Căruţa României la răscruce

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viitorul Parlament vom avea atât dalmaţieni, dinozauri politici, marionete care vor fi doar la număr servind păpuşarilor, personalităţi notorii în domeniul lor profesional, dar naivi idealişti şi victime sigure ale caracatiţei politice şi mafiote, precum şi aleşi tineri competenţi pe zona lor de activitate nepolitică, dar care nu ştiu cu ce se mănâncă politica românească.

A venit din nou timpul ca românii să-şi aleagă reprezentanţii puterii, oamenii care vor face legile României în următorii patru ani. Legi care pot influenţa decisiv viaţa noastră a tuturor şi viitorul ţării. Votul liber este esenţa democraţiei într-o ţară liberă. Fiecare dintre noi, după conştiinţă, educaţie, caracter şi mai ales responsabilitate/iresponsabilitate, interese, din păcate, cum ne-au arătat ultimele alegeri, avem posibilitatea să-i taxăm pe politicienii actuali şi să-i punem pe alţii în locul lor.

La putere. Câţi visează la putere? Câţi se văd în fruntea bucatelor? Câţi la butoane? Cred că mulţi, chiar dacă nu toţi candidează, se visează la butoane. Nu toţi care ajung în Parlament votează după capul lor, ci sunt doar nişte marionete mărunte folosite de adevăraţii deţinătorii ai puterii, băieţii deştepţi de la butoane.

Majoritatea membrilor Legislativului se schimbă la fiecare ciclu electoral mai des decât băieţii deştepţi de la butoane, care se reinventează de fiecare dată, controlând puterea mai mult decât patru ani. Ei schimbă doar paravanul, vopsesc gardul, dar după gardul Parlamentului rămân aceeaşi gestionari discreţionari ai puterii. Ei sunt schimbaţi mai rar decât parlamentarii/marionete, impuşi tot de puterea lor.

Cea mai grea schimbare, însă, este schimbarea în bine a celui mai reprezentativ for democratic al ţării şi este legată vital de reformarea clasei politice şi de corupţie. Primenire greu de făcut, de durată, dar nu imposibilă, cum au ajuns să creadă unii dintre românii cărora li s-a făcut lehamite şi care renunţă să-şi mai exercite votul. Vot care reprezintă singura şi cea mai puternică armă democratică a poporului.

Acum, în sfârşit, a venit din nou momentul ca poporul votant să hotărască pe cine pune la putere. Grea responsabilitate într-o ţară ca a noastră, în care, acelaşi popor care a ieşit la vot, în iunie, la alegerile locale, a ales cu majoritate de voturi candidaţii penali. Grea opţiune pentru dezamăgiţii de politică, indecişii, ce preferă mai mult să stea departe de  urnele electorale. Grea misiune într-o ţară unde penalii, condamnaţii, corupţii atacă permanent Justiţia şi vor să fie tot la butoane. Grea triere atunci când multe partide noi sunt înţesate de dalmaţieni, de politicieni vechi, cu interese oneroase. Grea alegere când formaţiunile politice proaspăt înfiinţate, nepătate încă, ai căror candidaţi tineri, şcoliţi în străinătate,habar nu au de politică, sunt atacate permanent şi etichetate drept servitori ai intereselor străine.

Totuşi, pe cineva trebuie să alegem, să facă legile. Ne-am bucurat că am scăpat de cel mai ruşinos, cel mai penal parlament al României, acuzat de corupţie şi de faptul că a încercat să-şi protejeze corupţii şi să se substituie puterii judecătoreşti, a doua putere într-un stat democratic. E drept, printre membrii fostului parlament au fost şi câţiva oneşti, neacuzaţi de fapte de corupţie. Dar coşul de gunoi al istoriei politice, postdecembriste, va consemna legislatura 2012-2016 ca fiind cea mai penală din proaspăta democraţie a României.

Pe cine punem, noi alegătorii, însă, în locul Parlamentului Ruşinii când constatăm că pe listele candidaţilor aproape 50% sunt vechi aleşi, aflaţi acum pe listele eligibile ale marilor partide? La o simplă privire, fără să fim ghicitori, constatăm că şi în viitorul Legislativ vom avea aleşi actuali penali şi chiar condamnaţi. Este o realitate. Mimarea reformării clasei politice şi a albirii listelor de candidaţi, prostirea electoratului se vede şi de pe lună.

Este clar, în viitorul Parlament vom avea atât dalmaţieni, dinozauri politici, marionete care vor fi doar la număr servind păpuşarilor, personalităţi notorii în domeniul lor profesional, dar naivi idealişti şi victime sigure ale caracatiţei politice şi mafiote, precum şi aleşi tineri competenţi pe zona lor de activitate nepolitică, dar care nu ştiu cu ce se mănâncă politica românească.

Să vedem ce o să iasă din acest mozaic parlamentar. Încotro ne îndreptăm. Cum şi mai ales în ce direcţie se împinge căruţa României. Doar noi, votanţii, putem să-i votăm pe unii sau pe alţii, să-i ridicăm la putere. N-ar trebui să fie chiar aşa de greu să alegem, important este să avem puţin discernământ şi să fim deştepţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite