Captain Năstase şi forţa răzbunării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase şi fiii, la pragul dintre libertate şi închisoare                    Foto: Marian Iliescu
Adrian Năstase şi fiii, la pragul dintre libertate şi închisoare                    Foto: Marian Iliescu

Va fi Captain Năstase alias Spiritul Răzbunării un personaj de dramă sau de benzi desenate? Înnobilat cu barba de puşcărie, insistând că este o victimă politică a regimului Băsescu, fostul premier nu poate face niciun joc, dar poate distruge unul.

Cred că actorii principali, Ponta şi Băsescu, ale căror interese politice convergente ne fac să suspectăm o înţelegere în spatele scenei, nu au sărbătorit eliberarea lui din puşcărie înainte de alegeri. Adrian Năstase a admis că îşi doreşte să fie prezent în spaţiul public şi dacă va fi nevoie e gata să-şi plătească apariţiile TV. Iar Viorel Hrebenciuc, marginalizat în PSD-ul condus de Ponta, a sugerat că e dispus să-l susţină. Ce poate face Adrian Năstase, concret, e neclar, la fel şi al cui consultant politic ar putea să fie, că Victor Ponta nu lasă impresia că şi-l doreşte în echipă. Un lucru este sigur: fostul premier este capabil să facă orice, dar orice, să se răzbune pe Traian Băsescu, chiar cu preţul ratării preşedinţiei de către Victor Ponta. Iar forţa răzbunării nu trebuie subestimată.

Năstase ar putea, de exemplu, prin crearea unei disidenţe în PSD, să strice petrecerea electorală dată de Victor Ponta şi Traian Băsescu în 2014, la care suntem toţi invitaţi. Ce altceva este această campanie electorală cu 13 candidaţi, dintre care jumătate sunt anti-Ponta şi cealaltă jumătate pro decât o farsă, un bal mascat,  la care Traian Băsescu, prin politica dezbinării, a adus recuzita. Mai mult ca orice, actualul şef al statului îşi doreşte să fie liderul opoziţiei, legendarul unificator al dreptei. Şi cine poate rezolva mai bine problema dacă nu acela care a inventat-o? Băsescu şef al opoziţiei este o versiune de viitor posibilă doar cu Victor Ponta preşedinte şi cu Klaus Iohannis învins, la masa verde sau în competiţie.

Adrian Năstase îl poate atrage pe Viorel Hrebenciuc de partea lui, dar şi pe baronii locali nemulţumiţi că premierul Victor Ponta nu le-a făcut dispărute, aşa cum i-au tot cerut, dosarele deschise de DNA. Ba mai rău decât atât, a propus-o pe Codruţa Kovesi în fruntea procurorilor anti-corupţie, fapt ce nu-i va fi iertat ba chiar îi va fi plătit, dacă mai rămâne vreun baron liber până la alegeri. Adrian Năstase mai are un atu, puterea pe care o dă unui om pofta de răzbunare, mai eficientă decât întreg sistemul cu toate piesele aşezate pe tablă în aşa fel încât să existe doi câştigători: Ponta şi Băsescu.

Aici sunt necesare argumente ce nu ţin de jocul politic, ci de natura umană. Legea talionului, cu ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte, precum şi distructivitatea răzbunării din tragediile greceşti sunt general cunoscute. Răzbunarea, spune Fromm care o documentează în Anatomia distructivităţii umane, "are o intensitate maximă, este crudă, pasională şi nesăţioasă". Mai mult prin limbajul non-verbal decât prin cuvinte, Năstase pare că anunţă că e dispus să repare singur nedreptatea ce crede că i s-a făcut. O răzbunare eficace ar şterge umilinţa închisorii şi i-ar restabili puterea iniţială. Răzbunarea este reparatorie, în asta constă natura ei magică, potrivit lui Fromm.

Pentru o personalitate narcisiacă, mai spune Fromm, aşa cum este şi a fostului premier Adrian Năstase, chiar şi cel mai neînsemnat rău suferit trezeşte o dorinţă năpraznică de răzbunare. Aşa cum avertizam, pe Adrian Năstase îl paşte şi ridicolul. Comparaţia între suferinţa lui din închisoare şi cea a foştilor deţinuţi politici din regimul totalitar dinainte de 89 îl aruncă în derizoriu. Iar pofta de răzbunare a lui Năstase, cea care teoretic ar putea să strice acest pas de deux Ponta-Băsescu, să ajungă doar un episod dintr-un serial de benzi desenate. Nu văd pentru moment pe cineva suficient de credibil şi curajos, nici măcar pe imaculata Monica Macovei, să denunţe şobolăneala, cum numea plastic campania electorală un coleg jurnalist cu un simţ de observaţie pătrunzător. Va fi Năstase, cândva, numele corupţiei, spărgătorul petrecerii?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite