Bătălia pentru PDL: Blaga – în avantaj, Udrea – în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga 
este în avantaj
 în lupta pentru şefia PDL Foto: Mediafax
Vasile Blaga este în avantaj  în lupta pentru şefia PDL Foto: Mediafax

Liderul PDL, Vasile Blaga, are susţinerea majorităţii şefilor de filiale, dar principalul său contracandidat, Elena Udrea, a început să recupereze diferenţa.

Cu o lună înainte de Convenţia Naţională în care va fi ales preşedintele PDL,  Vasile Blaga are asigurat sprijinul a 25 de organizaţii judeţene, în timp ce Elena Udrea i-ar fi convins pe 17 lideri din teritoriu să-i ofere votul.

Avantajul lui Blaga este legat şi de susţinerea pe care o are din partea unora dintre „greii“ partidului. Adriean Videanu îi asigură sprijinul organizaţiilor Bucureşti şi Teleorman, Radu Berceanu aduce voturile din Dolj,  Cezar Preda de la Buzău sau Gheorghe Flutur de la Suceava. Printre filialele care ar opta pentru Vasile Blaga se mai numără Alba,  Bihor, Botoşani, Brăila, Caraş-Severin, Constanţa, Galaţi, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Hunedoara, Timiş, Olt, Vâlcea sau Vrancea.

Vasile Blaga este avantajat de faptul că deţine şefia partidului, ceea ce i-a permis să meargă în teritoriu pentru evaluarea filialelor. Blaga a fost acuzat de adversarii săi din partid, dar şi de preşedintele Traian Băsescu, că foloseşte evaluarea filialelor drept armă în lupta internă. Chiar dacă Vasile Blaga a dezminţit acuzaţiile, unele dintre deciziile luate au ridicat semne de întrebare. Astfel, Gigi Chiru, susţinător al lui Vasile Blaga, a rămas preşedinte al PDL Constanţa, în ciuda faptului că organizaţia din acest judeţ s-a situat pe locul trei la alegerile parlamentare. În schimb, şeful PDL Iaşi, Marius Spânu, a fost schimbat din fruntea organizaţiei, după ce declarase că democrat-liberalii au nevoie de o altă conducere centrală.

STRATEGIA ELENEI UDREA
De cealaltă parte a baricadei, Elena Udrea a pornit în competiţie având sprijinul unor organizaţii precum Arad, Braşov, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Sibiu sau Vaslui. Ulterior, după întâlnirea dintre Traian Băsescu şi Emil Boc, Elena Udrea a ajuns să aibă şi susţinerea unor filiale din zona Transilvaniei, fidele fostului premier. Printre acestea se numără cele din Cluj, Sălaj, Satu Mare sau Maramureş.
Conştientă de faptul că Blaga este în avantaj la capitolul şefi de filiale, Elena Udrea a propus la Consiliul Naţional de Coordonare de sâmbătă creşterea numărului de delegaţi de la 5.000 la 10.000.

Un număr mai mare de delegaţi ar fi însemnat scăderea influenţei şefilor de filiale. Propunerea a fost, însă, respinsă. Calculele se complică însă atunci când vine vorba de garanţiile pe care le pot acorda liderii din teritoriu. Liderii celor două tabere au influenţă în interiorul filialelor ai căror lideri sprijină gruparea adversă şi vor fi organizaţii care nu vor vota în bloc. Din acest motiv, Elena Udrea este convinsă că bătălia nu este pierdută. „Cred că vremea în care preşedintele de organizaţie spunea organizaţiei cum să voteze a trecut. Cred că partidul este suficient de nemulţumit acum ca să mai respecte ceea ce spune un şef de organizaţie“, a afirmat Udrea.

FALCĂ, UN POSIBIL CANDIDAT
Eurodeputatul PDL Monica Macovei a intrat, recent,  oficial, în cursa pentru şefia partidului. Macovei, susţinută de Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi şi de Adrian Papahagi, şi-a anunţat  moţiunea numită „Reformiştii“. Gruparea nu are, însă, o susţinere puternică la nivelul organizaţiilor judeţene.
Vasile Blaga a estimat, ieri, că va fi şi a patra moţiune în PDL pentru şefia partidului. El a evitat, însă, să spună la cine se referă. „Eu nu sunt spionul partidului acesta. Colegii vorbesc, este posibil să avem încă o moţiune“, a explicat Blaga.

Potrivit unor surse din PDL, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, testează susţinerea pe care o are în partid pentru a-şi depune candidatura pentru postul de preşedinte. Până în prezent, Falcă a evitat să spună clar dacă va candida sau nu pentru postul de preşedinte al PDL. El l-a atacat, însă, de mai multe ori, pe liderul PDL, Vasile Blaga. 

O LUNĂ PÂNĂ LA ALEGERI
Convenţia Naţională a PDL, în care se va alege preşedintele formaţiunii şi echipa de conducere, va avea loc pe 23 martie la Bucureşti. La reuniune vor participa 5.000 de delegaţi. Candidaţii pentru funcţia de preşedinte trebuie să prezinte o moţiune care să aibă cel puţin 35 de semnături şi sprijinul a zece organizaţii ale partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite