Ce se va întâmpla pe mai departe?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luată sub o inimaginabilă presiune exercitată pe felurite căi de factorul politic, decizia ministrului Justiţiei, dl.Tudorel Toader, vizând declanşarea procedurile ce ar urma să ducă la revocarea procurorului şef al DNA, d-na Laura Codruţa Köveşi, va avea, la rându-i, pronunţate consecinţe politice.

1. Primul vizat este însuşi cel ce a înfăptuit cu mână proprie un incredibil, un condamnabil, un iresponsabil act ce pune dramatic sub semnul întrebării ideea însăşi de independenţă a justiţiei. Da, e adevărat, nu DNA este instrumentul chemat să facă justiţie, nici în România, nici în orice altă ţară în care există organisme similare. Însă acţiunile DNA care facilitează actul de justiţie trebuie să fie protejate de orice ingerinţă a politicului. Dl. Tudorel Toader a încălcat porceşte, şi-a bătut joc fără grade de comparaţie de această premisă elementară. Rectorul suspendat al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, cu ale lui multiple titluri şI funcţii puse unele peste altele, şi-a subordonat în totalitate acţiunile vrerilor, capriciilor şi ordinelor unor şefi politici.

Dl. Tudorel Toader speră că astfel îşi securizează poziţia în guvern, că îşi va asigura supravieţuirea în funcţia de ministru. Omiţând că după grava lui demisie morală săvârşită joi este redus la condiţia de neînsemnat instrument aflat la cheremul justiţiabililor, inculpaţilor, penalilor care fac legea în PSD şi în ALDE. Comparat cu dl. Tudorel Toader, maleficul Agamiţă, cel mai prost decât Farfuridii şi mai canalie decât Caţavencu, Dandanache este numai bun de trimis în misiui umanitare.

2. Preşedintele PSD, dl. Liviu Dragnea, a dobândit o victorie lipsită de orice urmă de substanţă. Absolut inutilă. E adevărat. Dl. Dragnea se va putea prezenta pe data de 10 martie în faţa delegaţilor la Congresul extraordinar al PSD cu alură de erou (mă rog, alură mai degrabă eroi-comico-satirică) spunând că şi-a îndeplinit promisiunea făcută în faţa mai-marilor partidului. Că a făcut tot ceea era omeneşte posibil, toate ticăloşiile din lume, că s-a întrecut pe sine la capitolul fărădelege spre a se scăpa pe el şi pe ceilalţi penali din partid de ameninţarea DNA. A DNA-ului în forma dobândită în timpul mandatului d-nei Laura Codruţa Kövesi.

După cum se prezintă însă lucrurile la ora la care scriu eu acest comentariu, pe data de 10 martie d-na Laura Codruţa Kövesi se va afla pe mai departe în funcţie. Semn că lupta PSD împotriva DNA va trebui continuată, că persoana indicată să o conducă este chiar el, Liviu Nicolae Dragnea, şi că nu ar fi deloc rău să iasă întărit odată lucrările Congresului încheiate. Aceasta însemnând, poate, chiar că ar trebui lansată pe surse informaţia că dl. Dragnea ar fi cea mai indicată persoană pentru postura de prezidenţiabil al partidului la alegerile din anul 2020.

3. Preşedintele Klaus Iohannis a avut o reacţie ultra-rapidă la anunţul d-lui Tudorel Toader. A afirmat că Raportul prezentat de ministrul Justiţiei nu oferă o argumentaţie clară. Ceea ce e perfect adevărat. Numai inenarabilei d-ne Alina Mungiu-Pippidi i s-a părut altfel. Dl. Tudorel Toader a operat un amestec, a pus de o ciorbă, de o şaorma cu de toate. A combinat argumente personale, altele împrumutate, desigur,  fără semnele citării din organele de presă loiale coaliţiei PSD-ALDE, s-a făcut de râs (în această privinţă nu i-a dat ascultarea lui Liviu Dragnea) la capitolul strategii argumentative specifice domeniului său de competenţă.

Altfel spus, preşedintele Iohannis a afirmat că nu vede care ar fi motivele ce l-ar putea determina să ia de bună propunerea d-lui Toader. Câteva zile mai încolo preşedintele şi-a reconfirmat opinia. Dl. Iohannis a fructificat astfel şansa de a-şi reîmbunătăţi substanţial relaţia cu partea sănătoasă a societăţii româneşti, cu intelectualii, cu tinerii, cu adepţii mişcării #rezist. Preşedintele şi-a ameliorat considerabil imaginea destul de şifonată după ce a acceptat fără cea mai mică opoziţie nominalizarea d-nei Viorica Vasilica Dăncilă la funcţia de premier. Cred că începând de joi seară a început, de fapt, campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019.

4. Există toate indiciile posibile că d-na Laura Codruţa Kövesi îşi va duce până la capăt mandatul în fruntea DNA. Va avea însă de acum şi până în aprilie 2019 o viaţă încă şi mai complicată decât i-a fost dat să trăiască din ianuarie 2017 încoace, va fi supravegheată, sfâşiată de-a dreptul de activiştii de partid, de comunicatorii PSD şi ALDE, de agenţii lor din presa scrisă şi din audiovizual. Antenei felixiene, României tv a lui Ghiţă i se va alătura încă şi mai vârtos SRTV, adică Televiziunea Română, care foarte curând va avea un CA mai politizat, mai roşiatic decât s-a mai întâmplat vreodată. Adică din 1997 încoace.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite