Băsescu, în presa maghiară, despre  Ţinutul Secuiesc: Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut! Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a vorbit din nou despre autonomia Ţinutului Secuiesc într-un inteviu oferit unui jurnalist maghiar, transmiţând „dragilor vecini” că „au o problemă când tot vorbesc despre tratatul de la Trianon” şi că susţinerea autonomiei contravine Constituţiei României.

Traian Băsescu a publicat pe pagina lui de Facebook un interviu luat de jurnalistul maghiar Kulcsar Arpad la finele votului dat de conducerea PMP privind excluderea FIDESZ din PPE.

Întrebat dacă este mai problematic faptul că FIDESZ susţine autonomia Ţinutului Secuiesc sau că nu respectă contractele europene, Băsescu a răspuns că „ambele aspecte sunt în mod egal problematice”. Acesta a explicat despre susţinerea autonomiei, faptul că ar încălca Constituţia României şi a atacat FIDESZ, spunând că partidul are aceeaşi viziune politică ca şi Iosif Stalin

„Contravine Constituţiei României, iar susţinerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei şi ai FIDESZ este un amestec grosolan al ţării vecine în treburile interne ale României;

- În perioada când România s-a aflat sub ocupaţia URSS, prin voinţa lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea a fost desfiinţată în 1968, la câţiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a ţării. Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică”, a susţinut fostul preşedinte în interviu.

Acesta a mai subliniat că maghiarii din România ar trebui să se „consoleze cu propria istorie”.

„Şi mai aveţi voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiţi de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeţi că impresionaţi? Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi”, a mai declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a vorbit şi despre UDMR, prin prisma relaţiei pe care o are cu FIDESZ, explicând că primul este „un partid românesc”, care lucrează în consolidarea drepturilor celor 18 minorităţi din România.

„UDMR este un partid românesc ce reprezintă parte din cetăţenii români de etnie maghiară, partid cu care partidele din România au găsit întotdeauna soluţii care să consolideze drepturile celor 18 minorităţi ce trăiesc pe teritoriul României. Cred că apartenenţa UDMR la PPE este un lucru bun, la fel cum consider că este un lucru bun că UDMR este în Parlamentul României”, a precizat Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite