Liliana Ţuroiu, propunerea PSD pentru şefia ICR, aviz pozitiv. „Nu e uşor să o iei de la început. E o provocare pentru omul de cultură care sunt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana Ţuroiu, propunerea PSD pentru şefia ICR. FOTO Facebook Liliana Ţuroiu
Liliana Ţuroiu, propunerea PSD pentru şefia ICR. FOTO Facebook Liliana Ţuroiu

Liliana Ţuroiu, propunerea PSD pentru şefia Institutului Cultural Român, a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor de cultură şi de politică externă din Senat. Aceasta a declarat că va renunţa la proiectele sale ca artist, pentru a se dedica noii funcţii, în cazul în care e votată de plen.

UPDATE Preşedintele Comisiei de cultură a anunţat că avizul pentru şefia ICR merge pentru Liliana Ţuroiu, cea care a primi 15 voturi. Cosmin Manolescu, propunerea USR a luat trei voturi, Radu Carp două voturi şi Radu Boroianu zero voturi. 

”Pentru poziţia de preşedinte, avizul Comisiei merge către Liliana Ţuroiu, cu 15 voturi, urmată de Cosmin Manolescu, cu 3 voturi, Radu Carp, cu 2 voturi şi Radu Boroianu, cu zero voturi. Pentru vicepreşedinte - Mirel Taloş, 15 voturi, Krizbai Bela Dan, 13 voturi, Cristina Modreanu, 3, Irina Cornişteanu, 2 voturi. Pentru grupurile parlamentare au fost votaţi toţi cei şapte candidaţi, pe şapte locuri. Rămâne ca Zoe Petre şi Zamfir Dumitrescu să trimită proiectele până miercurea viitoare. Pentru uniuni de creaţie, toţi cei nominalizaţi au fostvotaţi, cu excepţia domnului Manolescu (Nicolae, n.r.), care are cel mai mic număr de voturi - 8. Este un vot care aleger profesionişti dintre profesionişti”, a transmis Lucian Romaşcanu, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media din Senat.

UPDATE Liliana Ţuroiu: „Această colaborare (cu ICR - n.r.) a venit într-o perioadă de maturitate artistică, după 20 de ani. Aş dori să spun foarte sincer şi cu părere de rău, că va trebuie să pun între paranteze creaţia mea artistică pentru o perioadă limitată. E adevărat că anul acesta am anulat cinci expoziţii internaţioanale în eventualitatea în care va exista un aviz pozitiv şi un vot pentru desemnarea mea ca preşedinte al ICR (...) Voi face acest sacrificiu profesional, pentru că nu e altceva decât un sacrificiu profesional. Nu e uşor să o iei de la capăt când ai ajuns la un nivel de notorietate internaţională. E o provocare la nivel de management şi mai ales e o provocare a omului de cultură care sunt“, a declarat Ţuroiu, răspunzând la întrebarea dacă va renunţa la proiectele sale artistice pentru a se ocupa exclusiv de ICR. 

UPDATE Liliana Ţuroiu, propunerea PSD pentru şefia ICR: „Sunt membru al Uniunii Artiştilor Plastici, sunt artist plastic de aproape 20 de ani. De 15 ani sunt consultant de târguri şi expoziţii organizate de Camera de comerţ. În perioada 2002-2008 am fost consilier al directorului Romexpo. Proiectele personale de artă viziuală au fost exemple de platforme culturale viabile, apreciate de personalităţi culturale din străinătate şi România.  Relaţia mea cu mediul cultural şi academic e una firească“. 

Ţuroiu a subliniat că e nevoie şi de „soft power“ sau putere intangibilă  pentru ca ICR să promoveze valorile tradiţionale 

UPDATE Cosmin Manolescu, propunerea USR pentru şefia ICR: O să încerc să fac un ICR care să funcţioneze bine cu bani puţini. Sunt persoane din conducerea ICR care nu au apucat să meagă să vadă filiele ICR. 

UPDATE Cristian Dumitrescu (PSD): Nu cele câteva cuvinte ne face pe noi să vă dăm avizul, ci întreaga dumneavoastră creaţie.

UPDATE Radu Carp, profesor universitar, propus de PNL şi pentru şefia ICR, dar şi pentru Consiliul de Administraţie: Mi-am depus candidatura. Ştiu că e o sarcină dificilă. Mi-am depus, împreună cu doamna Cornişteanu, un proiect managerial privind rolul strategic al ICR. 

UPDATE Fiecare candidat pentru CA al ICR se prezintă scurt, în maxim 2 minute.

UPDATE Audierea candidaţilor a început. Cei doi preşedinţi de şedinţă sunt Cristian Dumitrescu şi Lucian Romaşcanu, ambii de la PSD. Candidaţii desemnaţi de grupurile parlamentare pentru Consiliul de Administraţie vor fi primii audiaţi. Romaşcanu a anunţat că Zoe Petre, persoană propusă pentru Consiliul de Administraţie al ICR, nu poate fi prezentă deoarece este în spital, bolnavă. Dumitrescu a completat cu detaliul că în ciuda faptului că Petre nu e prezentă pentru audiere, aceasta ar putea primi aviz, deoarece acest aviz e doar consultativ. 

UPDATE Echipa propusă de PNL pentru ICR a ajuns. În Comisia de cultură, dar şi în Comisia de politică externă, PSD şi cu ALDE au majoritatea, astfel încât candidaţii propuşi de ei au cele mai mari şanse.


Candidaturile depuse la Senat pentru funcţia de preşedinte sunt Radu Carp (propus de grupul parlamentar PNL), Liliana Ţuroiu (PSD), Cosmin Manolescu (USR) şi Radu Boroianu (propus de UNITER), informează Agerpres.  Pentru funcţiile de vicepreşedinte şi-au depus candidaturile Irina Cornişteanu (propusă de grupul parlamentar al PNL), Krizbai Bela Dan (propus de UDMR), Mirel Taloş (ALDE), Cristina Modreanu (USR) şi Bogdan Popescu (propus de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România).  

Conform Legii 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ICR, listele candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare şi, respectiv, de asociaţiile şi uniunile de creatori sunt înaintate de Biroul permanent al Senatului Comisiei pentru cultură şi media şi Comisiei pentru politică externă, în vederea audierii acestora în şedinţă comună. 

În urma audierii, cele două comisii permanente vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta în şedinţa plenului Senatului. Listele de candidaţi se supun votului plenului Senatului şi se aprobă cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.  Conducerea ICR este asigurată de un preşedinte, cu rang de ministru, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de secretar de stat, numiţi şi revocaţi în/ din funcţie de plenul Senatului, cu votul majorităţii senatorilor prezenţi, la propunerea Biroului permanent al Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite