Capii guvernării se comportă precum „capra râioasă care ţine coada sus“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu ştii ce să faci: să râzi sau să plângi la inepţiile pe care le debitează capii guvernării. Şi nu mă refer doar la Liviu Pop, care ar putea ajunge personajul central al unei comedii spumoase de mare succes. Mă refer la mai toţi şefii guvernării, pe care îi  poţi plasa imediat în categoria „copiii spun lucruri trăznite“.

Mai toţi se laudă cu rezultate economice mirobolante, care vor duce România pe „noi culmi de civilizaţie şi progres“, când mai toţi vedem că „purceaua e moartă în coteţ“!

Iată câteva date ale „diagnosticului“:

  • 1 miliard de lei mai puţin la încasări, 16 miliarde mai mult la cheltuieli. Deşi creşte economia, colectările la buget rămân la 25% din PIB;
  • Ministrul Apărării demisionează pentru că nu are bani de salarii;
  • Ministrul de Finanţe a confiscat banii companiilor de stat şi acum tot le ele se milogeşte pentru câteva sute de milioane de lei;
  •  Triplarea deficitului bugetar al României, de la 1,74 de miliarde de lei, în primele 7 luni ale anului 2016, la 5,1 miliarde de lei în primele 7 luni ale anului 2017;  
  • Cheltuielile publice cu investiţiile au scăzut cu 34%, de la 12,8 miliarde de lei, în primele 7 luni din 2016, la 8,4 miliarde de lei, în primele 7 luni din 2017;  
  • România a exportat, valoric, în primele 6 luni ale anului, mai puţin cu 5,8 miliarde de euro faţă de valoarea exporturilor din aceeaşi perioadă de timp din 2016;
  • Banii europeni nu vin şi nici nu se întrevăd la orizont;
  • Nici un kilometru de autostradă, şcolile şi spitalele nu funcţionează cu avizele de securitate necesare;
  • Rectificarea „pozitivă“ se tot amână, guvernul nu ştie de unde să ia şi unde să dea, dacă diferenţa dintre încasări şi cheltuieli este de 17 miliarde de lei.

În tot acest timp, ce face şi zice „capra râioasă“?

Mihai Tudose. Ne anunţă că randamentul la Pilonul I de pensii este formidabil, comparativ cu Pilonul II. Nu ne spune că Pilonul I, de stat, are un deficit de 4,5 miliarde euro (circa 20 miliarde lei), care trebuie achitaţi de la bugetul de stat. În cazul în care bugetul nu colectează suficienţi bani, Pilonul I este în pericol să nu achite pensiile. „Randamentul“ său vine din pixul Olguţăi Vasilescu, nu din economia reală.

Premierul dă lecţii de economie, cui credeţi? Fondului Monetar Internaţional. Îi pune la punct în manieră miştocărească. Ori nu vă pricepeţi absolut deloc sau are cineva ceva cu România. În ambele cazuri, este ultima dată când mai interacţionămSperă cumva dl. Tudose să se angajeze la FMI după ce face praf România?

Tot premierul Tudose nu mai vrea carduri, bancomate, posibil nici bănci. Banii să fie gestionaţi, ca pe vremuri, doar de un singur CEC. De stat, evident.

Şi pentru autostrada Comarnic-Braşov Tudose cere asistenţa Băncii Mondiale, pentru că România nu este în stare s-o construiască, după 20 de ani. Dar se află în topul ţărilor UE la creşterea economică!

Liviu Dragnea. „Am constatat cu satisfacţie că (...) astăzi suntem într-o situaţie foarte bună, doar 14% din măsurile din programul de guvernare sunt nefinalizate ca şi realizare, sunt în curs. La sfârşitul lunii septembrie toate prevederile din programul de guvernare vor fi aduse la termen“, a declarat Liviu Dragnea acum câteva zile. A uitat că în 14 iunie, în cadrul celebrei execuţii a premierului Grindeanu, analiza PSD arată că doar 13% dintre măsurile programului de guvernare erau îndeplinite. Adică am sărit de la 13% în primele 6 luni, la 86% după doar trei luni, şi acelea de vară? În ce lume trăieşte dl Dragnea?

Liviu Pop. Nu putea lipsi. Vrea editură unică, evident de stat, manuale unice, manuale de sport, cele de matematică, romană, biologie nu există.

Tudorel Toader. Vrea să treacă Inspecţia Judiciară în subordinea sa, să numească domnia sa şefii parchetelor (CSM poate refuza numirile o singură dată), să controleze toată justiţia, de independentă ce este. Ambasadorii ţărilor partenere s-au speriat şi fac coadă la uşa ministrului să-l lămurească că a luat-o pe arătură.

Toţi mai marii guvernării se laudă cu o creştere economică record a României, cea mai mare din UE: 5,9%. Dar nu reuşesc să explice de ce această creştere nu se regăseşte şi în bugetul de stat, să meargă după aceea în investiţi, salarii şi pensii, etc.

Pe partea de venituri, toate „inovaţiile“ din programul de guvernare (impozitul pe cifra de afaceri, pe gospodărie, splitul la TVA, şi altele) s-au prăbuşit ca un castel construit din nisip, când oamenii care se pricep au demonstrat aiureala care stă în spatele acestor măsuri.

Pe de altă parte, colectarea la bugetul de stat are la bază conformarea voluntară în cazul ţărilor cu o colectare bună sau foarte bună. Conformare bazată pe convingerea că statul face ce trebuie cu banii colectaţi. În cazul României statul face „regi“ din banii cetăţenilor: ai asfaltului, drumurilor, zăpezilor, pădurilor, Tel Drum, contracte cu statul prin care banii bugetului sunt sifonaţi, adică furaţi, mai pe româneşte.

În concluzie, asistăm la o confruntare între două lumi. Între cei care consideră că statul este totul într-o societate, controlează tot ce mişcă, funcţionează şi trăieşte, şi cealaltă lume, care crede că aproape tot ce atinge statul român se usucă.

La alegerile anterioare a câştigat prima „lume“. Dar speranţa nu moare niciodată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite