Ancheta Silaghi, la mâna lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi va fi trimisă Preşedinţiei FOTO Adevărul
Solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi va fi trimisă Preşedinţiei FOTO Adevărul

Liberalul Ovidiu Silaghi a demisionat, marţi, din Parlamentul României şi urmează să ocupe unul dintre locurile de eurodeputat rămase vacante.  Potrivit legii, preşedintele Traian Băsescu este cel care poate aviza sau nu începerea urmăririi penale, după ce Silaghi a renunţat la funcţia din Parlament. Mai poate exista, însă, o variantă prin care ancheta să fie tergiversată.

„Motivul (n.r.: demisiei lui Silaghi şi Hellvig din Camera Deputaţilor) este unul simplu: prin plecarea din Parlamentul European a domnului Cristian Buşoi şi a doamnei Ramona Mănescu s-au vacantat două locuri care au fost completate cu colegi de pe liste. Domnul Silaghi se află pe această listă, domnul Hellvig se află pe această listă, merg în Parlamentul European“, a arătat Antonescu.

Pentru că a demisionat din Parlament, cazul Ovidiu Silaghi rămâne sub incidenţa legii răspunderii ministeriale. Astfel, solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva acestuia va fi trimisă Preşedinţiei.

„După ce demisia va fi publicată în Monitorul Oficial, vom cere avizul de începere a urmăririi penale preşedintelui Traian Băsescu, în baza faptului că Ovidiu Silaghi a ocupat funcţia de ministru. Chiar dacă Silaghi va deveni europarlamentar, DNA nu va cere un aviz de la Bruxelles, deoarece faptele nu au fost săvârşite în exercitarea mandatului de parlamentar european“, a declarat Livia Saplacan, purtătorul de cuvânt al DNA pentru „Adevărul“.

Ce spune legea

Constituţia României stipulează că preşedintele poate cere urmărirea penală a membrilor Guvernului.

Potrivit Articolului 109 alin. (2) din Constituţia României, „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în timpul funcţiei lor.“

Ulterior, „pe baza analizei sesizării, a probelor depuse în susţinerea acesteia, a declaraţiilor şi a probelor invocate de membrul Guvernului faţă de care se solicită urmărirea penală, comisia specială prevăzută la alin. (1) va prezenta Preşedintelui României un raport cu propuneri privind urmărirea penală sau clasarea sesizării.“

În continuare, Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială stipulează că şeful statului, „la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului, adresează ministrului Justiţiei o cerere în acest scop, pentru a proceda potrivit legii.“

Varianta lui Crin

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, are, însă, un alt plan.

Liderul liberal a afirmat, pe holurile Parlamentului, că solicitarea DNA va fi transmisă, de la Parlamentul României, la Parlamentul European, în condiţiile în care Silaghi devine eurodeputat.

„Parlamentul European are aceleaşi reguli ca şi Parlamentul României. În niciun fel prezenţa sa în Parlamentul European nu va obstrucţiona sau întârzia demersurile pe care DNA sau oricine altcineva doreşte să le facă în cazul său“, a declarat Antonescu.

Silaghi poate prelua postul în orice moment, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Presă din cadrul PE. Răspunzând unei solicitări a ziarului „Adevărul“, aceştia au arătat că nu există un termen limită pentru ocuparea postului rămas vacant, în schimb, Regulamentul de funcţionare a PE prevede ca funcţia să fie preluată „în cel mai scurt timp“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite