Alina Mungiu-Pippidi: Votul naţional e contra „naţionaliştilor“ în alegerile astea

Publicat:
Ultima actualizare:

Există la ora asta suficiente dovezi adunate ca să putem spune că Rusia foloseşte mijloace necuvenite pentru a se amesteca în alegerile altor ţări şi a jucat decisiv în alegerile americane. Şi pot afirma că se amestecă şi la noi.

Amestecul în sine nu e nou, şi nu sunt singurii. Diplomaţii ţărilor interesate au întotdeauna favoriţi în alegeri, şi pentru oamenii politici nu e nepotrivit să ajute la campania electorală a unor camarazi ideologici peste frontiere, cum a făcut Renzi pentru Ponta, sau Joseph Daul pentru Maia Sandu.

Rusia a învăţat din intervenţiile noastre, dar ei acţionează mult mai insidios şi ilegal. CIA a terminat investigaţia prin care au concluzionat că ruşii au spart serverele Partidelor Democrat şi Republican cu ocazia convenţiilor şi au pasat Wikileaks ce putea fi compromiţător pentru Hillary. Nu atît conţinutul s-a dovedit problematic, cît timingul revelaţiilor în plină campanie. A jucat un rol important. Echipa lui Trump spune că e o prostie, dar nu e. Ruşii au fost amestecaţi în manipularea agendei şi în Brexit, şi în alte alegeri europene. Am ajuns să urmăresc zilnic  Russia Today şi trec doar cîteva zile pînă cînd temele de acolo- rasismul poliţiei americane, felul cum ţările scandinave intervin pentru a proteja copiii de abuzuri domestice, violurile făcute de refugiaţi în Germania, toate făcute inteligent, nu ca invenţii, ci ca propagandă umflată dincolo de orice proporţii şi preluată de postaci pe Facebook plătiţi în ţări prăpădite din Balcani, toate joacă un rol din ce în ce mai mare în modificarea agendelor electorale şi politice. Se adaugă şi sponsorizări directe acolo unde partide populiste precum cel al dnei Le Pen rămân fără resurse financiare.

În Europa de Est, Rusia a fost un mare sponsor toamna asta a propagandei anti Soros, sau mai exact, a etichetării tuturor celor din tabăra pro-europeană ca fiind Soros, deşi în ţări ca a noastră, unde acum cincprezece ani fundaţia Soros era singura care plătea biletul de avion al oricui era acceptat la studii în străinătate, cu consecinţa a mii de tineri care au primit un mic ajutor la startul lor în viaţă, azi nu mai există nici fundaţia Soros, şi nici bursieri aproape deloc. Fac excepţie cîţiva tineri din programe anti-discriminare, al căror potenţial diabolic este evident zero. Rusia a început, de altfel, prin a închide fundaţia Soros din Rusia, pentru ajutorul dat celor care încearcă să păstreze drepturile omului sub regimul lui Vladimir Putin. Ruşii, ca şi regimul militar din Egipt au adoptat legi prin care ONGurile nu mai pot primi finanţări din străinătate, deşi fundaţiile caritabile internaţionale sunt unica sursă de finanţare pentru societatea civilă din ţări sărace şi autoritare, dat fiind că oamenii de afaceri din aceste ţări se feresc să facă donaţii pentru drepturile omului sau alte cauze democratice care le-ar putea aduce necazuri cu cei puternici. Tăierea finanţării externe înseamnă astfel moartea societăţii civile în aceste ţări. În Bielorusia am prieteni care de ani de zile duc bani pentru ONGurile de acolo, ca să aibă să-şi plătească lumina şi tonnerul în portbagaj, peste frontiera lituaniană, riscîndu-şi libertatea. Noi am reuşit să scăpăm de Iliescu după trei mandate, dar ei îl au încă pe Lukaşenko după 25 de ani. Chiar şi în România finanţarea externă contează pentru ONGuri, programele norvegiene sau elveţiene fiind singura sursă pentru multe asociaţii locale, puţini dintre noi, şi doar cei exilaţi peste frontiere, avînd mijloace proprii.

Pe cine sprijină Rusia în actualele alegeri româneşti, dat fiind că partidele principale la noi au toate agende pro-NATO şi pro-UE? Pe cine promovează propaganda anti-Soros, evident, discursul naţionalist românesc fiind pe fond unul  antieuropean şi antiamerican.

Cine votează PRU, pe Sebastian Ghiţă, sau Alianţa Naţională, pe Marian Munteanu, face jocul Rusiei în aceste alegeri româneşti. PSD s-a despărţit în sfîrşit de Ninel Peia, care era capul de serie (unul fără cap, dar ce să îi faci) şi nu l-a mai pus pe liste. Trebuie să fii idiotul idioţilor ca să votezi asemenea „naţionalişti” care fac pe faţă jocul unei puteri străine, a cărei intervenţie se face prin hacking sau cumpărînd presa de vînzare.  Dacă primiţi SMS-uri care vă îndeamnă să votaţi cu oricare din cei de mai sus puteţi adăuga pe semnatar la lista celor stipendiaţi de ruşi. Nu Soros vrea ţara voastră, în care nu a cumpărat nici măcar un hotel sau vreo mină, deşi avea cu ce, ci Putin vrea să aibă o Europă slabă şi un Occident divizat şi discreditat, care să nu îi mai dea lui lecţii despre drepturile omului şi să poată el bombarda şcoli în Siria sau teroriza civili în Transnistria şi Cecenia nestingherit. Nu îi faceţi jocul. Votul cu adevărat naţional îi exclude pe naţionaliştii autoproclamaţi din alegerile astea.  Am pierdut Moldova anul ăsta, să păstrăm măcar România pentru Europa, pentru democraţie şi drepturile omului, că de pe reduta asta o să mai luptăm şi altă dată pentru Basarabia şi oricine din Est mai aderă la valorile noastre şi pe viitor. Nici un asemenea mizerabil nu trebuie să intre în Parlament.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite