unor argumente juridice, s-au apucat să lanseze atacuri dure la adresa premierului şi a liberalilor, acuzându-i că formează „un grup infracţional“. Pe scurt, liberalii ar vrea să modifice legea, dar nu prea ştiu cum s-o facă, iar social-democraţii se tem de alegeri în două tururi, dar nu ştiu cum să combată.

Strategia PNL
Liberalii simt că există o portiţă - poate ultima- pentru a modifica legea electorală, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că va ataca în contencios administrativ hotărârea Guvernului privind alegerile locale. Nu este un act de revoltă al liberalilor faţă de Guvernul Cioloş. PNL încearcă să folosească instanţa ca o trambulină pentru a ajunge la Curtea Constituţională, cu scopul de a bloca alegerea primarilor într-un singur tur.

Însă acţiunea în contencios administrativ nu este o simplă scurtătură spre CCR. „În primul rând, PNL are nevoie de argumente care să justifice acţiunea în instanţă, să arate câteva elemente de nelegalitate. Însă va fi destul de greu, pentru că hotărârea Guvernului se bazează pe o lege. După mine, elementele de nelegalitate nu prea există“, susţine avocatul Elenina Nicuţ. Liberalii nu ştiu în acest moment nici ei ce vor invoca. Potrivit unor surse politice, juriştii PNL se vor strânge luni la Parlament pentru a găsi varianta juridică optimă. „Sigur, era mai bine să avem întâi argumentele, apoi să anunţăm că mergem în contencios. Dar cu siguranţă vom reuşi să formulăm o poziţie fermă“, a comentat unul dintre juriştii  PNL pentru „Adevărul“.

După ce vor strânge mânunchiul de argumente, liberalii au de trecut mai mulţi paşi procedurali. Iată-i! Conform legii contenciosului administrativ, înainte de a ajunge la instanţă, liberalii trebuie să formuleze o plângere prealabilă la Guvern, în care să ceară anularea hotărârii care a programat alegerile într-un singur tur. Practic, aceasta este modalitatea prin care cele două părţi combatante (în acest caz PNL şi Guvernul) au ocazia să ajungă la o înţelegere fără a mai implica instanţa. Însă e doar o variantă teoretică, deoarece, pe această speţă, Guvernul n-are cum să ţină cont de doleanţa PNL, pentru că ar însemna să încalce Legea alegerilor locale, care prevede un singur tur de scrutin.

Am auzit zvonul că, de fapt, e o înţelegere între premierul Dacian Cioloş, oameni din cancelaria guvernamentală, membri ai PNL.  Liviu Dragnea, preşedinte PSD

Presiunea timpului
Conform Legii contenciosului adminisitrativ, Guvernul are la dispoziţie 30 de zile pentru a răspunde la solicitarea liberalilor. De aici, există două posibilităţi: Prima: Guvernul dă un răspuns negativ - deci nu anulează hotărârea prin care a stabilit data alegerilor. „În secunda doi, liberalii pot merge la Curtea de Apel şi să ceară acţiune în anulare a Hotărârii de Guvern“, arată avocatul Elenina Nicuţ. Varianta a doua: Guvernul nu dă niciun răspuns în cele 30 de zile. „În acest caz, instanţa trimite cererea de chemare în judecată a pârâtului – Guvernul – care are la dispoziţie 25 de zile să trimită întâmpinarea, adică să-şi apere demersul prin care a stabilit data alegerilor. Apoi, reclamantul – PNL - are la dispoziţie alte 10 zile să vină cu contraargumente“, adaugă Nicuţ.

E clar că varianta a doua înseamnă tergiversare, însă în acest caz prea multă grabă este inutilă. De ce? Pentru că Guvernul a stipulat că hotărârea prin care a fost stabilită data alegerilor intră în vigoare pe 22 martie. Aşadar, până pe 22 martie, liberalii oricum nu se pot adresa instanţei. Totuşi, dacă Guvernul răspunde în cele 30 de zile, ar fi un avantaj pentru liberali, care ar grăbi lucrurile cu o lună. Dacă, să spunem, Guvernul nu răspunde, PNL trebuie să mai aştepte 25 de zile în plus până să se adreseze justiţiei, zile ce curg începând cu 22 martie, deci se ajunge deja la mijlocul lunii aprilie, aproape de startul campaniei electorale.

Să presupunem totuşi că Guvernul răspunde în timp util. Ce urmează? „Se va stabili primul termen de judecată, în care liberalii vor putea ridica excepţia de neconstituţionalitate. Practic, legea alegerilor locale ar urma să ajungă la Curte, iar magistraţii CCR să spună dacă alegerea primarilor într-un singur tur e constituţională sau nu. Asta vrea PNL. Însă mai e o problemă. Dacă ne uităm pe rolul Curţii de Apel, vedem că se aşteaptă două,  trei luni până la primul termen de judecată. Deci, chiar dacă lucrurile merg repede, se va ajunge în faţa instanţei în buza alegerilor. Sunt şi eu curioasă să văd dacă instanţa va accepta excepţia de neconstituţionalitate sau dacă CCR va admite sesizarea PNL cu câteva zile înainte de alegeri. Mi-e greu să cred“, conchide Elenina Nicuţ.

PSD se teme, dar nu prea ştie de ce
Deşi pare greu de crezut că CCR mai poate bloca alegerea primarilor într-un singur tur, PSD vede un complot naţional. „Am auzit zvonul spus de mai mulţi oameni că de fapt e o înţelegere între premierul Dacian Cioloş, oameni din cancelaria guvernamentală, membri ai PNL. Unii spun că ar fi discutii şi în instanţe şi la CCR. Bănuielile mele sunt din ce în ce mai mari. Dacă e aşa, vorbim de grup infracţional: mai multe persoane se pun de acord să influenţeze decizii în favoarea unui partid, ceea ce e grav“, a spus preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fără să aducă vreo probă în acest sens.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite