Brutarul cu 1.724 de obiecţii la Legea descentralizării
0PSD-istul Mircea-Titus Dobre, aflat la primul mandat de deputat, după ce a lucrat în brutăriile deţinute de familia sa, a depus nu mai puţin de 1.724 de amendamente, dintre cele 2004 înregistrate, la Legea descentralizării, asumată ieri de Guvernul Ponta.
Legea descentralizării, asumată ieri de Guvern, a primit cele mai multe corecţii chiar din partea partidului care a iniţiat actul normativ, PSD. Dintre cele 2004 amendamente depuse până luni, 1.724 au venit din partea unui singur parlamentar: Mircea-Titus Dobre, deputat PSD de Constanţa. Alte 85 de modificări aparţin UDMR, încă 42 au fost depuse de PP-DD, iar restul au fost trimise de PNL.
Novicele Mircea Titus Dobre (35 de ani), aflat la primul mandat de parlamentar, apare astfel ca autorul celor mai multe amendamente aduse unui proiect de lege elaborat de vicepremierul Liviu Dragnea. Cum a ajuns în această postură, explică deputatul: „Nu îmi aparţin toate acele amendamente. Ca secretar al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, am fost desemnat să le depun. Sunt completările făcute împreună cu colegii mei din comisiile de specialitate, la care am lucrat de joia trecută până luni. Au fost o serie de erori materiale constatate în anexe. Sigur că sunt şi observaţii pe care le-au adunat ei, ca parlamentari, din teritoriu. Fiecare a avut contribuţia lui. Eu, însă, le-am depus pe toate cele 1.724“.
MENŢIUNI DOAR DE FORMĂ
Din partea Constanţei, pe care Dobre o reprezintă în Parlament, au venit câteva obiecţii. Prima se referă la Autoritatea Naţională de Mediu (APM), unde amendamentul priveşte corelarea cu HG 1795 referitor la inventarierea centralizată. „Se strecurase o eroare de formă privind încadrarea clădirilor şi terenurilor APM. De fapt, toate amendamentele făcute de noi vizează erori de formă, nu de fond. Chiar dacă este un proiect al PSD, poate fi îmbunătăţit, iar noi asta dorim să facem: o lege cât mai bună“, explică Dobre.
Un alt amendament din teancul celor 1.724, venit din partea Constanţei, se referă la ecologizarea plajelor. „Noi dorim ca această operaţiune să rămână la DADL, la Apele Române, pentru că autorităţile locale nu au buget pentru aşa ceva“, spune Dobre.
Un al treilea amendament amintit de secretarul PSD priveşte Palatul Copiilor, care trebuie subordonat Consiliului Judeţean, nu Consiliului Local. „Noi am propus aceste modificări, în rest este răspunderea Guvernului“, a mai spus Mircea Dobre.
A VÂNDUT COVRIGI ŞI A LIPIT AFIŞE PSD
Mircea Dobre spune că a început să lucreze de la vârsta de 15 ani. Afacerea familiei, lanţul de brutării „Dobre şi fiii“, era atunci la început. Când nu mergea la şcoală, era vânzător sau căra frigidere. Tot atunci s-a apropiat şi de politică, călcând pe drumul tatălui său, un apropiat al lui Radu Mazăre. La 21 ani a intrat în PSD, începându-şi cariera cu lipitul afişelor. La 23 ani a fost numit director de marketing la firma familiei, apoi a devenit director de calitate. Între timp, a urmat cursurile Universităţii „Spiru Haret“ (Facultatea de Finanţe - Bănci) şi a obţinut un Master în Management Politic.
În vara 2012 a intrat în Consiliul Judeţean Constanţa, apoi a candidat pe listele USL la parlamentare, cu sloganul „Politica înseamnă nu doar să faci bine, ci şi să nu faci rău“. „Am învăţat de la cei mai buni şi, cum echipa te ridică sau te coboară, iată-mă, la rândul meu, după ani de muncă, propulsat pentru o funcţie, cea de parlamentar, care înseamnă o responsabilitate imensă. Modelele mele în politică sunt Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. De la fiecare iau ce cred eu că mi se potriveşte. Dar îmi plac în general oamenii de cuvânt, care nu uită niciodată ce au promis“, mărturisea el.
A trecut un an, iar Mircea Dobre are destule proiecte neîndeplinite dintre cele promise în campania electorală. Cum ar fi cel pentru care s-a angajat în faţa alegătorilor din comuna Valu lui Traian: asfaltarea şi extinderea sistemului de canalizare, unde lucrările sunt sistate din primăvara acestui an. În Parlament, deputatul de Constanţa are 16 luări de cuvânt (în 11 şedinţe), are 8 declaraţii politice şi 22 de propuneri legislative iniţiate. Până în luna octombrie a făcut parte din două comisii: Buget şi Muncă.
În numele tatălui
Tatăl lui Mircea-Titus Dobre este cunoscutul patron al lanţului de brutării „Dobre şi fiii“, din Constanţa. Este furnizor de produse în programul „Cornul şi laptele“ din judeţul Constanţa. Seniorul Mircea Dobre face parte din echipa lui Radu Mazăre, fiind nelipsit din prima linie a administraţiei judeţului. Actualmente, este consilier local. „Fiul meu a vrut mai mult decât să lucreze la afacerea familiei. Este la Bucureşti şi da, sunt mândru de alegerea lui. Asta îi place, asta face“, a spus Dobre senior.
Specialişti ai UNESCO: „Este un dezastru“
Sergiu Nistor, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOMOS, organizaţie mondială afiliată UNESCO, a trimis, în 13 noiembrie, o scrisoare oficială ministrului Culturii, Daniel Barbu, prin care îi atrage atenţia asupra neregulilor din varianta Legii descentralizării. În scrisoare, Nistor arată de ce legea „este calea sigură câtre dezastru în domeniul patrimoniului naţional”: nu mai există nicio obligativitate ca angajaţii autorităţilor din subordinea consiliilor judeţene să aibă profil profesional în domeniul patrimoniului şi nici un mecansim de protecţie în faţa presiunilor politice.
În scrisoare se arată că legea asumată, ieri, de Guvern poate duce la o marginalizare a ţării pe planul dialogului intercultural mondial sau chiar la sancţiuni primite de România. Acest risc apare în situaţia în care, prin noua lege, indirect, autorităţile administraţiilor locale nu vor mai respecta obligaţiile ce decurg din convenţii internaţionale asumate de câtre Statul Român (Convenţia de la Haga - 1954, Convenţia de la Paris - 1970, Convenţia Patrimoniului Mondial - 1972, Convenţia Consiliului Europei de la Granada - 1985, Convenţia Consiliului Europei de la La Valetta - 1992 etc.). De precizat este că, în patrimoniul UNESCO intră doar siturile sau clădirile care primesc aviz favorabil din partea ICOMOS. (Ionuţ Ungureanu).
Pe aceeaşi temă:
Cine este deputatul care a depus 1.700 de amendamente la legea descentralizării
Deputatul PSD Mircea Dobre a depus peste 1.700 de amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea asupra căruia Guvernul îşi va angaja răspunderea astăzi în Parlament.
Guvernul a admis 568 de amendamente la legea descentralizării
Guvernul a aprobat 568 de amendamente la proiectul descentralizării, dintr-un total de 2.040 amendamente depuse de către parlamentari, dintre care peste 1.700 au purtat semnătura deputatului PSD Mircea Dobre.
Guvernul şi-a asumat răspunderea pe descentralizare. Ponta: Propaganda împotriva aleşilor locali, rezultatul unei gândiri mioape
Guvernul şi-a asumat marţi răspunderea asupra proiectului legii descentralizării, în faţa Parlamentului. Premierul Victor Ponta a prezentat pe scurt avantajele proiectului de lege.
UDMR, singurul partid din Opoziţie care a depus amendamente la legea descentralizării
PDL şi PPDD nu au depus niciun amendament la legea descentralizării, deşi public au avut mai multe obiecţii faţă de proiectul de lege adoptat de Guvern.Singurul partid din Opoziţie care a depus amendamente a fost UDMR.