Antonescu, despre Roşia Montană: „Nu văd pe ce se bazează o cerere de despăgubire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri, la Parlament, că nu are nicio legătură cu firma canadiană „Gabriel Resources“ şi că el nu cunoaşte fondul despăgurilor invocate de premierul Victor Ponta.

„Un parlamentar s-a decis să voteze împotriva acestui proiect. Nu am nicio legătură cu firma canadiană. Nu ştiu pe ce se bazează cifrele, nici pe ce se bazează o cerere de despăgubire. Nu pot să admit ideea că România are aşa, din senin, de plătit nişte despăgubiri. Pentru ce, ce a făcut România? Drepturile cui le-a încălcat, ce angajament şi-a încălcat? Asta mi se pare o discuţie pur şi simplu ştiinţifico-fantastică. Parlamentul României nu a încheiat niciun contract cu nimeni. Eu nu am avut niciun contact cu această firmă care cere daune“, a declarat Antonescu.

Întrebat dacă există vreo clauză în contractul semnat între statul român şi compania care trebuia să se ocupe de exploatarea minieră, Antonescu l-a invocat pe şeful Executivului. „Dacă premierul nu v-a spus de de clauză, cum aş putea eu?! Dacă există obligaţii ale statului român, ele nu au fost contractate de Guvernul Ponta. Un vot imperativ nu putem avea. Este profund incorect ca unii să influenţeze votul parlamentarilor“, a mai adăugat preşedintele Senatului.

Premierul Victor Ponta a invocat, în repetate rânduri, faptul că, dacă proiectul Roşia Montană va eşua, există o probabilitate foarte mare ca statul român să plătească despăgubiri. „Acum, dacă nu se face în mod sigur vor cere despăgubiri. Cât vor cere şi ce se va întâmpla nu ştiu să vă spun. Probabil că o să plătim toţi, trebuie să spunem acest lucru că la un moment dat vom plăti cu toţii. Acum o să plătim cu toţii, ce să facem? Au fost contracte de asociere cu Minvest e o procedură întreagă de zece ani de zile“, a declarat Ponta.

Fostul ministru Emil Boc a susţinut că Gold Corporation nu poate vorbi despre despăgubiri până nu primeşte avizul de mediu. Referindu-se la declaraţiile lui Ponta referitoare la despăgubirile de 2 miliarde de dolari pe care România le-ar datora Gold Corporation , el a spus că premierul acţionează ca un agent al companiei.

Antonescu vrea o întâlnire cu Victor Ponta pe tema Roşia Montană

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că nu a mai discutat cu premierul Victor Ponta de patru zile şi că i-a transmis acestuia, prin intermediul miniştrilor PNL, că este necesară o reuniune USL pe subiectul proiectului Roşia Montană. „Ce-i azi?  miercuri. De luni, nu. Ultima discuţie pe care am avut-o cu premierul Ponta a fost sâmbătă sau duminică“, a mai precizat liderul PNL.

Întrebat de ce nu a discutat cu premierul Victor Ponta despre proiectul Roşia Montană, Crin Antonescu a răspuns că au avut agende diferite.

„Sigur că sunt nişte lucruri de clarificat. Am avut agende diferite, vom discuta. În orice caz, nu e ceva de negociat între noi. Eu cred că nu ar fi deloc rău – şi am transmis prin colegii mei care l-au văzut astăzi la Guvern pe premier – să avem o reuniune a USL cât mai curând, ca să lămurim aceste lucruri. Nici eu şi nici premierul Ponta presupun nu dramatizăm toată această situaţie, pentru că nu s-a încălcat nicio hotărâre a USL, nu aveam o hotărâre în acest sens, nu am făcut niciun atac la premierul Ponta sau la Guvernul României“, a răspuns Antonescu.

Materiale pe aceeaşi temă:

Boc: “Gold Corporation nu poate vorbi despre despăgubiri până la primirea avizului de mediu”

Ponta, despre proiectul Roşia Montană: „Şova va pune mâine la dispoziţie toate documentele din ultimii 14 ani“

Proiectul Roşia Montană se întoarce de unde a pornit

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite