Alina Mungiu-Pippidi: Cum şi-a sinucis Ponta partidul

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi este presedintele SAR
Alina Mungiu-Pippidi este presedintele SAR

De ce credeţi că în Occident, ca la alegerile recente din Anglia, şefii de partid care pierd alegerile pleacă imediat din funcţie? Pentru că partidul e mai important decât şefii lui, e un organism care trebuie regenerat mereu de la bază, o colonie care supravieţuieşte prin disciplină, cât e bine condus, şi se orientează să schimbe liderul ca să îşi crească şansele de supravieţuire.

De asta Crin Antonescu, ceva mai occidental decât colegii lui de generaţie, şi sigur mai democrat, a plecat, ca să ajute PNL; şi iată că l-a ajutat. Dacă a meritat sau nu sacrificiul nu e treaba mea să mă pronunţ, dar a fost decizia justă, partidul a avut de câştigat, deşi nu din vina lui Antonescu pierduse mai înainte.

Dacă Victor Ponta şi Liviu Dragnea plecau dupa alegeri, pentru că au făcut numai prostii – doar pentru migraţia primarilor, alocarea bugetară pentru migranţi şi alegerile din diaspora trebuiau să plece, başca pierderea alegerilor (că eşti penal, ok, dar mai eşti şi un penal perdant) – PSD mai avea o şansă. Că nu sunt chiar aşa lipsiţi de alternative: Sorin Oprescu era o alterntivă, Mircea Geoană era o alternativă, Cătălin Ivan era o alternativă. Oricare din ei ar fi putut face TVA la alimente nouă la sută dacă asta era în program. Stând amândoi dincolo de orice limită, susţinuţi de oameni fără personalitate şi probabil mult mai vulnerabili decât ei, întregul partid a fost adus în situaţia de azi, de unde nu mai are pe unde scoate cămaşa.

Unde mai poate merge Victor Ponta, care refuză să organizeze alegeri, îşi dă afară toţi criticii din partid, are titluri ca astea de azi din presa internaţională (şi, din păcate, şi noi la fel, de abia mai plasam ceva pozitiv despre România)? La un conflict constituţional, opunând Parlamentul justiţiei şi preşedinţiei? Şi făcând praf partidul în acest proces?

Înţeleg că domnul Ponta îşi pregăteşte apărarea şi crede că nu e o concidenţă între moţiunea PNL şi gestul DNA. Aştept apărarea lui cu interes. Dar e dinainte condamnat la capitolul egoism orb – că dacă lăsa partidul altora din luna ianuarie, cum ar fi făcut orice lider occidental, eram toţi mai câştigaţi, ba poate aveam chiar marea coaliţie de tip german în loc de războiul civil de la ora asta.

Puteti comenta acest text pe Romaniacurata.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite