Amendament pentru Legea Minelor: Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un amendament care prevede dreptul de preemţiune pentru stat asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale a fost adoptat luni de Comisiile de Industrii şi Administraţie din Cameră în cadrul Legii Minelor, informează Mediafax.

De asemenea, un alt amendament, propus de PNL, interzice acordarea licenţelor şi contractelor pentru exploatare în vederea realizării unor proiecte care ar transforma zonele de extracţie în regiuni monoindustriale.

Alte modificări ale legii prevăd obligaţia companiilor din industrie să folosească „procedeele şi mijloace tehnologice cele mai sigure, mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru săătatea populaţiei”.

Legea Minelor, în forma actuală, mai conţine şi obligaţia firmelor extractive de a-şi asuma o responsabilitate mai mare asupra mediului înconjurător, precum şi o despăgubire promptă în cazul în care exista persoane care au avut de suferit din pricina activităţilor de explorare şi exploatare.

Modificări au fost aduse şi asupra obligativităţii ca publicul să aibă acces nerestricţionat la informaţii legate de modul în care au fost acordate licenţele de exploatare.

Alte amendamente iniţiate de PNL, care au fost adoptate, prevăd obligaţia autorităţilor de a realiza un registru naţional al licenţelor şi concesiunilor în domeniul extractiv, inclusiv în format online, precum şi întocmirea unor rapoarte semestriale asupra veniturilor colectate la bugetul de stat din activităţi de exploatare a resurselor naturale.


Citeşte şi:

UPDATE Legea minelor a trecut de comisii, în forma convenită în USL

Comisiile de Industrii şi de Administraţie din Camera Deputaţilor au dezbătut, luni, Legea minelor, respinsă anterior de Senat. Reprezentanţii PDL au cerut amânarea discuţiilor, pe motiv că se doreşte adoptarea rapidă a actului normativ, pentru a intra marţi în plen.

Greenpeace a dat buzna în curtea Parlamentului. Rezultat: 47 de activişti - amendaţi, Legea Minelor - aviz pozitiv

Peste 40 de activişti ai asociaţiei Greenpeace, veniţi în România din zece ţări, au escaladat, luni dimineaţă, gardul Palatului Parlamentului pentru a săpa în mod simbolic după aur, în semn de protest faţă de exploatarea cu cianuri. Activiştii au fost duşi pe rând la secţiile de Poliţie şi amendaţi. În acest timp, forma adusă la zi a Legii Minelor a trecut de comisii.

Troc pe legea Roşia Montană: PSD votează contra proiectului Roşia Montană, cu condiţia ca PNL să semneze noua lege a minelor

PSD optează pentru un vot de respingere a proiectului Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană, alături de PNL, la nivelul comisiei parlamentare speciale, cu condiţia ca liberalii să-şi pună semnătura pe un nou proiect de lege, au declarat, pentru Mediafax, surse din USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite