ANALIZĂ Război total în interiorul Coaliţiei. Cine pierde şi cine câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu a pus cruce colaborării cu USR-PLUS FOTO Guvernul României
Florin Cîţu a pus cruce colaborării cu USR-PLUS FOTO Guvernul României

USR-PLUS cere capul premierului după ce Florin Cîţu l-a demis pe ministrul Stelian Ion, iar în caz contrar ameninţă că depune moţiune de cenzură, alături de AUR, pentru a-şi da jos propriul Guvern.

Florin Cîţu şi USR-PLUS au pus cruce oricărei forme de colaborare. Tensiunile între cele două părţi s-au transformat într-un război pe faţă după ce premierul l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, miercuri seară. A urmat un val de atacuri ale celor din USR-PLUS, care l-au acuzat pe premier că aruncă ţara „într-o criză politică” şi girează „jaful din bani publici”, aluzie la forţarea adoptării noului PNDL, un program cu dedicaţie pentru primari. Până la urmă, târziu în noapte, USR-PLUS a anunţat că va cere retragerea sprijinului politic pentru Cîţu în următoarea şedinţă a Coaliţiei, dar că este gata să depună şi o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern.

O altă variantă de forţare a căderii Guvernului ar fi demisiile în bloc ale miniştrilor USR-PLUS. În acest caz, în maximum 45 de zile, Florin Cîţu ar trebui să meargă în Parlament pentru un vot de reconfirmare. De ce? Pentru că în urma demisiilor membrilor USR-PLUS s-ar schimba componenţa politică a Guvernului, ceea ce obligă Executivul să-şi valideze noua formulă politică, moment în care ar intra în sarcina PNL şi a UDMR, nu a USR-PLUS şi a Opoziţiei, să strângă cele 234 de voturi. Mai mulţi membri ai USR se opun acestei idei din cauza procedurii care s-ar întinde pe o perioadă mai lungă de timp, până spre jumătatea lunii octombrie, în timp ce o moţiune ar rezolva mai rapid situaţia. Cristian Ghinea ar fi unul dintre cei mai reticenţi miniştri ai USR-PLUS în a-şi da demisia, spun surse politice.

USR-PLUS ar dori evitarea scenariilor de mai sus prin înlocuirea premierului. După ce l-a criticat pe Cîţu pentru că a demis un ministru fără să consulte partidul, Ludovic Orban le-a sugerat voalat celor din USR-PLUS că tot el ar fi mai potrivit ca premier pentru menţinerea coeziunii Coaliţiei: „Fac un apel apăsat în primul rând către premierul Cîţu să înţeleagă realitatea momentului. Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect faţă de partenerii de guvernare. Nu putem, din motive conjuncturale, să aruncăm în aer unitatea Coaliţiei”. Răspunsul a venit tot diplomatic de la liderul deputaţilor USR-PLUS, Ionuţ Moşteanu, care a subliniat că Orban ar fi un bun înlocuitor al lui Cîţu: „E un om echilibrat, cu mult fler politic, care îşi ţine cuvântul dat”.

Competiţia moţiunilor

PSD, USR-PLUS şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au anunţat fiecare o moţiune de cenzură. Dintre cele trei formaţiuni, AUR a fost cea care a declarat că ar renunţa la propria moţiune, pentru a o semna pe cea a USR-PLUS. „AUR ar avea 42 de voturi, USR-PLUS, 80 de voturi. Românii trebuie să scape de Florin Cîţu. Haideţi să ne punem semnătura toţi pe un text simplu. Nu cred că PSD trebuie să fie prima vioară într-o moţiune”, a declarat George Simion, copreşedinte al AUR. USR-PLUS bate palma cu AUR după ce în aprilie Dan Barna susţinea că formaţiunea lui Simion este „un partid extremist”.

PSD, prin vocea lui Sorin Grindeanu (prim-vicepreşedinte), a precizat că partidul va susţine demiterea doar prin propria moţiune, nu a altei formaţiuni: „Cine vrea ca într-adevăr acest guvern să pice va semna moţiunea PSD. (...) Lipsa semnăturii înseamnă doar şantaj pentru mai multe avantaje”, a subliniat Sorin Grindeanu.

Aritmetica electorală arată că fără USR-PLUS, partidele din Coaliţie ar mai avea doar 163 de voturi. La acestea se adaugă cele 18 voturi ale Grupului minorităţilor, deci Puterea ar dispune de 181 de voturi, în condiţiile în care este nevoie de 234 de voturi. Pe de altă parte, în cazul unei înţelegeri pentru moţiunea de cenzură sau pentru un eventual vot negativ la reconfirmarea Guvernului Cîţu, PSD, USR-PLUS şi AUR ar strânge nu mai puţin de 284 de voturi, adică ar putea doborî lejer Cabinetul.

Ce spun specialiştii

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre modul în care vor fi afectate guvernarea şi partidele politice de criza politică generată de demiterea lui Stelian Ion şi forţarea adoptării noului PNDL. Sociologul Alfred Bulai a declarat că USR-PLUS nu putea rămâne pasiv: „Ei trebuie să facă un balet complicat şi să puncteze că au o poziţie diferită. În acelaşi timp, vor să rămână la guvernare. Duşurile reci pe care le au trebuie să fie punctate prin mesaje în forţă şi încearcă să dea cu pumnul în masă. Dar nu se bat cu Cîţu, ci cu Iohannis. El este în spatele deciziilor”, a subliniat Bulai. La rândul său, analistul politic Radu Magdin punctează: „Era esenţial ca USR-PLUS să aibă o reacţie în forţă, să transmită un mesaj puternic din punct de vedere politic. USR-PLUS sunt, la rândul lor, în plină campanie electorală internă, iar o poziţie mai puţin fermă acum afectează şansa de consolidare pe termen lung a partidului”.

Referitor la relaţia USR-PLUS cu PSD şi jocul social-democraţilor, sociologul Bulai consideră că partidul lui Ciolacu va insista să fie locomotiva unei moţiuni de cenzură, nu doar o formaţiune raliată la un demers, însă USR-PLUS va fi nevoit să negocieze pe ascuns, asocierea cu PSD fiind costisitoare. O poziţie similară are şi Magdin, care susţine că e posibilă „o aliniere de interese pentru a izola PNL”. „Incompatibilitatea dintre cele două formaţiuni, inclusiv ca obiective politice, rămâne destul de mare. Însă nu putem exclude nici o aliniere de interese de moment pentru a izola PNL în contextul tensiunilor actuale şi a forţa moţiunea de cenzură pentru demiterea prim-ministrului Cîţu”, a subliniat analistul politic.

Alfred Bulai a punctat faptul că dacă nu este demis, Florin Cîţu şi gruparea din jurul acestuia vor fi câştigătorii crizei politice. „Dacă Florin Cîţu rămâne la guvernare, iese super-întărit. Îi creşte cota. USR iese şifonat, dacă iar dau înapoi. În ceea ce îi priveşte pe Barna şi Cioloş, scandalul şi arătatul muşchilor îi ajută pe amândoi să spună că şobolanii galbeni, ca să nu fie roşii, i-au lovit. Nu pot să ia piciorul de pe acceleraţie că sunt penibili”.

Niciun câştigător

Pe de altă parte, analistul Radu Magdin susţine că marii perdanţi sunt alegătorii care au votat partidele care acum sunt în conflict: „Cei care pierd cel mai mult în această situaţie sunt alegătorii, oamenii care au votat oricare dintre cele două partide pe baza promisiunii unei guvernări performante. Pierd antreprenorii şi toţi cei care muncesc, plătesc taxe şi au nevoie de stabilitate pentru a prospera. Nu va exista cu adevărat niciun câştigător – cu atât mai mult o echipă câştigătoare, după ce a dezamăgit la guvernare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite