Ce gânduri l-au purtat pe Ponta în Albania şi ce vor albanezii de la România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma vizitei în Albania, premierul Victor Ponta a lăsat în urmă mai multe promisiuni omologului său albanez Edi Rama. Şeful Executivului român i-a asigurat pe oficialii albanezi de tot sprijinul României în procesul de aderare al Albaniei la UE. La rându său, Rama i-a mulţumit lui Ponta pentru poziţia pe care a avut-o faţă de Kosovo. Preşedintele Traian Băsescu îl acuză pe Ponta pentru discuţiile sale bilaterale.

„Există ţări europene care spun că Albania încă nu este total pregătită pentru aderarea la UE, la fel s-a spus şi despre România mult timp, însă România crede că Albania, cu un statut clar, cu un calendar foarte clar cu obiective clare poate şi trebuie să devină cât mai curând membru al UE“, a spus Ponta în conferinţa comună cu Rama.

Şeful Guvernului român s-a pus chiar la dispoziţia omologului său albanez pentru accelerarea aderării la UE. „Pentru a atinge cât mai rapid aceste obiective am discutat cu domnul prim-ministru Rama modul în care România poate sprijini concret acest efort. Există două domenii în care vreau şi putem să acordăm asistenţă, în primul rând în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene. Vreau să oferim tot sprijinul şi toată experienţa noastră în acest sens“, a mai spus Ponta.

Totodată, şeful Executivului crede că România poate oferi asistenţă Albaniei în ce privete combaterea crimei organizate. „Al doilea domeniu despre care am discutat cu primul ministru Rama este un domeniu în care instituţiile din România au avut până acum un foarte mare succes. Este vorba despre combaterea crimei organizate. Aici toate cunoştinţele instituţiilor noastre, servicii de informaţii, poliţie, justiţie, sunt la  dispoziţia partenerilor noştri albanezi“, le-a promis Ponta albanezilor.

Albania, interes pentru Kosovo

La rândul său, premierul Albaniei şi-a exprimat speranţa că România se va alătura în scurt timp „marii familii“ care a recunoscut independenţa Kosovo. „Vreau să exprim recunoştinţa tuturor albanezilor în ceea ce priveşte poziţia faţă de Kosovo, poziţia domnului prim-ministru este o poziţie care ne dă o mare şi completă încredere că, într-un timp nu foarte îndelungat, chiar şi România se va alătura acelei mari familii care a recunoscut independenţa Kosovo“, a precizat Rama.

El a adăugat că România merită o mulţumire specială şi pentru faptul că a oferit ajutor pentru întărirea economică şi instituţională a acestei regiuni, alături de partenerii săi internaţionali. În replică, premierul Victor Ponta a găsit rezolvarea acestei probleme: integrarea în UE a Serbiei şi a Kosovo. „După cum prim-ministrul Rama ştie, este un subiect care în România încă stârneşte controverse. Poziţia finală a României va trebuie stabilită printr-o conlucrare între preşedinte, Parlament şi Guvern. Eu pot să vorbesc în numele Guvernului, să spun că în toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea instituţiilor din Kosovo şi că, din punct de vedere al Guvernului României, o Serbie şi un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt soluţia cea mai bună, şi acesta este un viitor pentru întreaga regiune“, a spus Ponta.

Disputa Ponta-Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a comparat situaţia din Crimeea cu cea din Kosovo.  „Autorităţile locale din Crimeea se cramponează de el, în votul dat cu privire la independenţa Crimeei, şi anume precedentul Kosovo", a spus şeful statului. Poate şi premierul înţelege că nu mai trebuie dat semnalul: «Lăsaţi să plece preşedintele, că recunosc eu Kosovo, imediat». Este o probă de slugărnicie, care nu îşi are rostul când privim la interesul naţional al României şi la realitatea regiunii în care noi trăim“, a spus Băsescu.

Preşedintele l-a criticat pe Victor Ponta pentru declaraţiile sale în afara României, potrivit cărora premierul are o altă poziţie decât cea a preşedintelui vizavi de independenţa Kosovo. „O face nu numai public, o face şi în discuţiile bilaterale.Eu pot să îi spun că atâta timp cât are în CV un plagiat şi o lovitură de stat, e greu să fii un partener credibil, oricâte concesii ar face“, a mai spus Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a fost primit, în 2013, la Casa Albă, de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. În discuţie a fost abordată şi problema recunoaşterii Kosovo, Ponta spunând că l-a informat pe oficialul american că "anul viitor nu se va întâmpla nimic", dar că în 2015 România va avea o poziţie coordonată cu partenerii internaţionali.

Premierul Victor Ponta s-a aflat marţi într-o vizită de lucru la Atena, în Grecia, urmată de o vizită oficială la Tirana. În Albania, premierul Victor Ponta a fost primit de preşedintele ţării, Bujar Nishani, şi a avut întrevederi cu primul-ministru albanez Edi Rama şi cu preşedintele Parlamentului, Ilir Meta.

Pe aceeaşi temă:

INTERVIU Traian Băsescu: „Rusia nu şi-a respectat cuvântul dat Ucrainei“

Preşedintele susţine că Rusia nu a respectat acordul semnat la Budapesta împreună cu SUA şi cu Marea Britanie prin care s-a angajat să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei

Ponta: Băsescu e supărat pe Leancă dintr-o chestiune personală. Nu cred că-l vrea din nou pe Voronin la conducere

Premierul Victor Ponta a comentat luni, la România TV, declaraţiile preşedintelui referitoare la relaţia dintre liderul Executivului român şi omologul său moldovean, Iurie Leancă. În opinia lui Ponta, preşedintele „este supărat pe prim-ministrul Moldovei dintr-o chestiune strict personală“.

Băsescu, la Adevărul Live: Marea întrebare este dacă se vor aplica sancţiuni economice Rusiei. România va susţine această măsură

Traian Băsescu este de părere că, în acest moment, marea întrebare este dacă se va vrea politic o aplicare până la capăt a sancţiunilor împotriva Rusiei, subliniind că România va susţine acest lucru la următorul Consiliu de la Bruxelles.

Băsescu, la Adevărul Live: Nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la „Adevărul Live“ că nu va fi război nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, iar România nu se află într-un pericol iminent.

UPDATE Ponta a informat Parlamentul că Băsescu nu a cerut mandat pentru Consiliul European

Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o informare în care precizează că Traian Băsescu nu a solicitat Guvernului elemente de mandat pentru reuniunea Consiliului European, care va avea loc în zilele de 20-21 martie, la Bruxelles.








 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite