Antonescu, despre unirea cu Republica Moldova: Este o aspiraţie naţională şi este de ambele părţi ale Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu a fost în vizită vineri, la Bacău DOTO Mediafax
Crin Antonescu a fost în vizită vineri, la Bacău DOTO Mediafax

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat vineri că ideea enunţată de preşedintele Traian Băsescu privind unirea Republicii Moldova cu România nu este de comentat, însă a precizat că este vorba despre o aspiraţie naţională care vine din ambele părţi ale Prutului.

„Ăsta, în opinia mea, este un lucru care nu poate fi nici contrazis, nici susţinut, este o ipoteză, este o propunere, este cum doriţi dumneavoastră. Pe fond, eu cred că nu avem ce să comentăm, pentru că sub o formă sau alta e clar că asta este o aspiraţie naţională, şi este de ambele părţi ale Prutului“, a declarat preşedintele PNL într-o conferinţă la Bacău.

Întrebat dacă susţine reunirea României cu Republica Moldova, Crin Antonescu a răspuns pozitiv. „Sigur că sunt pentru, problema în termeni politici, nu sufleteşti, este când, dacă şi cum şi când poţi să faci asta. Din punctul meu de vedere, şi cred că nu doar al meu, ceea ce era important acum era ca Republica Moldova să facă acest pas. Mai departe, este extrem de important ca noi, şi vorbesc de autorităţi, să facem acei paşi pragmatici, concreţi, economic, în toate celelalte planuri, pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova în UE“, a mai afirmat Antonescu.

Preşedintele Traian  Băsescu consideră că următorul proiect de ţară al României, după integrarea în NATO, respectiv în Uniunea Europeană, ar trebui să fie unirea cu Republica Moldova.

Toată acţiunea mea legat de R. Moldova a fost cu gândul că, poate cândva, ne vom uni. Stiu că nu e momentul acum, dar cu sau fără intrare în UE, mai devreme, mai târziu, acest lucru se va întâmpla. Sângele apă nu se face. Uitaţi-vă la cele două Germanii. Cât au fost ţinute separat ? Până la un punct.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta nu empatizează cu ideea lui Băsescu. „Trebuie să-i ajutăm cu asistenţă tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiţionat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaş şi trebuie să fim foarte inteligenţi şi deştepţi în a-i spijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească undeva la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum“, a spus Ponta.

Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă a declarat vineri că Basarabia nu este pregătită să se unească cu România pentru că obiectivele lor sunt în sensul integrării în Uniunea Europeană. Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE“, a răspuns Leancă atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state.

  Citeşte şi:

Leancă: Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Traian Băsescu: „Uniunea Europeană a trecut Prutul. Vin la Chişinău să-i felicit pe moldoveni la ei acasă“

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite